Dtum
Login with Facebookk
1905 | Szeptember

Fogoly japánok Viadivosztokban.

Az orosz tengerészek különös hadijogot ismernek. Megtámadnak békés kereskedelmi hajókat, a rajta levő személyeket, akár japánok az illetők, akár nem, irgalmatlanul letartóztatják s néha csak hónapok mulva bocsátják őket szabadon.

 

Ilyen jogtalan cselekedet volt az, melyet az azóta sulyosan megbüntetett vladivosztoki hajóraj követett el a „Kinteiomara” japán kereskedelmi hajón. A japán kereskedelmi gőzös csupán személyekkel megrakva haladt Shanghai felé, mikor a vladivosztoki flotta a kereskedelmi hajót körülfogta s kényszerítette arra, hogy utját az orosz kikötő felé vegye.

 

Képünk épen azt a pillanatot ábrázolja, amikor a japán hajó utasait(melyek között elég angol ember is van) és legénységét szó nélkül partra szállítja s foglyoknak tekintve letartóztatja. Azzal természetesen nem törődik az orosz kormány, hogy a hajó utasai között van nem egy, akinek sürgős – égetően sürgős dolga volna.

 

Az orosz nem ismer hadi törvényt s amit ellehetne intézni 1-2 óra alatt, ott a nyilt tengeren; tudniillik a hajó átkutatást, amelynek megtörténte után a hajó tovább mehetne, azt ő a maga módja szerint 1-2 heti feltartóztatással tudja csupán lebonyolítani.

 

A japánok természetesen foglyok maradnak akár utasok, akár legénységbeliek, de az angol utasoknak is eléggé furcsán eshetik az, hogy nem czéljuk felé fordulhatnak, hanem kénytelenek az oroszok utasításait követni és végig vándorolva egész Szibérián vissza kell térniök hazájukba.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98