Dtum
Login with Facebookk
1900 | Március

Az angol ezredek állatai

A legtöbb angol ezredben szokásban van, hogy valami állatot tartanak, mely az ezrednek mintegy tulajdonát képezi, s melynek eltartásáról az ezred költségvetésében gondoskodnak.

 

 A legtöbb ezrednek kutyája van, de kecskéket, szarvasokat, medvéket, sőt tigriseket és ludakat is tartanak az angol ezredek. Az ezred-kutyák egynémelyike történelmi nevezetességre vergődött. Ilyen volt pl. Jack, mely mint a skót katonák kisérője, Sebastopol falai alatt tanusitott "kitünő magatartásáért" megkapta a Viktoria-keresztet. Inkermannál Jack ugy harczolt, mint egy oroszlán és jobb lábán megsebesült.

 

Bob, egy másik hős négylábu az afghanisztáni háboruban többször meg is sebesült és ezért megengedték neki, hogy a második zászlóalj élén haladhasson, a mikor az ezred Londoba bevonult, a királynő pedig személyesen akasztotta nyakába a hadi érmet. Az efféle harczias tulajdonságok kutyáknál elég gyakoriak, mindazonáltal az angol ezredek a kutyákat már nem kedvelik olyan nagyon.

 

Viktória királynő az egyik felföldi ezrednek egy hosszuszörű kecskebakot, a walesi ezred minden zászlóaljának pedig egy-egy fehér kecskét ajándékozott. 

 

Az utóbbiak egyike III.Tafy, abbeli büszkeségében, hogy egy rendes ezred tagja, a közönséges önkénteseket ki nem állhatta, ugy, hogy valahányszor egy önkéntest megpillantott, rárohant és megkergette. Szeszélyes lévén, mint egész fajtája, mindenféle ostobaságot vitt véghez, így egy napon magát az ezredest támadta meg. Az ezredes ép lehajolt, hogy sarkantyúját megigazitsa, a mikor a kecske hátulról alaposan megdöfte. Ne lett volna csak a királynő ajándéka, a szakállas négylábu drágán fizette volna meg ezt a fegyelmetlenséget.

 

Épen ilyen makranczos volt egy szarvas, melyet a skót vadászok 21. ezrede Irországban tartott. Ez nem türhette az álló katonákat és valahányszor akármelyik legényt egy helyben állni látta, háta mögé állt és agancsaival szeliden döfködve az előre menésre késztette.

 

A 17. ulánus ezred, amikor Indiában tartózkodott, egy kölyök-medvét fogadott örökbe, melynek anyját a vadászaton megölték. Elkeresztelték Lizzienek és furcsaságaival az egész ezredet mulattatta. Egy napon azonban Lizzie eltünt és bárhogy keresték is, nem került elő. Már azt hitték, hogy elveszett, a mikor a katonák hosszabb idő mulva egy kóborló kötéltánczosgrupp előadásain találkoztak vele, a honnan hazavitték az ezredhez. A maczkó kenyérrel és tejjel élt, meg egy pint sör is kijárt neki mindennap, a mit kiinni az ezred kantinjában egy napon sem mulasztott el.

 

Nem tellett ilyen öröme a 3.gyalogezrednek Indiában egy nőstény tigrisben. Ezt egészen kölyök korában találták a katonák a vadonban. Nagyon kedves kis állat volt, mely macskamódra játszott a katonákkal és a kutyákkal is megfért. Hanem az idill nem sokáig tartott. A tigrisben, a mikor nagyobb lett, fölébredt veleszületett gonosz ösztöne, erdőn és mezőn csatangolt és az embereket ijesztgette. Attól fogva, hogy egy napon véres húst dobtak eléje, többé egyáltalán nem birtak vele és meg kellett kötözni.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Állatok a boer háborúban Állatok a boer háborúban
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98