Dtum
Login with Facebookk
1905 | Március

Munkásoknak üditő itallal való ellátása

Az emberi szervezetnek majdnem 2/5-öd része folyékony halmazállapotu anyagokból áll. Ezen anyagoknak viszont legnagyobb mennyiségét a víz alkotja.

Bischhoff 33 éves 68 kg sulyu ember hullájában 40 kg vizet talált, a víz tehát az egyénnél az egész testsuly 59 %-át tette.

Az emberi test viztartalma egyébiránt változik az egyén kora és főleg zsirtartalma szerint. E vizre a testnek nagy szüksége van. Vizben oldódva szívjuk fel és jutnak el a tápanyagok a testnek különböző részeibe, a víz viszi a kiüritendő bomlás-termékeket a kiválasztó szervekhez.

A vizelet, a bélsár, valamint a bőrben és tüdők utján történő vizelpárlás által okozott naponkinti vizvesztést pótolnunk kell. E vizvesztés nyugvó felnőtt embernél naponkint mintegy 2253, munkásegyénnél 2959 gr-mot tesz ki.

Melegség, száraz levegő, magas hőmérsékben való foglalkozás, a szomjat szintén fokozzák; azért vasolvasztó, üveg- és czukorgyárakban stb. dolgozó munkások, különösen nyáron igen sokat isznak.

A szomjuság csillapitására szolgáló italok közűl természetesen első sorban a tiszta, csiramentes, kellőleg de nem tulságosan lehűtött forrásviz emlitendő. A budapesti vezetéki víz sok tekintetben meg is felel a követelményeknek.

Azonban a tapasztalat azt igazolta, hogy azok a munkások, kik a nagy vizveszteség – különösen az izzadás folytán beálló vizveszteség – miatt állanóan sok vizet isznak, annál többet szomjaznak és végre is olyan nagy mennyiségű vizet énytelenek bekebelezni, melynek következtében kellemetlen gyomortáji nyomásérzésről, esetleg beálló hasmenésről és lankadtság érzésről panaszkodnak.

Ennek elháritása czéljából egyes gyárakban kisérletet tettek, nem lehetne-e a vizet más italokkal pótolni? Így csapra ütötték a gyönge sört. Minden munkás bizonyos mennyiségü gyönge sört kapott naponkint.


Nem abból a czélból, hogy a munkásokat a vizivásról leszoktassa, mert ez a mai alkoholellenes világban ugyancsak megrovandó expediens lenne – még pedig jogosan, hanem abból a feltevésből indúlva ki, hogy a sör mellett esetleg kevesebb vizet kebelezvén magába a munkás, az emlitett kellemetlen tünetek talán kimaradnak. Valami lényeges javulást azonban ez a kisérlet nem mutatott fel.

Sokkal czélravezetőbb a kellőleg lehűtött, tiszta vizvezetéki vagy forrásvizben bizonyos vegyi anyagok mint czitromsav vagy gyümölcsszörpök (málna, ribizke, stb.) feloldása által nyert úgynevezett üdítő italok nagyobb mennyiségben való készletben tartása és a munkásoknak forró nyári napokon felügyelet mellett való kiszolgáltatása.

Első sorban is az ilyen savanyús anyagoknak, pezsgőpor, stb. a vízben való feloldása által nyert ivóviz annak szomjcsillapitó hatását jelentékenyen támogatja és nevezetesen a víz szénsavtartalma azt nagyon fokozza.

Továbbá – ebből kifolyólag nincs a munkásnak akkora vizmennyiségre szüksége, mintha csupán tiszta vizet inna – ennélfogva elmaradnak subjektiv kellemetlenségei, munkakedve nem csökken, nem bágyadt, nem lankad el olyan gyorsan és igy természetesen munkaképessége is nagyobb.

Ami a legtöbb – elvonatik az alkoholtartalmu italok élvezetétől – ami magában véve is olyan előnyt biztosit, hogy minden más czél és érdek tekintetbe vétele nélkűl megérdemli, hogy a gyárakban mindenütt alkalmazásra találjon.

Lapunk mai számához a helybeli dr. Wagner és társai egyesült gyárak prospektusát mellékeljük, a mely egy készüléket ismertet, melylyel a munkások a melegebb időszakban is nagyon csekély költséggel üditő és egészséges szénsavas vizzel láthatók el.

Az ábrán bemutatjuk egy kisebb készüléknek rajzát, mely „Temperentia” néven kerűl forgalomba. Ezen elnevezéssel jelezni akarja a gyártó czég, hogy a készülék nemcsak szikvíz, hanem különböző alkoholmentes italok előállitására is alkalmas, ami különben egyébből nem áll mint gyümölcsnedvvel elkészitett és szénsavval impregnált vizből.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Gyorskorcsolyázó rekordok a szezón első versenyén Gyorskorcsolyázó rekordok a szezón első versenyén
Vasárnap reggel 7 órakor futották le az új jégszezón első...
Négyszázezer koronás csalás Négyszázezer koronás csalás
Londonban a mult héten a budapesti rendőrség fölhívására elfogták...
Dr. Salimbini Dr. Salimbini
A párisi Pasteur-intézetnek, a honnan már sok nevezetes felfedezés...
A kommunizmus terjedése A kommunizmus terjedése
Ez a kocka arányosan mutatja, hogy Európa területének már 55%-a...
Lope de Vega -  Szonett a szonettről Lope de Vega - Szonett a szonettről
A kedvesem szonettet kért ma. Gond dúl Lelkemben és szorongva kezdem...
Hölgyúszóink Lenkey Magdával együtt kikaptak a csehektől Hölgyúszóink Lenkey Magdával együtt kikaptak a csehektől
A vasárnap délutáni úszóversenyen – amelynek első részéről...
A jövő évi költségvetés A jövő évi költségvetés
A kormány tagjai az 1912. évi költségvetés főbb tételeit már régebben...
Majdnem tíz másodperccel javította meg Novák Éva a 200 méteres mellúszó csúcsot Majdnem tíz másodperccel javította meg Novák Éva a 200 méteres...
Nagy fába vágta a fejszéjét Novák Éva, amikor megkísérelte a fennálló...
A marokkói kérdés A marokkói kérdés
Mig az egész világ a tengeri csatát lesi, az alatt a kelet-ázsiai...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98