Dtum
Login with Facebookk
1905 | Október

Az akadémia elnökének lemondása

Báró Eötvös Loránd, a Tud. Akadémiának tizenhat év óta elnöke, lemondott díszes méltóságáról. A nyári szünet után október 9-ikén először összejött akadémiai gyűlésen olvasták fel az elnök levelét, amelyben lemondása okául azt hozza föl, hogy az utóbbi években fizikai kutatásai közben oly nagy anyagot gyűjtött össze, melynek feldolgozására kellő szabad időre vágyik.

Az elnökségről tehát lemond. Az ülés úgy határozott, hogy nagyobb küldöttség útján megkéri, másítsa meg lemondását vonja vissza. Nem sok azonban a remény, hogy báró Eötvös visszavegye lemondását. E fontos ügyön kívül az október 9-iki összes ülésen még Heinrich Gusztáv főtitkár a lejárt pályázatokról tett jelentést.

A Teleki-díjra érkezett huszonkét vígjáték, a Karácsonyi díjra negyvenhét dráma : a Farkas-Raskó –díjra ötvenhat hazafias költemény : a Péczely-díjra hét regény : a Lukács Krisztina-díjra a magyar etimológiai szótárból két próba dolgozat : a Gorove-díjra (a komikum elmélete) két munka : a Marczibányi –díjra (a magyar helyesírás története) egy munka : az Első Magyar Általános Biztosító-társaság díjára ( a válságok elmélete) két munka : végül a Tomory-díjra ( abszolút geometria ) három munka. Nem érkezett egyetlen pályamunka sem az Ipolyi-díjra (középkori festészeti emlékek) : a kereskedelmi csarnok-díjára ( a nemzetközi fizetési mérleg elmélete) s a Vigyázó-díjra ( a magyarországi vármegyék szervezete).

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98