Dtum
Login with Facebookk
1901 | Március

A miniszter szavai

A költségvetés tárgyalásánál miniszterünk a testi nevelésről a következő szavakat mondotta:
*A testi nevelésre igen nagy súlyt helyezek, mert teljesen lehetetlen megfelelni a mai korban ránk háruló feladatoknak, ha nem gondoskodunk arról, hogy az ifju ép testtel is birjon.
A mit sok oldaláról ajánlottak nekem, hogy az u. n. szertornázások helyett a szabad levegőn való játék intézményszerüleg hozassék be, abban talán első Magyarország, mert a négy alsó osztályban a kötelező játékdélutánok meg vannak honosítva.*


Egy rendkívüli nagyjelentőségű miniszteri ténynek ilyen szerény bejelentése nálunk valóban szokatlan. De az még meglepőbb, sem az országgyülésen, sem a napisajtóban ezen országos fontosságu eseményt senkisem üdvözli egy meleg, elismerő szóval sem. Pedig, hogy a kontinensen Magyarország a testi nevelés terén az első szerepet méltán kiérdemelte, azt már a külföld is kezdi elismerni; a játékoknak felkarolása és a kötelező játékdélutánok meghonosítása pedig korszakot alkot nevelésünk történetében.


Azt mondhatjuk minden nagyítás nélkül, hogy a magyar sportnak, a felnőttek testgyakorlásának, a versenyzés ügyének rohamos haladása is Csáky, Berzeviczy és Wlassics érdeme. Mert a külföldön és itthon athletáink által aratott sok győzelem a felkarolt iskolai testi nevelés eredménye. De a nagyok érdemének méltánylásával ne feledkezzünk meg az apró munkásokról sem.

 

Mert mit ért volna a nagy konczepczió, ha nincs ki az elveket győzelemre segítse; ha nincsenek buzgó közkatonák, kik a kijelölt irányban kitartással haladnak. Bizony a tornatanároknak is ki kell, hogy jusson az elismerés, mikor a magyar sportélet fellendüléséről írunk.


A játékdélutánoknak kötelezővé tétele is csak ugy fogja megteremteni áldásos eredményét, ha a tornatanárság ez intézkedést is ugy támogatja köteles és szeretetteljes munkájával, mint támogatta a szabadtéri gyakorlatok és a versenyzés ügyét. A miniszteri rendelet csak írott malaszt, ha tornatanáraink azt lelkesen nem igyekeznek megvalósítani.


Azt óhajtanók még, hogy a most nekiinduló játékévadban a magyar játékok üzetnének, nehogy a veszedelmes labdarúgó a kis tanulókban kárt tegyen.


Sok jót reménylünk az idei tornaversenytől is a játékokat illetőleg, mert most mindkét napon kellő idő és tér lesz szentelve a játékoknak. A magyar közönséget, de sok helyen az ifjuságot is tanítani kell a játék élvezetére, mert biz a német torna kiszorította nálunk a játékot még az iskolából is. Nagyon sokat várunk e tekintetben az erdélyi tanulóktól, hol még a kótyajáték most is nagyon kedvelt. Most e játékban mint versenyben is kimutathatják ügyességüket. Hadd lássa miniszterünk, hogy mit tudnak már is ifjaink, hadd gyönyörködjék szép játékukban.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98