Dtum
Login with Facebookk
1904 | Május

A budapesti távbeszélő-hálózat új központja

Az állam a budapesti távbeszélő-hálózat üzemét 1897. évben saját kezébe vette át. Az átvételkor a hálózat előfizetőinek telefonjai négy központba egyes vezetékkel voltak bekapcsolva. Az átvétel után a kormány elhatározta, hogy a hálózatot átalakítja és pedig oly módon, hogy a négy központ megszüntetésével a székes főváros területén lévő összes előfizetők telefonjai egy központba kapcsoltassanak be, az állomások pedig részben földalatti kábelek fölhasználásával kettős vezetékű áramkörökkel köttessenek össze a központtal.

Az új központ a Nagymező-utcza 54-65 és Hajós-utcza 33-35 azámú házak között elterülő 2500 négyzetméter nagyságú telken épűlt, s a 325 ezer koronáért vett telek árábak beszámitásával és teljes fölszereléssel együtt 2.996,000 koronába kerűlt.

A vezetékek az új központból kiindulva a város területén elszórva berendezett fölvezető pontokig földalatti kábeleken vannak elhelyezve és csak ezen fölvezetési pontoktól kezdve haladnak tovább tetőtartókon. A földalatti kábelek betoncsatornákban vennek behúzva, mely csatornáka későbi fejlesztés érdekében szükséges kábelek behúzását is megengedik.

A fölállitott kapcsoló szekrény egyelőre 10,000 előfizető számára van fölszerelve, de befogadó képessége már most 20,000 előfizetőre terjed.

Az új telefon-központ az úgynevezett „Common-battery” rendszer szerint rendeztetett be. Ezen rendszer sok fontos előnynyel bir. Az előfizetőknek a felhivás alkalmával ne kell csengetni, mert ha a hallgató kagylót a horogról leemeljük, erre a központban e czélra alkalmazott kis villamos izzó-lámpa meggyullad, a mi a kezelőt figyelmessé teszi arra, hogy az előfizető beszélni óhajt.

Ezen új rendszernél az összeköttetés létesitésére szolgáló zsinórba az öszszekapcsolt két előfizető mindenike részére izzólámpa is van bekapcsolva, melyek a beszélgetések ellenőrzésére hivatvák.

Ha a beszélgetést befejezték ésmindkét előfizető a hallgató kagylót fölakasztotta a horogra, az összekötő zsinórba kapcsolt mindkét lámpa meggyullad, mire a kezelő az összeköttetést szétbontja.

A rendszer további nagy előnye az, hogy a beszélgetés érdekében szükséges telepek nem az előfizetőnél vannak elhelyezve, hanem az összes előfizetők a központban elhelyezett közös elemet használják. Innét a rendszer elnevezése is: „közös telep”.

Az előfizetők a rendszer-változásnak megfelelően új távbeszélő készülékekkel vannak ellátva s a négyféle kivitelű készülék közül ki-ki szabadon választhatja azt, mely az ő kivánalmainak leginkább megfelel.

Vannak az új rendszernek még többféle előnyei is, de már a fentebb fölsoroltak is eléggé bizonyitják, hogy a hálózat egész átalakitásánál a gyors és biztos kapcsolás és a beszélgetések jóságának biztositása volt irányadó.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A telefon-palota a Nagymező-utcza felől A telefon-palota udvara Az új telefon-palota nagy kezelő-terme Telefon-kezelőnők pihenője
Cikk-ajánló
Uj módja a házépítésnek Uj módja a házépítésnek
Edison, a világhirü és zseniálisan sokoldalu feltaláló alig egy...
Az orosz Bajkál vasut
Szibériának egy több milliós költséggel megépitett vasutja, amelynek...
Katonák és fegyvereik, a tábori posta Katonák és fegyvereik, a tábori posta
Most, amikor apáink és testvéreink a távoli harctereken vannak,...
Holnap mutatkozik be az új Hodzsa-kormány Holnap mutatkozik be az új Hodzsa-kormány
Hodzsa Milán kormánya hétfőn alakul meg és kedden ismerteti...
Téli köpenyek Téli köpenyek
Az idei divat teljes mértékben érvényre emeli a prémet, mely...
Bérgyilkosság
A gömörmegyei Csetneken még október 12-én éjszaka meggyilkoltak egy...
A japánok támadása Port Arthur ellen A japánok támadása Port Arthur ellen
A japánok támadása Port Arthur ellen. A japánk az oroszok mandsuriai...
Óriási alagutfuró-gép Óriási alagutfuró-gép
Két amerikai mérnök állitotta össze a világ legnagyobb...
A Magyar Élet Mozgalom szervezkedése A Magyar Élet Mozgalom szervezkedése
A politikai világ érdeklődésének homlokterében természetesen Imrédy...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98