Dtum
Login with Facebookk
1901 | Július

Mi újság?

A hosszu élet

Az amerikai Egyesült-Államokban a legutóbbi népszámlálás szerint 3981 olyan ember él, ki meghaladta a századik esztendőt. Tulnyomó részük asszony és a férfinemre az említett számnak csupán egy harmada jut. Skócziában 21 olyan egyén között ki betöltötte századik esztendejét, 16 nő van és csak öt férfiu.

 

Egy franczia tudós, ki könyvet írt a hosszu életről, azt állítja,hogy a legtöbb emberben eredetileg megvan az adomány a hosszu életre, csakhogy elpazarolják, a férfiak sokkal nagyobb mértékben, mint a nők.

Elítélt csodadoktorok

A budapesti V-ik kerületi előljáróság kuruzslásért elítélt két csodadoktort, Goolam Kader, indiai kuruzslót és társát, Knöpfelmacher József bécsi orvost, kik azt híresztelték magukról, hogy a vakságot is meggyógyítják.

 

Valami titokzatos szert alkalmaztak, de erről kitünt, hogy se nem árt, se nem használ. Mégis sokan lépre mentek. Az indiai csodadoktor büntetése 600 korona és négynapi elzárás, nemfizetés esetén 60 napi elzárás. Knöpfelmacher büntetése 400 korona és négynapi elzárás, a pénz behajthatatlansága esetében 40 napi elzárás.

Biztonság a vasútakon

Angliában 28 millió vasuton utazó ember közül csak egy veszti életét, Amerikában minden 2 millió 400 ezredik, és Francziaországban minden 19 milliomodik utas pusztul el. Ilyformán a legnagyobb biztonság az angol vasútakon keresendő .

Meddig élünk még?

Ennek a fontos kérdésnek kiszámítására a mathematikusok igen egyszerű szabályt állítanak fel. Le kell vonni ugyanis életünket a 80-ból s a maradék két harmada lesz még a remélhető életidő. Így pl. egy 20 éves ember átlag még 40 évet élhet, a 40 éves még 27 évig, a 60 éves még 13 évig. Ezek a számok nagyban és egészben megegyeznek a halálozási és életbiztosítási kortáblázatokkal, természetes azonban, hogy az ilyen számítás csak átlagos becsű.

Megégetett boszorkány

Lurics Mara, egy 60 esztendős öreg asszony ugy szerepelt Koviton, mint boszorkány. Ő maga is dicsekedett vele s ezért Joszics Gyákó kitiltotta a házából, Az öreg asszony megfenyegette Joszicsot, hogy majd reászorul nemsokára és csakugyan pár nap mulva megbetegedett Joszics tehene és meg is döglött.

A babonás falubeliek nyomban készek voltak az itélettel, hogy Lurics Mara rontotta meg a tehenet és Joszics egyik szomszédja: Gavaszki Mihály ezt szemébe is mondta az öreg asszonynak, a ki azzal vágott vissza, hogy vigyázzon mert az ő tehene is ugy jár.

 

És ime, pár napra Gavaszki Mihálynak tehene is elpusztult. Ekkor azután bizonyos volt mindenki előtt, hogy a vén asszony boszorkány. Julius 2-án éjjel tűz-lármára ébredt föl a lakosság. Lurics Marának a vityillója égett, a tüzet ugyan hamarosan eloltották, de a vén asszonyt bent találták összeégve.

A vizsgálat kiderítette, hogy a vén asszony előbb agyonverték s azután rágyujtották a házat. A gyilkosokat csakhamar kézrekerítette a csendőrség Joszics Gyákó és Gavaszki Mihály személyében, kik azért verték agyon a vén asszonyt, hogy bosszut álljanak rajta, a miért teheneiket megrontotta.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98