Dtum
Login with Facebookk
1907 | Szeptember

A székesfehérvári sakk-verseny

A lovagok, lantosok és regőczök ideje már régen eltűnt s vele együtt a galantéria költészete is, majdnem minden téren a prózai versengés küzdelmének adott helyet. Némi emléke abban a tornában maradt fönn, hol a erősek állnak szemben s viaskodnak egymással, hogy díjat és lovagi becsületet nyerjenek.

 

Természetesen a pajzs, lándzsa és kard tisztán szellemi fegyverekkel cserélt helyet és a bajvívás porondja a 64 mezős deszka területére szorítkozott. Ha a győztesről költő nem is zengi dicshimnuszát s szép hölgyek sem övezik babérkoszoruval homlokát, mindazonáltal a czivilizált világ tekintélyes részének szeme a sakktornák felé irányul s így a győztestől sem vonták meg az általános elismerést.


A magyar elme versengésének nemzeti és kulturális horderejét a kormány is átérezte, amit erkölcsi és anyagi pártfogása is bizonyít. Az első nemzeti jellegű szellemi mérkőzés minden várakozáson felül sikerült. Ez a siker buzdította arra Exner Győzőt, a székesfehérvári „Sakkozó Társaság” elnökét, hogy azt megismételje. Az 1. nemzeti verseny Győr falai közt folyt le, míg a második színhelye a történelmi nevezetességű Székesfehérvárott.


A dr. Prohaszka Ottokár és gróf Széchenyi Viktor főispán védnöksége alatt álló országos torna több mint két heti szellemi küzdelem után véget ért. A versenyzők csapatját e heti számunkban mutatjuk be olvasóinknak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98