Dtum
Login with Facebookk
1901 | Július

A sport-hóbort ellen

Egy szerencsétlen pozsonyi tanár összeroncsolt holtteste szomoru, de hatásos alkalmat ad arra, hogy a modern sport-hóbort veszedelmeiről beszéljünk.

 

Hogy a tizenkilenczedik évszáz vége felé a testedzés százféle módja divatossá vált, ez érthető: a mult évszáz gyors szellemi fejlődése ugyanis az európai emberiségben az értelmi tulteltség ellenhatásaként végül létrehozta a testedzés reneszánszát.

 

Kétségtelen továbbá, hogy a mérsékelt sportolás roppant jogos dolog, mert a városi élet a test százféle elnyomorodását idézi elő. Jó tehát, ha a testgyakorlat folyton korrigálja azt, a mit a szellemi tulerőlködés és az egyoldalu testi munka a szervezeten vétkeznek. A sportból azonban kultuszt csinálni, a melynek foglalkozásszerü katonái, hősei, lelkes költői és végül áldozatai vannak, az egyszerüen hóbort.


Végre is a sportnak s minden test-gyakorlásnak csak ilyen korrigáló czélzata lehet. A mai ember létért való harczát nem a testével vívja meg, tehát az erős, jobban mondva, a minél erősebb test nem életkérdés. Egészséges testre szükség van, ez azonban egészséges életmóddal is érthető: a ki nagyon gyönge, vagy a ki nagyon is testetrontó foglalkozást üz, az ráadhatja magát a sportra. Szenvedelemmé avatni azonban az ilyen alsórendü, testi müködést, föltétlenül káros és hibás. Kivehetők ez alól a gyermekek, a fejletlen testüek: ezeknél e szenvedelem is szép, mert e gyermekeknek nemcsak a testi ereje megőrzésére, de folytonos gyarapításra is szüksége van, hogy megférfiasodhassék.


Különösen kinos az olyan sportnak az elfajulása, a mely életet koczkáztató kisérletekre csábítják a sportmant. Ilyen legelső sorban a hegymászás. Persze ez is nagyon szép, nagyon nemes élvezetet szerez. A természet, a hegyvölgyes vidék panorámája örök és nemes vonzóerő, a melytől óvni oktalanság és hiábavalóság volna az embereket. A hegymászás sportja az alpesi Ikaruszok és Sziszifuszok szenvedelme azonban veszedelmesebb gyönyörökre csábít.

 

Hisz a természet eme barátságos és könnyen meglátható szépségeinek fölkeresése egyszerű sétálássá aljasítja a hegymászás nemes hóbortját. Már pedig az alpesi hegyek ostromlói épen azt tartják ambicziójuknak, hogy ne közönséges sétálóknak, gyalogosoknak, a természet szemlélése és a tüdő tágítása kedvéért fáradó átlagembereknek tekintsék őket, hanem vészszel küzdő hősöknek, rettenthetetlen fölfedezőket lássanak bennök.

 

A ki az alpesi turista-életet ismeri, tudja, hogy a hegymászók sablónosnak, közönségesnek tartják a magas és szép kilátást nyujtó, de könnyen elérhető ormok megmászását. Ellenben egy kisebb hegy, a melynek elismert rossz híre van, özönével vonja szakadékai, sikamlós ösvényei s szédítő melységei közé a szenvedelem mániakus keresőit.


Nem tudjuk, hogy Odörfer tanár, a legujabb áldozat ilyen ember volt-e, vagy csupán vigyázatlanság okozta vesztét. Mindenesetre elrettentő példának jó az ő esete, mivel nem valami tudományos czél, nem valami szűz hegyorom igézete csábította, hanem egy egész közönséges, ezernyolczszáz méter magas krajnai hegyecske, a mely igazán nem érdemli meg, hogy embervér s különösen magyar vér fesse az oldalát.


Azért mondjuk ezt, mivel mostanában a salz-kammerguti és stájerországi fürdőkbe özönlő magyarságból is egyre több embert kerít karmai közé a hegymászás démona. A magyarság sikon lakó nép, az ország szélein lakó idegenajku magyarok előtt se merednek olyan hegyóriások, a melyeket állandó emberáldozatokat kivánó Minotauruszokká fejlesztett volna az értük hevülő hegymászók lelkesedése.

 

Ennek a sportnak a veszedelmétől tehát eddig meg voltunk kimélve. De most az osztrák alpesi fürdőkkel együtt az osztrák hegycsúcsok is egyre több magyart vonzanak. S mig a fürdők csak az erszényen, a hegyek a fejen és a mellkason ütnek lyukat. Ilyen véradót pedig tán csak nem vagyunk kénytelenek Ausztriának fizetni?


Azt hiszem tehát, hogy a sport-hóbort csökkentésének legjobb módja volna a veszedelmesebb sportokat mérsékeltebb arányban űzni. Hisz mindazt a nemeset, szépet és egészségeset, a mit például a hegymászás nyujt, meg lehet kapni akkor is, ha kevéssé veszedelmes, ismert ormokon kopog a szöges czipő, meg a kampós bot. Különösen pedig mindezt a szép kilátást, változatos természetet, vizet, zöldet lehet látni itthon is: mig a veszedelem, a kiszámíthatatlan hegyformáczió, az omló hegyoldalak, lavinák, a hegymászás összes borzalmai Ausztria és Svájcz különlegességei.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Hegymászó az 1900-as évekből Ködbe burkolózott hegy
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98