Dtum
Login with Facebookk
1907 | Július

A Magyar Kerékpáros Szövetség bajnoki kerékpár pályaversenye

Az idén legszebb pályaversenye vasárnap zajlott le. A MKSz által kiírt két bajnokságnak megvolt a hatása. A tribünöket zsufolásig megtöltötte a díszes, előkelő közönség, amely gyönyörködve és izgatottan leste az egyes futamok eredményét.

 

A megnyitó versenyben Baráth Ödön aratott fényes győzelmet, amellyel tanujelét adta kiváló tehetségének. Ő a pályán még uj ember, ha a kellő taktikát, ravaszságot megszerzi, nemsokára a legelsők közt üdvözölhetjük. A kezdők versenyében Novák Lojzi könnyen győzött társai fölött. Ugy ő, mint a másodiknak beérkezett Kment Károly; valamint Gröger Károly, a versenyben mutatott formájukból következtetve szép jövőnek néznek eléje.

 

A MKSz 1000 m.-es bajnokságában a közönséget egyre növekvő izgatottság fogta el. Ki nyeri meg a versenyt? Frisch-e avagy Bäumler. Mindkettőnek egyformán voltak hívei. Indulás után Bäumler rögtön tempót vesz; Frisch mellette terem, majd Püspöky megy előre s így tetszik meg az első kört.

 

A második körben Giller váratlanul előre ugrik. Bäumler, aki erre el volt készülve, rögtön mögötte van. Frisch, Lőwy, Püspöky és Takáts mindent elkövetnek, hogy lespurtolják őket, de hasztalan. A fordulónál Bäumler végspurtban kezd, Giller visszaesik Lőwy, Frisch, Püspöky felnyomulnak, de Bäumlert utolérniök képtelenség. Baumler 10 m.-rel nyeri a versenyt.

 

A nyeretlenek pontversenye nem csökkenti az érdeklődést. Az akaraterő és szívósság aratott itt fényes győzelmet Bakanek János megmutatta, hogy az akarat, minden nyers erőnél erősebb. A MKSz. 10,000 m-es bajnokságában az izgalom tetőfokát érte el. Bäumler hihetetlenül jó formában van, Frisch nem hagyja magát, Lőwynek és Püspökynek pedig a táv felel meg. Megindulnak a találgatások, közben megindulnak a versenyzők is. Az első kört Giller vezeti végig, a másodikban már Kiss megy előre, a harmadik kör ismét Gilleré, majd Müller nyomul fel és vezet egy kört. Püspökynek leesik a szija, ugyanabban a körben Frischnek leesik a láncza s így kénytelenek a versenyt feladni.

 

Az ötödik körtől kezdve Kiss veszi át a vezető szerepét. Bámulatos, hogy mennyi erő és kitartás van ebben az emberben. Valóban szemgyönyörködtető látványt nyujtott, amint a hét versenyző, a Kiss által diktált erős tempóval liba sorban spurtolt. Elől Kiss, utána Lőwy, majd Bäumler. Ezekután Vass E., Takács I., Müller s Giller. Igy tesznek meg tizenöt kört, ekkor Vass E. valahogy surolja Baumler hátsó kerekét és elbukik, a szorosan utána jövő Takács keresztül megy a rajta s szintén bukik, ugyanigy járnak Giller és Müller is. A közönséget rémület fogja el, de amikor látják, hogy Takács s tovább indul s hogy a többiek is egymásután felállnak, a kedélyek lecsillapulnak. Egy-két jelentéktelen horzsoláson kívül más nem történt.

 

Most tehát már csak négyen vannak, miután Vass E., Giller T. és Müller J. feladják a versenyt. Az utolsó körben Kiss végspurtba kezd. A fordulóban Lőwy a külső, Bäumler pedig a belső pályán nyomul fel s Bäumler, aki így kedvezőbb poziczióba került, Lőwyt megelőzve, megnyeri a 10 km.-es bajnokságot is. Ez a tízedik bajnokság, melyet eddig nyert. A verseny befejező száma a handicap volt, melyet Püspöky nyert meg nagy fölénnyel.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Nemzetközi fellépés Szerbiával szemben Nemzetközi fellépés Szerbiával szemben
A pétervári külügyi kormány fölhatalmazása alapján az angol...
Szennyes-e a főváros levegője? Szennyes-e a főváros levegője?
Régi panasz, hogy Budapest levegője füstös, kormos és káros...
Somlyó Zoltán -  A lusta nő Somlyó Zoltán - A lusta nő
Féljetek tőle! Ő is fél magától, ezért oly lassú, tétova, önös. A...
Titokzatos bűntett a fővárosban Titokzatos bűntett a fővárosban
A fővárosban január 10-én reggel olyan bűnténynek jutottak a nyomára,...
A papírnélküli cigaretta A papírnélküli cigaretta
Már hetek óta izgalomban tartja a szakköröket egy világraszóló...
Móricz Zsigmond regény-trilógiája Móricz Zsigmond regény-trilógiája
Magyar regényíró, úgylátszik, nem kerülheti el a történelmi témát....
A malomipar üzleti kilátásai A malomipar üzleti kilátásai
A malomipar üzleti kilátásai, amelyek a téli hónapok folyamán...
Stinnes Kláráról kiderült, hogy világkörüli utjának egy részét nem automobilon, hanem vasuton tette meg Stinnes Kláráról kiderült, hogy világkörüli utjának egy részét nem...
Claire Stinnes – amint ismeretes – világkörüli autóutra...
Crippsre fontos szerep vár Angliában Crippsre fontos szerep vár Angliában
Az angol kormány átalakitásra vonatkozó hiresztelések és viták...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98