Dtum
Login with Facebookk
1906 | Szeptember

A pajzán poéta - Pálóczi Horváth Ádám (1760 – 1820)

Az utolsó Kuruczot, vagy a mint Kazinczy Ferencz elnevezte, a "csimbókos poétát", P. Horváth Ádámot, kevesen ismerik ma már.

 

Ha pusztán csak író lett volna, kortársai és utódainak sokkalta ragyogóbb szellemétől örökre el kell vala homályosulnia nevének és alakjának, mint a hogy kegyeletes emlékké változott számunkra Dugovics. Nagy népies költők: Csokonai, Petőfi, Arany léptek föl azon a mezőn, melyen ez a régi jó táblaíró is szántogatott egy ideig.


Horváth Ádám azonban nem csak verselő volt, hanem dallamszerző és népdalgyűjtő is. A kurucz nóták nagy részét ő mentette meg az enyészettől. Bartalus és Káldy az ő hagyatékából merítettek. Halhatatlansága javát nótás természetének köszönheti, a mint pedig annak idején talán sem ő, se kortársai nem vettek komolyan.

 

Eleven, jókedvű, mulatós szittya volt Horváth Ádám, tele érczczel, humorral, pezsgő életkedvvel. Valóságos nótafa, a ki szerette a dalt, összegyűjtötte a kedvére valókat, különösen a magyar zenészek akkor még közszájon forgott régi kincseket.

 

Sok dallamra írt verset, de ő maga is szerzett nótákat, versét, dallamát egyaránt; írt magyar szövegeket akkoriban népszerű idegen, különösen szerb és horvát dallamokra. A református énekeskönyv pedig valami tíz egyházi énekét, (dicséreteit) őrzi, melyeknek dallama is ő tőle való. Valószínű, hogy leginkább zongorán komponált. Saját szavai szerint: simplex Marothianus clavicordiumához ült és csendesen, félkézzel, harmonicze verette.


A verselésnek is nagy mestere volt ez s zenekedvelő táblabíró. Vannak dalszövegei, a melyek úgy simulnak a zenéhez, akár ő maga szerzette azt, akár meglévő dallamra írta, hogy becsületére válnának Csokonainak, vagy Arany Jánosnak is.

 

Van két gúnydala a német tánczra, (Káldy is fölvette gyűjteményébe) egyiknek dallamát az akkor már divatos "O du lieber Augusztin " keringőből fejlesztette tovább, a másik dallam valami polkautánzat; ezek örökre mintái maradnak, hogyan védekezhetik gúnynyal egy önálló nemzeti zenekultúra a külföldi káros hatások ellen.

 

Pompás szövegüket, melyek szintén tőle valók, azonban valószínűleg csonkák, Káldy nyomán közlöm:
I.
Hát, Isten neki!
Kapjunk rá,
Szokjunk rá
A német tánczra,
A német tánczra,
Bécs felől úgyis
Minket ver
A fegyver
A szolga-lánczra,
A szolga-lánczra.
A tánczmester
Nem isméri,

Nem méri
A mi hangunkat,
A mi hangunkat
Csosztatót ver,
Ne pengessük,
Hát vessük
El sarkantyúnkat,
El sarkantyúnkat!
Szánd meg Árpádom,
Szánd unokádat,
Tartsd meg e vérrel
Szerzett hazádat!...

II.
…Bécsi német
Igy varr hímet
A magyar nóta formára,
S ez nótára
Ló nótára
Tipeg minden sorára.

Járjál kurucz
Te is, ha tudsz,
Holmi lassú minéteket.
Lépjél fennyen
S tégy lábhelyen
Kígyó tekervényeket!...Ezek miatt a dalok miatt, állítólag. "ad audiendum verbum" Bécsbe hivatta József császár Horváth Ádámot. A *kalapos király* szigorú arczczal fogadta a kívül-belül, tetőtől-talpig magyar poétát.
- Mit csinált már megint?
- Én, felséges uram? – felelt a költő, csalmáját levéve – én bizony semmi roszat.
- Lázító verset írt a "német tánczrólť"-felelt a czászár s felmutatta neki a bevádolt költeményt.
- De, felséges uram, ez csak tréfa.

 


Azzal egészen elfogulatlanul elkezdte a dalt énekelni és németes keringőlépéseket tánczolt hozzá. A három csimbókos, sárga csizmás, magyar díszruhás alak, rókatorkos mentében, a mint dalolva keringőzik fejedelme előtt, oly mulatságos, paródisztikus alak volt, hogy láttára József császár hahotára fakadt és ezzel a dorgáló kihallgatás minden veszedelmes következtetés nélkül véget ért.


Az új európai nyelveket nem szerette Horváth Ádám. Nyakas magyar volt s mint ilyen, különösen a németet nem állhatta ki, se nyelvét, se zenéjét, se ruháját.

 

A német hexametereket erőszakoskodásnak nevezte egy oly nyelv ellen, mely nem arra való. Egyéb mint magyar ruha sohse volt a testén; haját, mint a kuruczok, ősmagyar módra három varkocsba fonta s csimbókba kötötte; a csalmát legföllebb, ha néha nyáron cserélte föl kalappal.


Ázsiai modoráról sok bolondos adomát jegyeztek föl. Különöse Kazinczy, a ki megjelenésében, ruhájában, műveltségében egyaránt nyugati ember s így Horváth Ádámnak teljes ellentéte volt, terjesztett róla sok furcsaságot. Ádám úr nem törődött a *strimpflisek* véleményével, járt a maga útján, magyarosan élt, úgy írt, úgy dalolt, a hogy azt szíve sugallotta: és népszerű ember lőn általa.

 

Óriási baráti köre volt; majd akkora levelezést folytatott, mint Kazinczy; humoráért, mely élete sok keserűsége közben sem hagyta el, vidám írásaiért, mindig nótás kedvéért százan meg százan keresték, szerették, becsülték.


Ügyvéd és mérnök volt. Debreczenben a híres Hatvani professzor tanította mathezisre, melyhez különös kedve és tehetsége volt Horváthnak. Mint egy versében írja:


Már huszonnégy esztendőmnek
Közepén, csaknem időmnek
Reggelében
Allegálok, földet mérek.


Balaton-Füredre 1782 körül költözött, bérbe vette tíz évre a tihanyi apátság jószágait s a mérnökséggel, mely egészségét nagyon megrongálta, felhagyván, gazdálkodott. Füreden lakása emlékére most a *Balatonfüred és vidéke társadalmi érdekeit szolgáló egyesület* az ottani ev. református templom homlokzatában díszes fekete márványtáblát helyezett, melyet szeptember hó 23-án id. Barta Lászlónak, az emléktábla-mozgalom megindítója Horváth Ádámról ez alkalomra írott jeles emlékbeszédével szép ünnep keretében lepleztek le.
Zempléni Árpád.

<<
<
1
2
3
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A Ferencváros megnyerte a Középeurópai Kupát A Ferencváros megnyerte a Középeurópai Kupát
Fényes haditett! Az örökvárosban, egész Európa lázas érdeklődése...
A teóriák csődje A teóriák csődje
Az összes külföldi szakértők fölállították azt a teoriát, hogy...
Nem sikerült a vasárnapi Arne Borg- vízi kabaré Nem sikerült a vasárnapi Arne Borg- vízi kabaré
Vasárnap délután elegáns autók gördültek a kivilágított margitszigeti...
Az oroszok ajándéka József főherczegnek
Húsvét vasárnapján az oroszok érdekes módon emlékeztek meg József...
Amerikai milliárdosok Európában Amerikai milliárdosok Európában
Az amerikai Rockefeller, a „petróleumkirály”, a világ...
 Idősebb fák átültetése Idősebb fák átültetése
Idősebb fák átültetése Idősebb fák elültetése úgyszólván biztos...
A jobboldali közlekedés első hetének mérlege: 10 halott, 90 sulyos sebesült A jobboldali közlekedés első hetének mérlege: 10 halott, 90 sulyos...
Ma egy hete tért át a főváros és környéke a jobboldali közlekedésre....
Az uj nyersevő szekta Az uj nyersevő szekta
Ha karcsu akarsz lenni, egyél gümölcsöt étkezés előtt, ha mondaine nő...
Lipski őrvezető, Lengyelország volt berlini követe beszél az augusztus 31-i történelmi éjszakáról Lipski őrvezető, Lengyelország volt berlini követe beszél az...
Érdekes riportot közöl a Paris-soir Lipskiről, Lengyelország utolsó...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98