Dtum
Login with Facebookk
1905 | Április

Csővezetékek megfúrására szolgáló készülék

Gáz-, lég- és vizvezetéki hálózatoknál gyakran előjön, hogy uj csatlakozások kiépitési czéljából a cső megfúrása válik szükségessé. Legközelebb éppen a budapesti hálózat bővitésénél vált szükségessé az uj vezetékrészek csatlakoztatása, ami miatt a pesti kerületekben nehány napig vizhiánnyal is számolni kellett.

Ez ideig csapok és szelepek számára a közönséges kerepelő fúrót használták. Az alábbiakban ismertetett készülékek az emlitett czélra igen jól beválnak, különösen pedig földalatti vezetékeknél, mivel egy mozgatható láncz segitségével bárhol alkalmazhatók.

Az első kivitel oly gáz-, lég vagy vizvezetéki csövek megfúrására szolgál, melyekben nincs belső tulnyomás. A készülék nyeregszerüen lesz a csőre illesztve és csavarok s egy láncz által odaerősitve.

A csavarok és a láncz erős megválasztása által beztositjuk a készülék állását bármely helyzetben, úgy hogy az elcsuszás s ennek folytán a ferde furás ki van zárva.

A fúró eszközt egy erős kerepelő fúró fogadja be; mihelyt a fúró hegye a cső falán áthatolt, azonnal a megfelelő gépcsavart is belemetszi.

Nyomás alatt álló csövek megfurására különleges szerkezetekre van szükség, behogy a falvastagság áttörése után a fúró visszadobassék. Emlitett czélból a kerepelő fúró egy vizáthatlan hosszu csőalaku tömitőszelenczében vezettetik.

Hasonlóképen az ábrán látható nyerges rész is jól tömitendő és a lánczcsavarok által erősen meghuzandó.

A nagy nyomások alatt álló csövek megfurására szolgáló készülékhez egy biztositó emeltyű is tartozik, úgy hogy a munka mintegy 10 atm.nyomásig egész könnyedén elvégezhető.

A leirt szerkezeteket Barthel K. chemnitzi armatura-gyár késziti.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A csővezetékfúró Csővezetékfúró a nyomás alatt álló csövek fúrására
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98