Dtum
Login with Facebookk
1904 | Május

A budapesti távbeszélő-hálózat új központja

Az állam a budapesti távbeszélő-hálózat üzemét 1897. évben saját kezébe vette át. Az átvételkor a hálózat előfizetőinek telefonjai négy központba egyes vezetékkel voltak bekapcsolva. Az átvétel után a kormány elhatározta, hogy a hálózatot átalakítja és pedig oly módon, hogy a négy központ megszüntetésével a székes főváros területén lévő összes előfizetők telefonjai egy központba kapcsoltassanak be, az állomások pedig részben földalatti kábelek fölhasználásával kettős vezetékű áramkörökkel köttessenek össze a központtal.

Az új központ a Nagymező-utcza 54-65 és Hajós-utcza 33-35 azámú házak között elterülő 2500 négyzetméter nagyságú telken épűlt, s a 325 ezer koronáért vett telek árábak beszámitásával és teljes fölszereléssel együtt 2.996,000 koronába kerűlt.

A vezetékek az új központból kiindulva a város területén elszórva berendezett fölvezető pontokig földalatti kábeleken vannak elhelyezve és csak ezen fölvezetési pontoktól kezdve haladnak tovább tetőtartókon. A földalatti kábelek betoncsatornákban vennek behúzva, mely csatornáka későbi fejlesztés érdekében szükséges kábelek behúzását is megengedik.

A fölállitott kapcsoló szekrény egyelőre 10,000 előfizető számára van fölszerelve, de befogadó képessége már most 20,000 előfizetőre terjed.

Az új telefon-központ az úgynevezett „Common-battery” rendszer szerint rendeztetett be. Ezen rendszer sok fontos előnynyel bir. Az előfizetőknek a felhivás alkalmával ne kell csengetni, mert ha a hallgató kagylót a horogról leemeljük, erre a központban e czélra alkalmazott kis villamos izzó-lámpa meggyullad, a mi a kezelőt figyelmessé teszi arra, hogy az előfizető beszélni óhajt.

Ezen új rendszernél az összeköttetés létesitésére szolgáló zsinórba az öszszekapcsolt két előfizető mindenike részére izzólámpa is van bekapcsolva, melyek a beszélgetések ellenőrzésére hivatvák.

Ha a beszélgetést befejezték ésmindkét előfizető a hallgató kagylót fölakasztotta a horogra, az összekötő zsinórba kapcsolt mindkét lámpa meggyullad, mire a kezelő az összeköttetést szétbontja.

A rendszer további nagy előnye az, hogy a beszélgetés érdekében szükséges telepek nem az előfizetőnél vannak elhelyezve, hanem az összes előfizetők a központban elhelyezett közös elemet használják. Innét a rendszer elnevezése is: „közös telep”.

Az előfizetők a rendszer-változásnak megfelelően új távbeszélő készülékekkel vannak ellátva s a négyféle kivitelű készülék közül ki-ki szabadon választhatja azt, mely az ő kivánalmainak leginkább megfelel.

Vannak az új rendszernek még többféle előnyei is, de már a fentebb fölsoroltak is eléggé bizonyitják, hogy a hálózat egész átalakitásánál a gyors és biztos kapcsolás és a beszélgetések jóságának biztositása volt irányadó.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A telefon-palota a Nagymező-utcza felől A telefon-palota udvara Az új telefon-palota nagy kezelő-terme Telefon-kezelőnők pihenője
Cikk-ajánló
Véletlenül kivégzett főügyész Véletlenül kivégzett főügyész
A különös véletlen vagy pedig bosszuálló kéz halálát okozta minap...
Kun Béla ügye Kun Béla ügye
Vasárnap délelőtt Kun Béla ügyének referense hosszasan referált az...
Bánffy Dezső felszólalása Bánffy Dezső felszólalása
Ma fölszólalt báró Bánffy Dezső is, a ki megütközött rajta, hogy...
Körözik Palásthy Irén - személyleírását Körözik Palásthy Irén - személyleírását
A pestvidéki törvényszéktől a budapesti főkapitánysághoz átirat...
Hadicél menet közben: francia Kelet-Közép-Európa? Hadicél menet közben: francia Kelet-Közép-Európa?
Egyes francia körök 1915-től kezdték latolgatni, hogy a meggyengülő...
Liszkai győzött a Tour de Hongrie második napján Liszkai győzött a Tour de Hongrie második napján
Szegedről vasárnap reggel 7 órakor indul a Tour de Hongrie első napi...
Az erdő Az erdő
Magyarország óriási vagyona az erdő. Hegyeinket erdők koszoruzzák....
Radvány megvédte az elsőségét Radvány megvédte az elsőségét
Radvány fölényes győzelme Péter fölött Korábbi számunkban kifejtett...
Törvényjavaslat a játékbank engedélyezéséről Törvényjavaslat a játékbank engedélyezéséről
A magyar játékbank ügye még ezen a héten döntő fordulathoz érkezik. A...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98