Dtum
Login with Facebookk
1903 | Július

Növekszik a zavargások száma

Zavargó aratók

Az aratás beálltával ismétlődnek az aratók és munkaadók közt azok az összetüzések.
Az előbbi években is gyakran fordultak elő ilyenek s a csendőrök beavatkozása lett a következménye. Ezeknek a zavargásoknak egyik oka a szoczialisták izgatása, a másik pedig a nagy szegénységből eredő elkeseredés.

A zala-egerszegi határban Lóri pusztán is öszszütközés volt az aratók és csendőrök közt.
45 aratót szegődtettek a julius 6-ikán, hétfőn kellett volna egy heti eleséget átvenniök, szalonnát, lisztet. A munkások az élelmiszert visszautasitották, mert romlott volt s elhatározták, hogy a mig jó ennivalót nem kapnak, nem állanak munkába. A tiszttartó a szolgabiróságtól csendőröket kért a munkások megfékezésére. Julius 7-ikén az aratók távozni akartak, a csendőrök maradásra kényszeritették őket. A munkások megtámadták a csendőröket, mire ezek az aratók közé lőttek. Hatan sulyosan megsebesültek.

Gróf Wenckheim Frigyes székudvari aratói –
az eddigi bérekkel arányban nem álló nagy béreket követeltek és lázongtak, Csukay Gyula főszolgabiró intézkedésére csendőrség jelent meg.

Nagyobb zavargások történtek Torontálmegyében, a hol több helyen az aratók ujabb és ujabb követelésekkel álltak elő.
Nagy-Torákon valóságos zendülésben törtek ki a munkások, kik közt sok az oláh. Noha a Csekonics-uradalomban a bért fölemelték, ujabb követelésekkel léptek föl. Holdankint két métermázsa buzát kértek és még más követelésekkel állottak elő. Az izgatóknak sikerült az aratók legnagyobb részét rávenni, hogy a munkát hagyják abba. A munkások a hatóság közbelépésére is ellenszegültek. Dániel főszolgabiró harmincz csendőrrel ment a községbe, a hová utóbb Torontál vármegye alispánjának intézkedésére egy század katonaság is kivonult.

Sok munkást letartóztattak s ezek közül nyolczvanat harmincz napi elzárásra és a költségek megfizetésére itélte a főszolgabiró kihágás miatt.
Sulyositó körülénynek vette az ítélet, hogy az ő példájukon fölbuzdulva, több uradalom munkásai szintén megtagadták a munkát és hogy a Csekonics-uradalom, melyhez az elitéltek szerződtek, a szerződésben kikötött munkabértől eltekintve, tetemesen emelte az aratók járandóságát s a sztrájkolók ezt mégsem fogadták el. 


Munkások zavargása

A csongrádmegyei Anyós pusztán Lichtenberg és Vajda szegedi birotkosok földjén Princz József gazdatiszt negyven munkást fogadott föl Mindszentről. Mikor ezek dologba kezdtek, ötszáz munkanélküli munkás átment Mindszentről és megtámadta a dolgozókat. A munkanélküliek fenyegetőztek, hogy felgyujtják az összes termést. Este Mindszentről egy szakasz csendőr érkezett és szétverte a tüntetőket. A csendőrség állandóan készenlétben van.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98