Dtum
Login with Facebookk
1901 | Március

A miniszter szavai

A költségvetés tárgyalásánál miniszterünk a testi nevelésről a következő szavakat mondotta:
*A testi nevelésre igen nagy súlyt helyezek, mert teljesen lehetetlen megfelelni a mai korban ránk háruló feladatoknak, ha nem gondoskodunk arról, hogy az ifju ép testtel is birjon.
A mit sok oldaláról ajánlottak nekem, hogy az u. n. szertornázások helyett a szabad levegőn való játék intézményszerüleg hozassék be, abban talán első Magyarország, mert a négy alsó osztályban a kötelező játékdélutánok meg vannak honosítva.*


Egy rendkívüli nagyjelentőségű miniszteri ténynek ilyen szerény bejelentése nálunk valóban szokatlan. De az még meglepőbb, sem az országgyülésen, sem a napisajtóban ezen országos fontosságu eseményt senkisem üdvözli egy meleg, elismerő szóval sem. Pedig, hogy a kontinensen Magyarország a testi nevelés terén az első szerepet méltán kiérdemelte, azt már a külföld is kezdi elismerni; a játékoknak felkarolása és a kötelező játékdélutánok meghonosítása pedig korszakot alkot nevelésünk történetében.


Azt mondhatjuk minden nagyítás nélkül, hogy a magyar sportnak, a felnőttek testgyakorlásának, a versenyzés ügyének rohamos haladása is Csáky, Berzeviczy és Wlassics érdeme. Mert a külföldön és itthon athletáink által aratott sok győzelem a felkarolt iskolai testi nevelés eredménye. De a nagyok érdemének méltánylásával ne feledkezzünk meg az apró munkásokról sem.

 

Mert mit ért volna a nagy konczepczió, ha nincs ki az elveket győzelemre segítse; ha nincsenek buzgó közkatonák, kik a kijelölt irányban kitartással haladnak. Bizony a tornatanároknak is ki kell, hogy jusson az elismerés, mikor a magyar sportélet fellendüléséről írunk.


A játékdélutánoknak kötelezővé tétele is csak ugy fogja megteremteni áldásos eredményét, ha a tornatanárság ez intézkedést is ugy támogatja köteles és szeretetteljes munkájával, mint támogatta a szabadtéri gyakorlatok és a versenyzés ügyét. A miniszteri rendelet csak írott malaszt, ha tornatanáraink azt lelkesen nem igyekeznek megvalósítani.


Azt óhajtanók még, hogy a most nekiinduló játékévadban a magyar játékok üzetnének, nehogy a veszedelmes labdarúgó a kis tanulókban kárt tegyen.


Sok jót reménylünk az idei tornaversenytől is a játékokat illetőleg, mert most mindkét napon kellő idő és tér lesz szentelve a játékoknak. A magyar közönséget, de sok helyen az ifjuságot is tanítani kell a játék élvezetére, mert biz a német torna kiszorította nálunk a játékot még az iskolából is. Nagyon sokat várunk e tekintetben az erdélyi tanulóktól, hol még a kótyajáték most is nagyon kedvelt. Most e játékban mint versenyben is kimutathatják ügyességüket. Hadd lássa miniszterünk, hogy mit tudnak már is ifjaink, hadd gyönyörködjék szép játékukban.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Ha sülyed a hajó Ha sülyed a hajó
Mióta hajó jár a tengeren, mindössze sem sülyedt el annyi hajó, mint...
Nagy Béla „Barátság” győzött a házak közötti kerékpáros versenyben Nagy Béla „Barátság” győzött a házak közötti kerékpáros...
Az első idei házak közötti kerékpáros verseny végig kitűnő...
A magyar és az osztrák amatőr válogatottakmérkőzése A magyar és az osztrák amatőr válogatottakmérkőzése
Magyarország – Ausztria amatőr válogatott 4:4 (1:2) Vasárnap...
Móricz Zsigmond -  A mai cigánykérdés Móricz Zsigmond - A mai cigánykérdés
Körüljártam a nagy alföldi város egyik szélső utcasorát. Végtelen...
Radnóti Miklós: A szerkesztőségi asztal Radnóti Miklós: A szerkesztőségi asztal
Február legelején Kassák Lajos cikket írt "Írói hivatás és politikai...
Kemény Ferencz lemondása Kemény Ferencz lemondása
A m.t. Elnökség öt szövetség nevében kegyes volt engem a mai...
Munkanélküli angol bányászok nagygyülése Munkanélküli angol bányászok nagygyülése
A waledi szénbányakerület munkanélküli bányászai vasárnap hajnalban...
Kis gazda rovat Kis gazda rovat
Tudvalevőleg minden óvakodás mellett is sok kárt tesznek az egerek...
Bethlen váratlan hazatérése Genfből, Bud pénzügyminiszter optimizmusa Bethlen váratlan hazatérése Genfből, Bud pénzügyminiszter...
Bethlen István gróf miniszterelnök szombaton délután váratlanul...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98