Dtum
Login with Facebookk
1902 | December

A labdarugás sportja 1902.évben. (Visszapillantás)

A legnépszerűbb testedzési nem, a football az idén is, - mint már évek óta, haladást mutatott s nemcsak a terjesztés, hanem értékes eredmények elérésével a hazai labdarugás nagyarányú fejlődésének örvendetes jelét észlelhettük. A haladás mértékét az itt járt angol csapatok szereplésében véljük feltalálni s különösen a húsvéti mérkőzések eredményeiből és lefolyásából vonhatjuk le azt a következtetést, hogy football-csapataink játéktudás dolgában a tavalyihoz képest feltűnő javulást mutattak.


A magyar csapatok közül az idén ismét a Budapesti Torna-Club vitte a vezérszerepet s megnyervén az idén másodízben a Magyar Labdarugók Szövetsége I. osztályú bajnokságát, minden jobb fajta hazai csapat felett győzedelmeskedett.

 

Nemzetközi sikerei közül a tavasziak elismerésre méltók : megverte Slavia, Vinohradyt, Sport-Favoritot, a Grazer Sp V.-t stb. a bécsiekkel azonban nem tudott megbirkózni s vagy eldöntentetlen eredménynyel, vagy csekély goal differencziáju vereséggel kellett megelégednie.


Az őszi szezonban a katonaság és egyéb intézmények által jól tartotta magát (győzött a Bonner F. V. felett), de csakhamar mutatkoztak rajta az erős szezon okozta kimerülés jelei s nemcsak külföldi, hanem magyar csapatok ellen is alig tudott érvényesülni. Bár legutolsó hazai mérkőzése a Műegyetemi F. C. jelenlegi kiváló csapatával szemben elsőségének újabb bizonyítékát szolgáltatta, jövő esztendőben magyar csapatokkal szemben nehéz munkájába kerül elsőségét megtartani.


A B. T. C. mellett a Műegyetemi Football-Club szenzácziós külföldi sikerei érdemelnek említést, Prágában, Bécsben pártos bíró vezetése daczára oly eredményeket felmutatni, mint a M. F. C. – erkölcsi győzelmekkel ér fel. Tavaszszsal nagyon gyönge volt, őszszel azonban új tagok belépése folytán megerősödött s ismét a legjobbak közé küzdötte fel magát.


A tavaly még II.osztályú *33* F. C. idén egyike lett a legjobb I.-ső osztályú csapatoknak. Magyar csapatokkal szemben elért sikerei mellett a Slavia felett aratott győzelme kíváló képességei mellett szólt.

 

A vele teljesen egyenrangú Ferenczvárosi Torna-Club az I.-ső osztályú bajnokság II. helyezettje is szép hazai és nemzetközi sikerekkel dicsekedhetik.

 

A football iránti érdeklődésnek legszebb bizonyítékát azonban ama körülmény szolgáltatta, hogy a II.-od osztályú bajnokság küzdelmeit a sportkörök mindvégig élénk érdeklődéssel kisértek.

 

A Postások csapata, mely tavaly úgyszólván még csak papiron létezett, idén nemcsak biztos fölénynyel lett első, de egyszersmind a legjobb magyar football-csapatok egyikévé fejlődött, azaz, hogy nem is fejlődött, mivel tagjai által – kik a legjobb magyar football-csapatok kötelékéből léptek át, - már első idei szereplésétől kezdve az volt Bádonyi, Harsády, Szemethy, Minder, Kertay (B.T.C.), Gabrovitz, Schwarz, (F.T.C.), Steiner ("33"-asok),  Fülöp (Bp. Sp. C) Bodor (M.U.E.), Arany (Postás) . E tagok részvételével a jövö évi I–ső osztályú bajnokság már mostan egyik legerősebb favoritjaként szerepel. A Postások mellett a Magyar Testgyakorlók Köre és a Törekvés mutatták a legszebb formát s minden valószinüség szerint ennek révén I.-ső osztályba sóroztatnak.


A közérdeklődés azonban nem annyira a magyar, mint a nemzetközi versenyek felé fordult s míg a hazai, specziell a bajnoki mérkőzések iránt csakis az I. footballkörök érdeklődtek, a nagy nemzetközi mérkőzéseknek a laikus nagyközönség is mindig szemtanuja volt. Különösen az angol csapatok budapesti szereplései keltettek szenzácziót.

 

A millenáris pályán a Richmond Assiciation Football Club az idén jóval erősebb csapata szerepelt a Budapesti Torna-Club és a Budapesti Ramblerek csapataival szemben s a viharos időjárás daczára megjelent ezernyi néptömeg a football-sport népszerűsége mellett szólt. A margitszigeti sporttelepen tavaszszal Oxford, őszszel Cambridge egyetemi csapatai domináltak szintén nagyszámu nézőközönség jelenlétében; a látogatás legnagyobb rekordját azonban a Slavia – B.T.C. tavaszi matche érte el, midőn 8000-10000 ember szorongott a millenáris versenypályának akkor kicsinynek bizonyult nézőterén.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Műegyetemi Football Klub csapata Az M.L.Sz. szövetségi díjának győztese a B.T.C. II. csapata
Cikk-ajánló
A MAC. közgyűlése A MAC. közgyűlése
F. hó 8-án tartotta a Magyar Athletikai Club ez évi rendes...
Az új testőrruha Az új testőrruha
A magyar királyi testőrdarabantok egyenruhájára nézve báró Fejérváry...
A belga királyi pár bevonulása Brüsszelbe A belga királyi pár bevonulása Brüsszelbe
Belgiumnak, melyet a négy esztendős háboru oly annyira megtiport, a...
 Az új háború csodálatos fegyvere, a – puska Az új háború csodálatos fegyvere, a – puska
Vannak, akik talán csodálkoznak a címen, pedig amit állit, nemcsak...
Garvin az afrikai olasz támadás jelentőségéről Garvin az afrikai olasz támadás jelentőségéről
A vasárnapi londoni sajtó eseménye Garvinnak az Observer mai számában...
Konfliktus az MLSz és a MOB között Konfliktus az MLSz és a MOB között
Az olympiai bizottság és az MLSz között oly hideg szinte feszült volt...
Ablaknélküli szoba, ideggyógyászat Ablaknélküli szoba, ideggyógyászat
Az amerikai könyvpiacon óriási sikere van egy különös mesekönyvnek....
Eleven sertések – fényes üzletek Eleven sertések – fényes üzletek
A sertéshus nagy ára Németországban váratlanul föllenditette a magyar...
A háboru kommunizmusa A háboru kommunizmusa
A kommunizmus eszméje francia gondolkodóktól származik, de nyomait...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98