Dtum
Login with Facebookk
1902 | Április

Calorigraphiák

Így lehetne nevezni azokat a képeket, a melyeket Ives, a ki a színes fényképezés terén lett hiressé, készített tárgyakról láthatatlan hősugarak segélyével.

 

Először rendes photographiáló kamarában a napsugarakkal előállított képet vetett egy világító anyaggal – pl. Balmain-festékkel bevont parírlapra; az így praeparált lapot ráhelyezte egy bromezüst száraz lemezre, a melyet azután rendesen előhívott s a tárgy képét nyerte.

 

Ha a világító festékkel bevont papir előzetesen napokon át sötétben volt, akkor az exponálásnak nem kellett tovább tartani, mint a közönséges lemeznél; de a kép átvitele a rászorított 4 szárazlemezre több órán át történne.

 

A második kisérletnél – s ez a tulajdonképeni hőkép – egy csiszolt meleg fémkulcs „képét” sötét szobában kősó lencsével vetette ilyen vilgágító festékkel bevont papírra, a mely azonban előbb rövid időig a közönséges nappali fény hatásának volt kitéve, tehát magában világított.

 

A hősugaraknak az a hatásuk, hogy kioltják a phosphorescentiát s így a lemezen a kulcs sötétebb képe jelent meg. Ezután a világító papirt rövid időre fényképészi szárazlemezre tette s rendes módon előhívta.

 

A kép igen jól sikerült.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98