Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1900 | Október

Erkel Sándor halálára

A magyar zeneművészetet nagy veszteség érte. Erkel Sándor, a magyar kir. Opera főzeneigazgatója e hó 15-én hoszszas betegeskedés után elhúnyt Békés-Csabán, hol a nyarat töltötte.


A kitűnő művész annak a jeles zenész-családnak volt a tagja, melynek hírnevét atyja, Erkel Ferencz, a magyar zene halhatatlan művelője s a magyar opera megteremtője alapította meg. Erkel Sándor, a nagy mesternek negyedik fia, Budapesten, 1846. január 2-án született.

 

Atyja eleintén nem vett észre benne olyan zenei tehetséget, mint Elek, Gyula és László fiaiban; ezért inkább valami tudományos pályára szánta. Sándor azonban mégis elkezdett zongorázni tanúlni s nagy hivatottságának csakhamar olyan jeleit adta, hogy atyját is meglepte, ki aztán teljes gondot fordított kiképeztetésére. Első mestere, Mosonyi Mihály, igen megkedvelte; nem győzte dicsérni nagy képességeit s gyors fölfogását.


Mikor atyjának "Bánk bán" czímű operája szinre került s ebben Erkel Ferencz alkalmazni kivánta a czimbalmot: Sándor rövid idő alatt czimbalmozni is annyira megtanúlt, hogy ő lehetett e hangszer első bemutatója a zenekarban. De nem elégedett meg azzal, hogy csupán zenejátszó művész legyen; a zene elméletével is alaposan és behatóan foglalkozott. 1874-ben a Nemzeti Szinháznál kartanító lett.

 

Midőn pedig atyja az orsz. zeneakadémiához lépett át, Sándor első karnagygyá, 1876-ban pedig operai igazgatóvá is kineveztetett. E kettős állásában ment át az új Operaházba, hol azonban 1888-ban az igazgatói állásról lemondott s azontúl csak mint első karnagy érvényesítette nagy zenei készűltségét.


S hogy a karnagyi széken mily páratlanúl jeles volt, azt semmi sem bizonyíthatja jobban, mint Richternek az a nyilatkozata, mely szerint: "arról lehet vitatkozni, hogy kik a nagy karmesterek: de bizonyos, hogy Erkel Sándor a legnagyobb." E tekintetben maga Liszt is megbámúlta, mikor "

"-át Erkel Sándor egy hallásra úgy eltanúlta, hogy annak egész nagy részeit könyv nélkül eljátszotta zongorán.


Hírneve a külföldet is bejárta, s egy ízben a berlini udvari szinházak intendánsa 18,000 márka évi fizetés fölajánlásával szerződtetni is akarta. De Erkel Sándor nem fogadta el a fényes ajánlatot. Magyar művész akart lenni mind halálig.

 

Szerény, egyszerű, utóbbi időben zárkózott természetű volt. E zárkózottságát nagyon előmozdította gyakori betegeskedése. 1898-ban egy este a "Hugenották" előadása alatt karmesteri székén szélütés érte.

 

E bajból némileg kilábolt ugyan, de teljes egészségét többé nem nyerte vissza. E miatt csak ritkán vette kezébe a karnagyi botot. Tavaly, mikor állapota aggasztóvá lett, az Operaház főzeneigazgatója czímmel visszavonúlt. Halálát a szélütés megismétlődése okozta.


A szomorú hírre Széll Kálmán miniszterelnök azonnal intézkedett, hogy a nagy művész az operaház halottjának tekintessék s hosszú sikeres munkásságának és dicsőségének színteréről, az operaházból kisértessék ki örök nyugvó helyére.

 

Csabán e hó 15-ikén szentelték be a halottat, s érczkoporsóba helyezve Budapestre szállították. Október 16-án érkezett ide a halott, s éjjel vitték az operaszinház előcsarnokában emelt ravatalra.

 

A koszorúkkal elhalmozott gyászhelyzet e hó 17-ikén egész délelőtt látogatta a közönség. A temetés délután történt meg. Ezernyi tömeg gyűlt össze az operaszinház előtt, az előcsarnokban pedig a fővárosi művészvilág előkelőségei. Az énekkarban az opera művészei is közreműködtek, s gyönyörűn énekelték Erkel Frencznek "A halál éjszakája" gyászdalát.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Cikk-ajánló
A szinházi évad A szinházi évad
A lezajlott szinházi évadnak egyik jellemző tünete, hogy ismét több...
Őszinte helyszíni tudósítás a németek két nagy demonstrációs vásáráról Őszinte helyszíni tudósítás a németek két nagy demonstrációs...
„Először vesz részt Magyarország a lipcsei vásáron ipari...
Czukoradó-inditvány az osztrák képviselőház előtt Czukoradó-inditvány az osztrák képviselőház előtt
Az osztrák képviselőház kétharmadtöbbséggel sürgősnek fogadott el...
Filmek Filmek
A magyar filmgyártás elérkezett arra a fokra, hogy érdemes róla...
Rövidek Rövidek
Szombaton a főiskolai diákság ismét nagy zsidóellenes gyűléseket és...
Knapp Miksa ujra véd Knapp Miksa ujra véd
Knapp Miksa, az MTK válogatott kapusa, a ki a mult szezón legnagyobb...
Vaszary János képei Vaszary János képei
Vaszary János nem tartozik az önmagukban megállapodó művészek...
Kállay Kristóf, Saáry Éva és Marika, Pajzs Magda kiemelkedő szereplése a műkorcsolyázó versenyen Kállay Kristóf, Saáry Éva és Marika, Pajzs Magda kiemelkedő...
Kemény hidegben tartották meg az országos műkorcsolyázó versenyt. A...
Pártatlan tarifát! Pártatlan tarifát!
Magyarország tarifakérdéseinek gyökeres rendezése elől nem lehet...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98