Dtum
Login with Facebookk
1906 | Augusztus

Vilma hollandi királynő koraszülése

Vilma Németalföld királynője julius 21-ikén este koraszülöttet szült. A királyné lebetegedése oly váratlanul történt, hogy édes anyja csak késő éjjel jelent meg a Hat Loo kastélyban.

 

Nemcsak a németalföldi nép, de az egész világ őszintén sajnálja az ifju királynőt, a ki már harmadszor csalódik igen borzalmas módon legszebb reményeiben.

 

Gyermekkorától az egész világ rokonszenve kísérte a szép kedvesarczu királynőt, aki fiatalsága teljében büszke egészségben nyujtotta kezét Henrik mecklenburgi herczegnek.

 

Vilma királynő nem vette könnyen az életet; az uralkodás teendőit ritka lelkiismerettel végzi. 1898. augusztus 15-én jelent meg proklamáczió, a mely értelmében Vilma, az anyakirálynő tíz évi régenssége után átvette a kormányzást. Akkor többek közt a következőket mondta:


*Szép a hivatásom, nemes a feladatom. Szerencsés vagyok, és boldog, hogy a büszke holland nép királya lettem. Ez a nép csekély számban, de hatalmas erőben s becsületben.*


1901. február 7-ikén tartotta eljegyzését Henrik mecklenburg-schverini herczeggel az egész világ szerencsekívánatai és népének üdvrivalgása közben. A lelkesedés megujult, a mikor a daliás férjével bevonult a Loo-kastélyba.

 

Azóta azonban a szerencse elpártolt a szép királynőtől. 1901. szeptember hónapjában sulyosan megbetegedett és koraszülöttet szült. Már életéért aggódtak. De erős szervezete, fiatalsága győzedelmeskedett a betegségén. Hamarosan egészen helyreállott egészsége.

 

A következő év április hónapjában megismétlődött a szerencsétlensége. Ekkor tifuszos lázba esett a királynő. Sokáig élet és halál között lebegett. S most harmadszor csalatkozott a királynő és egész Hollandia reményében.

 

Vilma királynő 24-én délelőtt rosszul lett, de nem tulajdonítottak ennek semmi fontosságot. Udvari orvosa dr. Rösnigh azonban állandóan a királynő mellett maradt, a ki estefelé koraszülöttet szült. Állapota nem ad aggodalomra okot.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98