Dtum
Login with Facebookk
1905 | Május

Mi újság?

Orosz ballonhajó

Rosdesztvenszki hajóhadához tartozik a „Rus” is. Ez a hajó el van látva egy megkötött ballon használatára szükséges minden fölszereléssel. Az oroszok ezúttal először fogják ezen segédeszköz használni a tengeren földerítő czélokra.

 

Mintául vették a francziák léggömb-berendezését, a mely a „Sfax” czirkálón hosszas kisérletek után bevált. Mielőtt a „Rus”-t e czélra berendezték, az oroszok gyakorlatokat és próbákat tettek egy hajón a Fekete-tengeren. A „Rus”-ról levették a főárbóczot, hogy a hajó hátulsó részében helyet nyerjenek a házikónak, melyben az összetett készülék el fog helyeztetni.

 

Itt lesznek mindazon sokféle készülékek, melyek a ballon szolgálatához szükségesek, mint az emelőcsigák, gázelőállítók, stb. Bizonyára hasznos szolgálatot fog tenni a ballon a földerítésre, sőt hajózási czélokra is. Természetesen hátrányai is vannak, mint például a szolgálat nehézségei, az időjárástól való függés és a train-nek szaporodása ezen külön szállítóhajóval.

Írógépgyárak

Negyvenhét irógépgyár van üzemben az Egyesült-Államokban jelenleg. Ezek évenként 12 millió korona értékű irógépet szállítanak külfölde.

Uj uszódaru

A földmívelésügyi miniszter egy óriási úszó darut rendelt meg a Danubius gyárban, melynek az lesz a czélja, hogy az – a hajók közelébe hozatván – ezek terheit a partra emelje.

A Duna ezen legnagyobb emelő daruja a közös tehén szerepét fogja vinni, amennyiben ugy a kormány, valamint a Danubius gyár hozzájárul költségeihez.

A japán hadsereg

A japán hadsereg minden egyes gyalog- vagy lovas hadosztályához egy léghajó- s egy drótnélküli távíró különítmény van beosztva. Ezt a rendszert most a német hadseregben is behozták.

Togo tengernagy hajóhada Tokióval a drót nélküli távíró útján érintkezik, s a tengeralatti kabelre nem szorul.


Az orleansi herczeg az éjszaki sarkon

Fülöp orleansi herczeg az éjszaki sarknál már kipróbált Belgica svéd hajót bérelte ki, hogy az éjszaki sark felé tudományos expediczióval mehessen.

Az expediczió május 7-ikén indúlt utnak Szandesfjordból Bergenbe, hol a herczeg is hajóra szállt. Bergenból a Spitzbergákra, a Ferencz József-földre és Grönlandba mennek, a hol tengerméréseket végzenek.

Innen pedig a Shannon-szigetekhez folytatják utjukat, hol a herczeg az ott élő amerikai Ziegler-expediczió készleteit akarja megvizsgálni és esetleg segiteni az expediczió ott levő tagjain.

A herczeg visszatértét szeptember közepére várják.

Az ember eredése, faji egysége és kora

Irta dr. Platz Bonifácz. A 361 oldalra terjedő munka voltakép második kiadása a szerző azon hasonló tartalmu művének, melyet ezelőtt husz évvel közre bocsátott; azonban ezen ujabb kiadás sokkal kimeritőbb s gondosan felhasználja a tudományos kutatáslegujabb eredményeit.

A tömör, vlágos előadással megirt könyv az ember eredetének természetrajzi kérdésével foglalkozik, - mellőzve a metafizikai kérdést, - s azt bizonyitja, hogy az összes emberfajok mind egy közös törzsből származnak, valamint hogy a meglevő sok száz nyelv is, mind csak egy közös ősi nyelv különböző elváltozása.

A szerző előadása során érdekes fejezetekben terjeszkedik ki az emberi test és a majom boncztanára, az egyes emberfajok testi különbözésének okaira, a különböző míveltségi fokokra, az emberi nem korára és őslakóhelyeire.

A szövegben mintegy másfélszáz jólmegválaszott jellemző képet is közölvén. A munka szép kiállitásban a Szent-István-Társulat kiadásában jelent meg s ára öt korona.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98