Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1903 | Június

A véres belgrádi éjszaka eseményei

A katonai összeesküvést már régen és nagy szivóssággal szervezték. A katonai forradalom lelke a sabáczi ezred tisztikara és legénysége volt, fővezetői pedig Misics alezredes, Masin Sándor ezredes, a királyné sógora, kinek öcscse volt Draga első férje, s ki most közmunkaügyi miniszter lett; továbbá Radakovics kapitány. Az összeesküvésben való részvételre az ország csaknem minden helyörségéből jött föl egy-egy tiszt Belgrádba.


A katonaságon kivül részt vettek az összeesküvésben sokan a politikusok közül is. A királyi család lemészárlása után Masin ezredes kezébe vette az uralmat s teljes hatalommal rendelkezett. Elsőbben is a csendőri és rendőri szolgálatot beszüntette, elcsapta a rendőrfőnököt s a fontos katonai állásokra uj embereket nevezett ki. Azután udvari kocsikat küldtek az uj minisztérium tagjaiul kiszemelt politikusokért, a kik Avakumovics-csal az élükön átvették a kormányhatalmat.


Az összeesküvés vezérei közül Zsivkovics Lyubomir (az uj igazságügyi miniszter) éjjel három órakor udvari kocsin járta be a várost és többször elmondotta, Ťhogy a józan ész kivánta, hogy megbüntessék azokat, kik a romlás szélére juttatták Szerbiát. Sándor király és Draga királyné halálával uj ut nyilott meg Szerbia népének, a szerencse, boldogság és haladás utja. A király és királynén kivül Szerbia többi rosz szellemei is mind elpusztultak.ť

Hogy történt a gyilkosság?
A gyilkosság éjszaka fél 11 és 2 óra között történt. A Károly román király nevét viselő 6-ik ezred tisztjei követték el Misics és Masin ezredesek vezetésével. Az ezred azért is gyülölte Sándort, mert egy izben a király alkotmányellenes intézkedései ellen vonakodott magát felhasználtatni, a miért sulyos fegyelmi büntetés érte. Hogy ki ölte meg a királyt és királynét, nem mondják meg, de nem is lehet tudni, hiszen a revolvereknek valóságos czéltáblája volt mindkettő. A véres esemény lefolyását egy tudósitó igy mondja el:

A királyi pár kevéssel meggyilkolása előtt tisztek társaságában, zenekar hangai mellett jókedvűen mulatott a kertben s különösen a király nagyon jókedvű volt. Ott volt a királyné két nővére is, de ezek éjfélkor lakásukra kocsiztak.


Az összeesküvő tisztek közül harminczan éjfél után fél 2 óra tájban törtek be a konakba. A 6-ik és 7-ik ezred századai követték őket és rögtön körülkerítették a királyi palotát. Miután az összes kapukat nem lehetett feltörni, közülök néhányat dinamittal robbantottak föl. Igy azt az ajtót is, mely a királyi pár lakosztályába vezetett. Ez alkalommal Naumovics Mihály ezredes, a király hadsegéde is meghalt. Naumovics az összeesküvőkhöz tartozott, és őt bízták meg azzal, hogy az összeesküvőknek átadja a főkapu kulcsát, de ő kelleténél többet ivott s elaludt. Az összeesküvők azt hitték, hogy Naumovics cserbehagyta őket és dinamitot tettek a kulcslyukba, hogy a kaput felrobbantsák. E közben Naumovics felébredt és kisietett, hogy az összeesküvőket bebocsássa. Ebben a pillanatban fölrobbant a dinamit, a mely őt megölte.

 

Az első szobában Milkovics Jován tüzérkapitány, Czinczár-Markovics miniszterelnök veje állta utját a tiszteknek. Félre az útból! rivalltak rá. És még a kapitány habozott, egy golyó leteritette. Ugyanez a sors érte Petrovics Lázár tábornok főhadsegédet, a ki néhány lövést tett revolveréből, de a nélkül, hogy talált volna. Ezzel aztán az ut a királyi pár hálószobájához szabaddá volt téve. Sándor király a lövöldözés alatt az ablakból segitségért kiáltott, - de senki sem törödött vele. Ekkor tisztában volt vele, hogy neki meg kell halnia. Hiába rejtőzött el a királynéval együtt, veszniök kellett. A királyi pár holttestét szitkok közt fölragadták és kidobták az ablakon át a kertbe.
Egy hir szerint Sándor király azonnal halálthozó lövést kapott a gégéjébe. Utolsó szavai ezek voltak: Katonák, ti elárultatok engem!
Mig a konakban ezek történtek, addig a katonaság körülfogta a királynénak közelben levő régi házát, hol most két öcscse és nővérei laktak. Az egyik öcscse Lunyevicza Nikodém hadnagy, kit a királyné trónörökössé akart erőszakolni, a másik öcscse Nikola, szintén hadnagy. Egész Szerbiában rosz hirök volt dorbézolásaik miatt. A két hadnagyot egy kaszárnyába vitték, ott agyonlőtték. A királyné két nővérét az összeesküvők junius 13-ikán Pancsovára vitték. A királyné harmadik, legfiatalabb huga junius 12-ikén este érkezett vissza Párisból Belgrádba és nem is tudta, hogy mir történt. Ezt is átvitték Pancsovára. Visszatérniök nem szabad.


Mielőtt a konakban a királyi párral végeztek, a csoportba osztott katonák tisztjeik vezetése mellett elmentek Czinczár-Markovics miniszterelnök, Pavlovics Milován hadügyminiszter és Teodorovics Velimir belügyminiszter lakására. Az előbbi kettőt agyonlőtték; Teodorovics belügyminiszter sulyosan megsérült.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Cikk-ajánló
A MAC atletikai versenye(Csurgay-díj) A MAC atletikai versenye(Csurgay-díj)
Szombaton délután rendezte a MAC margitszigeti sporttelepén Csurgay...
A Krupp-gyár aczélöntője A Krupp-gyár aczélöntője
Krupp, a nagy német ágyukirály, aki röviddel az ismeretes san-remói...
A magyar belpolitikai helyzet A magyar belpolitikai helyzet
A válság dolgában semmi változás. A király Bécsbe való visszatérése...
Karinthy Frigyes - Két mosoly Karinthy Frigyes - Két mosoly
Egy nőt fogunk itt látni a színpadon, abból a műhelyből, mely a...
Kövi Mária (Postás) nyerte Budapest női tornászbajnokságát Kövi Mária (Postás) nyerte Budapest női tornászbajnokságát
A Budapest bajnokságot Kövi Mária (Postás) nyerte – jobb...
Az alkalmatlanok behívása Az alkalmatlanok behívása
Különféle katonai segédszolgálatokban sok olyan egyén van még ez idő...
Titkos kommunista szervezetet lepleztek le Franciaországban Titkos kommunista szervezetet lepleztek le Franciaországban
Darlan tengernagy, helyettes miniszterelnök és Pucheu francia...
Donogán és Darányi jó eredményei az OTE atlétikai versenyén Donogán és Darányi jó eredményei az OTE atlétikai versenyén
A MOVE óbudai Tornaegylet fönnállásnak 60. évfordulója alkalmából...
Esterházy Vera grófnő naplója Esterházy Vera grófnő naplója
Még a mult évben történt, hogy rejtelmes módon eltünt a Bécsben lakó...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98