Dtum
Login with Facebookk
1900 | Május

A vas - előadás az Urániában

Budapest legfiatalabb műintézete, a kerepesi úti Uránia-Színház, mely dicsérendő buzgalommal szolgálja a tudományok népszerűsítésének érdekeit.

 

A múlt héten "A vas" czímen kúltur-történeti látványosságot mutatott be, mely három szakaszban 7 élőképes diorámában, 156 színpadi nagyságú vetített képben tünteti föl az emberi művelődés történetében oly rendkívül nagy szerepet játszó vasnak bányászását, feldolgozása és finomításának módjait s alkalmazását.

 

A kísérő szöveget - Brezina Arisztid hasonló tárgyú dolgozata nyomán, de a magyar vonatkozások révén úgyszólván egész önállóan Edvin Illés Aladár tanár írta, zamatos magyar nyelven, szerencsés rövidséggel, találó fordulatokkal. A mily tanúlságos és érdekes ez a szöveg, ép oly szépek a képek, melyek a hallgatóság figyelmét méltán lebilincselik.


A diorámák során megjelennek az őskori czölöpépítmények, egy gyönyörűen világított tájkép keretében, továbbá szem-és fültanúi leszünk egy robbantásnak az érczhegységben, megnyílni látjuk a vasolvasztó kazán torkát, melyből zúdulva ömlik ki a vörösen izzó olvadt vas tömege.

 

Megfigyelhetjük az úgynevezett tégely aczélgyártást, annak a valóban drámai kép keretében, a mint e gyártás feltalálójától ellesi titkát a versenytárs, míg utolsó színpadi jelenet gyanánt a varrógép apotheozisát látjuk.

 

Közben pedig szinte rohamos gyorsasággal kergetik egymást a a színház kitűnő skioptikonja segélyével a fehér vászon függönyre vetített képek, melyek a vasbányákat, gyártelepeket s a gyárak berendezését, a munkát, s a munka eredményeit ( ágyút, lokomotívot, a legnagyobbszerű vashidakat, vasházakat, s tornyokat stb) ábrázolják.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98