Dtum
Login with Facebookk
1902 | December

A labdarugás sportja 1902.évben. (Visszapillantás)

A legnépszerűbb testedzési nem, a football az idén is, - mint már évek óta, haladást mutatott s nemcsak a terjesztés, hanem értékes eredmények elérésével a hazai labdarugás nagyarányú fejlődésének örvendetes jelét észlelhettük. A haladás mértékét az itt járt angol csapatok szereplésében véljük feltalálni s különösen a húsvéti mérkőzések eredményeiből és lefolyásából vonhatjuk le azt a következtetést, hogy football-csapataink játéktudás dolgában a tavalyihoz képest feltűnő javulást mutattak.


A magyar csapatok közül az idén ismét a Budapesti Torna-Club vitte a vezérszerepet s megnyervén az idén másodízben a Magyar Labdarugók Szövetsége I. osztályú bajnokságát, minden jobb fajta hazai csapat felett győzedelmeskedett.

 

Nemzetközi sikerei közül a tavasziak elismerésre méltók : megverte Slavia, Vinohradyt, Sport-Favoritot, a Grazer Sp V.-t stb. a bécsiekkel azonban nem tudott megbirkózni s vagy eldöntentetlen eredménynyel, vagy csekély goal differencziáju vereséggel kellett megelégednie.


Az őszi szezonban a katonaság és egyéb intézmények által jól tartotta magát (győzött a Bonner F. V. felett), de csakhamar mutatkoztak rajta az erős szezon okozta kimerülés jelei s nemcsak külföldi, hanem magyar csapatok ellen is alig tudott érvényesülni. Bár legutolsó hazai mérkőzése a Műegyetemi F. C. jelenlegi kiváló csapatával szemben elsőségének újabb bizonyítékát szolgáltatta, jövő esztendőben magyar csapatokkal szemben nehéz munkájába kerül elsőségét megtartani.


A B. T. C. mellett a Műegyetemi Football-Club szenzácziós külföldi sikerei érdemelnek említést, Prágában, Bécsben pártos bíró vezetése daczára oly eredményeket felmutatni, mint a M. F. C. – erkölcsi győzelmekkel ér fel. Tavaszszsal nagyon gyönge volt, őszszel azonban új tagok belépése folytán megerősödött s ismét a legjobbak közé küzdötte fel magát.


A tavaly még II.osztályú *33* F. C. idén egyike lett a legjobb I.-ső osztályú csapatoknak. Magyar csapatokkal szemben elért sikerei mellett a Slavia felett aratott győzelme kíváló képességei mellett szólt.

 

A vele teljesen egyenrangú Ferenczvárosi Torna-Club az I.-ső osztályú bajnokság II. helyezettje is szép hazai és nemzetközi sikerekkel dicsekedhetik.

 

A football iránti érdeklődésnek legszebb bizonyítékát azonban ama körülmény szolgáltatta, hogy a II.-od osztályú bajnokság küzdelmeit a sportkörök mindvégig élénk érdeklődéssel kisértek.

 

A Postások csapata, mely tavaly úgyszólván még csak papiron létezett, idén nemcsak biztos fölénynyel lett első, de egyszersmind a legjobb magyar football-csapatok egyikévé fejlődött, azaz, hogy nem is fejlődött, mivel tagjai által – kik a legjobb magyar football-csapatok kötelékéből léptek át, - már első idei szereplésétől kezdve az volt Bádonyi, Harsády, Szemethy, Minder, Kertay (B.T.C.), Gabrovitz, Schwarz, (F.T.C.), Steiner ("33"-asok),  Fülöp (Bp. Sp. C) Bodor (M.U.E.), Arany (Postás) . E tagok részvételével a jövö évi I–ső osztályú bajnokság már mostan egyik legerősebb favoritjaként szerepel. A Postások mellett a Magyar Testgyakorlók Köre és a Törekvés mutatták a legszebb formát s minden valószinüség szerint ennek révén I.-ső osztályba sóroztatnak.


A közérdeklődés azonban nem annyira a magyar, mint a nemzetközi versenyek felé fordult s míg a hazai, specziell a bajnoki mérkőzések iránt csakis az I. footballkörök érdeklődtek, a nagy nemzetközi mérkőzéseknek a laikus nagyközönség is mindig szemtanuja volt. Különösen az angol csapatok budapesti szereplései keltettek szenzácziót.

 

A millenáris pályán a Richmond Assiciation Football Club az idén jóval erősebb csapata szerepelt a Budapesti Torna-Club és a Budapesti Ramblerek csapataival szemben s a viharos időjárás daczára megjelent ezernyi néptömeg a football-sport népszerűsége mellett szólt. A margitszigeti sporttelepen tavaszszal Oxford, őszszel Cambridge egyetemi csapatai domináltak szintén nagyszámu nézőközönség jelenlétében; a látogatás legnagyobb rekordját azonban a Slavia – B.T.C. tavaszi matche érte el, midőn 8000-10000 ember szorongott a millenáris versenypályának akkor kicsinynek bizonyult nézőterén.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Műegyetemi Football Klub csapata Az M.L.Sz. szövetségi díjának győztese a B.T.C. II. csapata
Cikk-ajánló
Ignotus: Reinhardt Ignotus: Reinhardt
Ahogy Stockholmban most Reinhardtot ünneplik, az esték elevednek meg,...
Az úszó mentőkocsi Az úszó mentőkocsi
Egy repülőgépünk nem tért vissza….- olvassa az ember a...
A szovjet beavatkozik a japán-kínai háborúba A szovjet beavatkozik a japán-kínai háborúba
A lengyel sajtó rigai jelentések nyomán szenzációs tudósítósokban...
Csun herczeg megalázkodása a német császár előtt Csun herczeg megalázkodása a német császár előtt
A történelemben párját ritkitó követség az, mely a khinai császár...
Az FTC atlétikaversenye Az FTC atlétikaversenye
A jól rendezett versenyen élvezetes küzdelmekben és jó eredményekben...
Ujabb drágasági hullám az élelmiszerpiacon Ujabb drágasági hullám az élelmiszerpiacon
Kettős ünnepek után általában mindig megcsappannak a készletek a...
Hópárkányok, hópadok Hópárkányok, hópadok
A magas hegyek csúcsán és gerincén messze kinyúló szeszélyes alakú...
A bécsi nagy handicap A bécsi nagy handicap
A bécsi nagy handicap. A W.A Sp.C. május 9-iki nagy handicapjére (68...
Két illeték egy vétel után Két illeték egy vétel után
Vettük a következő, igen érdekes nyilt kérdést, melyre olvasóink...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98