Dtum
Login with Facebookk
1906 | November

Ottó főherczeg halála

November első napján, épen a holtak ünnepén az ős Habsburg-családnak egy ifju hajtását törte le a korai halál. Ottó királyi főherczeg negyvenegy esztendős korában meghalt.

 

A daliás, fejedelmi alkotásu férfit orvul támadt betegség bírta le időnap előtt. Hozzánk az elhunyt herczeg közel nem állott, bár évekig lakott Magyarországon. Nem is fordult volna feléje különösebb figyelem, ha a sors a rendes úton halad és tragikus kitérőkkel nem nyugtalanítja nemzetünket.

 

De Rudolf trónörökös halála a trón várományosává tette királyunk öccsének, Károly Lajos királyi herczegnek elsőszülött fiát, Ferencz Ferdinándot. És volt idő, mikor ezt is az útból félreállította a szerelem vagy a betegség vagy talán mindkettő és a sor másodszülött öccsére, Ottó herczegre volt jutandó.


Ebben az időben kereste meg az érdeklődés, aggódva és reménykedve a leendő magyar királyt, Ottó királyi herczeget. Nem tudtuk, mit várhatunk és miért félhetünk tőle.

 

Aztán ismét nagy fordulat következett: a sok kompromiszszum árán Ferencz Ferdinánd meggyógyult betegségéből és megmaradt trónörökösnek. De a megállapodás értelmében utódaiknak nincs reményök az uralkodásra és ekképen Ottóra új feladat várt: ha maga király nem lesz, király atyjává kellett lennie és fiát leendő nagyszerű hivatására előkészítenie.

 

Mikép felelt meg e nehéz tisztnek, még nem tudjuk. Utóbb, hogy betegsége elhatalmasodott rajta és családi viszonyai is elkedvetlenítették: egészen magának élt. Egyre sulyosbodó betegségének Ausztria legkitünőbb tudósai sem találtak orvosságot.


Ottó főherczeg 1865 április 24-ikén született Gráczban Károly Lajos főherczegnek Mária Annuncziátával kötött második házasságából. Mint uralkodóházunk minden tagja, ő is kiválóképen katonai neveltetésben részesült. 1880-ban, mint hadnagy belépett a hetedik dzsidás-ezredbe, 1884-ben főhadnagy lett és 1887-ben a hatodik dragonyos ezredhez helyezték Brünnbe.

 

Az előző évben 1886-ban nőül vette György szász herczegnek, Albert király öccsének leányát, Mária Jozefát. E házasságból két fia született. A mikor ezredessé lépett elő, a hetedik huszárezred parancsnokságát bízták rá és állomásául Sopront jelölték ki.

 

A művelt dunántúli városban a herczegi család igen jól érezte magát, és az ottani intelligenczia vezetőivel szíves barátságot tartott. A királyi herczeg gyakran megjelent a soproni uri kaszinóban, sűrűn látogatta a magyar és német színházat és résztvett a város társas életében is.

 

Mikor bátyja, Ferencz Ferdinánd a prezumptiv trónörökös betegeskedni kezdett, rá hárult a kötelesség, hogy bátyját helyettesítse. Ez idő óta állandóan Bécsben élt és idejét katonai tendői, reprezentatív kötelességei és a vidám város sokféle szórakozása között osztotta meg.

 

Mikor Ferencz Ferdinánd Chotek Zsófia grófnővel házasságra lépett, Ottó királyi herczegre hárult az a kötelesség is, hogy fiából királyt neveljen. Már soproni tartózkodása alatt kitünő magyar mestereket tartott fiai mellett és bár ő maga kevés érdeklődést tanusított irodalmi és szellemi életünk iránt, nem szerette volna, ha ez a fogyatékosság átöröklődik fiaira is.

 

Az utolsó időkben igen elbetegesedett. A gyönyörü szál férfiú, a kinek délczeg alakja, napbarnított arca, katonás tartása olyan sok szép soproni és bécsi asszony szivét dobogtatta meg, lappangó kór áldozatává lett.

 

Lassankint visszavonult katonai tisztségeitől is és egyre súlyosbodó bajának gyógyítását Hallban, és más jódfürdőkben kisérelte meg. Betegsége megbolygatta családi élete békességét is és sokat foglalkoztatta az ily ügyeket különös kedvteléssel tárgyaló bécsi közönséget.


Két év óta volt súlyos beteg a főherczeg. Két hónapja olyan aggasztóra fordult állapota, hogy Bécsben az Augarten-palotában az orvosok egy konzílium után az utolsó eszközhöz folyamodtak; tracheatomiát végeztek a főherczegen.

 

A főherczeg valamennyire talpra állott s akkor teljesen visszavonult az udvari élettől schönauni kastélyába, a hol teljesen az orvosi gyógykezelésnek vetette magát alá. Közben egy sétán meghült és tüdőgyulladást kapott. Mikor láza elmúlt és kiheverte a bajt, az orvosok elhatározták, hogy Bécsbe szállítják.


A wehringi nyaraló negyedben az Anton Frank-gasse 20. számú villáját bérelték ki s hamarosan berendezték a főherczeg számára és néhány nap előtt Ottó főherczeg udvari orvosával s egy komornyikjával automobilon Bécsbe jött.


Mikor néány hét előtt Ottó főherczeg tüdőgyulladást kapott, az orvosok komolyan aggódtak életéért. Nem annyira közvetlenül a tüdőgyulladás miatt, mint inkább azért, mert a főherczeg az operáczió óta lélekző-csövön át lélekzett s előrelátható volt, hogy a tüdőgyuladás miatt a lélekzés kétszeresen nehezebb lesz.


A főherczeget azóta sokszor fogták el fukdoklási zavarok, de az utolsó napokban teljesen jól érezte magát s ekkor határozták el az orvosok, hogy Bécsbe hozzák a beteget s eltávolítják a kanüljt.


Halála napján délelőtt aránylag még jól érezte magát a főherczeg; beszélgetett környezetével, ujságokat olvasott. Délfelé Marschall püspököt, egykori nevelőjét és hitoktatóját kívánta látni a főherczeg. Marschall püspök naponta meg szokta látogatni a főherczeget.


A püspök eljött és a főherczeget ellátta a halotti szentségekkel. A czeremónia alatt megkönnyebült a főherczeg, még beszélgetett a püspökkel, a mikor pedig elfáradt, egy lap papírra írt kérdéseket, feleleteket.


Négy órakor a püspök eltávozott a nyaralóból. Egy óra múlva újból beállottak a fuldoklási rohamok és sürgősen hívták Kauders orvost. Mire megérkezett, már a főherczeg alig tudott lélekzeni.

 

A halál hat órakor állott be. Akkor már megjött Mária Terézia főherczegasszony. Később a király, a ki fél óra hosszat maradt a villában. Ferencz Ferdinánd főherczeg elhozta feleségét, Hohenberg herczegnőt is öccse halálos ágyához.


Mária Jozefa főherczegnő fivérének, János szász herczegnek eljegyzésén volt a fiaival, Miksa és Ferencz József főherczegekkel a miramarei kastélyban tartózkodott.

 

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98