Dtum
Login with Facebookk
1900 | Október

Erkel Sándor halálára

A magyar zeneművészetet nagy veszteség érte. Erkel Sándor, a magyar kir. Opera főzeneigazgatója e hó 15-én hoszszas betegeskedés után elhúnyt Békés-Csabán, hol a nyarat töltötte.


A kitűnő művész annak a jeles zenész-családnak volt a tagja, melynek hírnevét atyja, Erkel Ferencz, a magyar zene halhatatlan művelője s a magyar opera megteremtője alapította meg. Erkel Sándor, a nagy mesternek negyedik fia, Budapesten, 1846. január 2-án született.

 

Atyja eleintén nem vett észre benne olyan zenei tehetséget, mint Elek, Gyula és László fiaiban; ezért inkább valami tudományos pályára szánta. Sándor azonban mégis elkezdett zongorázni tanúlni s nagy hivatottságának csakhamar olyan jeleit adta, hogy atyját is meglepte, ki aztán teljes gondot fordított kiképeztetésére. Első mestere, Mosonyi Mihály, igen megkedvelte; nem győzte dicsérni nagy képességeit s gyors fölfogását.


Mikor atyjának "Bánk bán" czímű operája szinre került s ebben Erkel Ferencz alkalmazni kivánta a czimbalmot: Sándor rövid idő alatt czimbalmozni is annyira megtanúlt, hogy ő lehetett e hangszer első bemutatója a zenekarban. De nem elégedett meg azzal, hogy csupán zenejátszó művész legyen; a zene elméletével is alaposan és behatóan foglalkozott. 1874-ben a Nemzeti Szinháznál kartanító lett.

 

Midőn pedig atyja az orsz. zeneakadémiához lépett át, Sándor első karnagygyá, 1876-ban pedig operai igazgatóvá is kineveztetett. E kettős állásában ment át az új Operaházba, hol azonban 1888-ban az igazgatói állásról lemondott s azontúl csak mint első karnagy érvényesítette nagy zenei készűltségét.


S hogy a karnagyi széken mily páratlanúl jeles volt, azt semmi sem bizonyíthatja jobban, mint Richternek az a nyilatkozata, mely szerint: "arról lehet vitatkozni, hogy kik a nagy karmesterek: de bizonyos, hogy Erkel Sándor a legnagyobb." E tekintetben maga Liszt is megbámúlta, mikor "

"-át Erkel Sándor egy hallásra úgy eltanúlta, hogy annak egész nagy részeit könyv nélkül eljátszotta zongorán.


Hírneve a külföldet is bejárta, s egy ízben a berlini udvari szinházak intendánsa 18,000 márka évi fizetés fölajánlásával szerződtetni is akarta. De Erkel Sándor nem fogadta el a fényes ajánlatot. Magyar művész akart lenni mind halálig.

 

Szerény, egyszerű, utóbbi időben zárkózott természetű volt. E zárkózottságát nagyon előmozdította gyakori betegeskedése. 1898-ban egy este a "Hugenották" előadása alatt karmesteri székén szélütés érte.

 

E bajból némileg kilábolt ugyan, de teljes egészségét többé nem nyerte vissza. E miatt csak ritkán vette kezébe a karnagyi botot. Tavaly, mikor állapota aggasztóvá lett, az Operaház főzeneigazgatója czímmel visszavonúlt. Halálát a szélütés megismétlődése okozta.


A szomorú hírre Széll Kálmán miniszterelnök azonnal intézkedett, hogy a nagy művész az operaház halottjának tekintessék s hosszú sikeres munkásságának és dicsőségének színteréről, az operaházból kisértessék ki örök nyugvó helyére.

 

Csabán e hó 15-ikén szentelték be a halottat, s érczkoporsóba helyezve Budapestre szállították. Október 16-án érkezett ide a halott, s éjjel vitték az operaszinház előcsarnokában emelt ravatalra.

 

A koszorúkkal elhalmozott gyászhelyzet e hó 17-ikén egész délelőtt látogatta a közönség. A temetés délután történt meg. Ezernyi tömeg gyűlt össze az operaszinház előtt, az előcsarnokban pedig a fővárosi művészvilág előkelőségei. Az énekkarban az opera művészei is közreműködtek, s gyönyörűn énekelték Erkel Frencznek "A halál éjszakája" gyászdalát.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Az Akadémia nagyhete Az Akadémia nagyhete
A Magyar Tudományos Akadémia idei nagygyűlése május 10-ikén kezdődött...
Merénylet a spanyol király ellen Merénylet a spanyol király ellen
Alfonz spanyol király a héten a miniszterelnök és a hadügyminiszter...
A romantikus dráma győzelme A romantikus dráma győzelme
A romantikus dráma győzelme s általában a franczia dráma...
Jack Hatfield Budapesten Jack Hatfield Budapesten
A MAFC, amely mindig azon volt, hogy hagyományos vándordijas...
Szovjet terv a lengyel határkérdés rendezésére Szovjet terv a lengyel határkérdés rendezésére
Az angol hirszolgálat közli az Observer diplomáciai munkatársának...
A kerekegyházi földhözjutottak alacsonyabb bért kérnek A kerekegyházi földhözjutottak alacsonyabb bért kérnek
Mayer János földmívelésügyi miniszter a napokban fogadta Kerekegyháza...
Uj férfiak Uj férfiak
Ujonczok vonultak be a héten és nemsokára uj sorozásféle kezdődik...
A magyar hokkizók döntetlent értek el a szász bajnokcsapat ellen A magyar hokkizók döntetlent értek el a szász bajnokcsapat ellen
Magyar Hockey-Club – Akademischer SV Dresden 1:1 (0:1) A MAC a...
Az irodai munka törvényes munkaszünete Az irodai munka törvényes munkaszünete
Érdekes elvi jelentőségü döntést hozott a belügyminiszter a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98