Dtum
Login with Facebookk
Blog
2008|10|04

Háborús lehangoltság

Szerző: Don Csendes

Lehangoló a Nyugatban olvasni 1914-től...
Hogy az ország legműveltebb humanistái, művészei teljes odaadással odaállnak a háború mellé, kivéve a műveletlen ős-zseni Ady-t.
Olvastam én erről az odaállásról, benne van a Spenótban (a régi haragoszöld 6 kötetes magyar irodalomtörténetet hívtuk így egyetemista korunkban), de sosem olvastam még Ignotust, amint kifejti, hogy szükségünk van a háborúra, és hogy ez az egyetlen jó megoldás. És miféle védelmi rendszere lehetett a kisjánosoknak, ha Fenyő Miksáékkal ez történt?

Több mint lehangoló a papok áldása a szuronyokon. Az egyház fölfoghatatlan és vérlázító szerepet vállalt ebben a háborúban. Vagy hogyan értelmezzük azt, hogy a Krisztusban született, keresztelkedett, Benne áldozó és Általa üdvözülő francia katona szuronyát megáldja a pap, hogy ontsa ki vele a Krisztusban született, keresztelkedett, Benne áldozó és Általa üdvözülő osztrák katona beleit? Mert itt még csak arról sem beszélhetünk, hogy egy másik vallás elleni keresztesháborúról lenne szó: nem! Hogyan lehetséges ez, és utólag kaptunk-e rá valamiféle magyarázatot?

A képeket nézve viszont már a gyomrom is fölfordul. Fölfordult a hatalom álszent felkentjeitől, akiket Batsányi János jogosan nevez koronás gyilkosoknak, mert az I. világháború a történelem első világméretű tömeggyilkossága, amelyet a hatalmon lévők a politika eszközeivel generálnak és az áldozatokkal hajtatnak végre. A verduni vérszivattyú naponta 80 000 áldozatot szed!

Gyáva tábornokok küldik a huszonéves gyerekeinket a front mögötti bunkerekből az ellenséges golyószórók elé. Igen, ezek a történelem első gyáva generálisai, akik már nem állnak oda katonáik élére, mint még sokszor Napoleon anno, de nem ám, hanem luxusbunkerekből szivarozva, viszkizve, prostituáltaktól ölelve telefonon hadvezérkednek.

Fölfordul a gyomrom az álszent úrassszonyoktól, gyárosfeleségektől, akik mosolyogva járják a kórházakat és ajándékokat osztogatnak a széttépett testű sebesült katonáknak, miközben férjeik papírtalpú bakancsok gyártását rendelik el éppen, vagy romlott lóhúst gyömöszöltetnek fémdobozokba katonakonzerv gyanánt.

Fölfordul a parlamentekben, köztereken üvöltöző politikus hóhéroktól, akik szítják az őrületet megállás nélkül, és nincs bennük irgalom, nincs fülük a béke halk hívószavaira.

Három ember hangja hallatszik ki ebből a szörnyű csinnadrattából: a mi Adynké és az oroszok Leninjéé és az amerikaiak Wilsonjáé.

De senki nem figyel rájuk.

Megosztás:

Jelenleg 4 hozzászólás van a cikkhez.
Hozzászólás írásához kérem jelentkezzen be! Amennyiben még nem felhasználónk, regisztráljon az oldalunkon!
Avatar
szabolili
Talán ilyen nagy különbség van a csodálatos tehetség és a zsenialitás között? A puszta tehetség még engedi meglátni a tömeget, beengedi az ideológiákat, de a zseni túlranéz, ettől olyan bölcs és marad tiszta. A tehetség lehet gőgös, a zsenialitás nem, a tehetség lehet túlbonyolított, a zseni műve mindig az egyszerűből épül fel és az egyszerű részletek mögött csak néhányan látják meg az egészet. Így a zseni is képes meglátni az egyszerű részleteket, amit a tehetséges ember felcicomáz így növelve tehetsége látszatát. Az egyszerű ember pedig csak a tehetséges ember után futhat, mert azt még érti valamennyire, a zsenit már nem is látja csak felháborodik  másságán. Talán ezért Ady az egyetlen, aki ellene volt a háborúnak, ő volt csak megvédve zsenisége által és ezért értették őt olyan kevesen.
Avatar
szabolili
...és mivel én is csak tehetséges vagyok (már amennyiben) ezért úgy felcicomáztam a fenti szöveget, hogy több se kell, dehát ilyen a tehetség...hahh
Avatar
Don Csendes
Kedves Lili! Igazán köszönöm okosan indázó hozzászólását és felette örülök, hogy így látja Ady-t. Várnám rendszeres véleményeit. Szíve minden szeretetével üdvözli: Don Csendes
Avatar
szabolili
Kedves Don Csendes! Épp most volt szerencsém elolvasni Ady A hortobágy poétája nevezetű versét. Felüdülés ilyen egészséges és finom verset olvasni. Azt hiszem, hogy aki elutasítja Ady-t, azért mert ,,csak", az önmagát nem ismeri igazán. Ady felsőbbrendűségi érzése teljesen jogos, magam is tapasztalom magamon és szeretem is, elkel ez minden időben!


Újdonságok
2018.01.14. - 10 éves a Huszadik Század!
2018.01.14. - 10 éves a Huszadik Század!
Kedves Olvasók! 10 éve jelent meg először a huszadikszazad.hu! Látogatóink akkor egy új, addig nem látott online formátummal találkozhattak az Interneten! Sok idő telet el azóta és portálunk továbbra is töretlenül szolgálja Olvasóink ismeretbővítés&eacu...
DÍJAINK
Az év honlapja 2010 eFestival 2010
Páholy
Sorscédulák a nagy háborúból (Cseke Gábor olvasónaplója) Az Ismeretlen Katona halálát ismerős politikusok okozták.                                        (Juhász Gyula)   Két nagyapám volt. Mint általában mindenkinek. Ma már egy sincsen, s emlékük is egyre halványabb. Ágyban, párnák...
Cseke Gábor olvasónaplója   Már nem emlékszem, sírtam-e akkor, de hogy meg voltam rendülve, az egyszer szent. Hogy is ne lettem volna, amikor egész környezetünk, iskolától az otthonig tele volt tapétázva a...
2013|08|01
A népeket, etnikumokat, fajokat megcélzó anekdotizálás, bár sok esetben érzékenységet sértő, túlzó és igazságtalanul általánosító, mint minden summás ítélkezés, ami figyelmen kívül hagyja a valóság árnyait-fényeit, kétségtelenül tartalmaz a maga...
Fórum
Nády Árpád
2018-03-26 21:46:50
()
huszadikszazad.hu (robot)
2018-02-04 09:26:07
()
huszadikszazad.hu (robot)
2018-02-04 09:25:56
()
huszadikszazad.hu (robot)
2018-02-04 09:25:33
()
huszadikszazad.hu (robot)
2018-01-28 12:31:06
()
huszadikszazad.hu (robot)
2018-01-28 12:26:10
()
huszadikszazad.hu (robot)
2018-01-28 12:23:23
huszadikszazad.hu (robot)
2017-07-18 14:17:09
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98