Dtum
Login with Facebookk
1908 | Január

A bankszabadalom

Hétfőn tartotta az osztrák-magyar bank közgyülését, melynek rendeltetése volt a bankszabadalom megujitására a két kormányhoz intézendő megkeresés felett dönteni.

Előrelátható volt, hogy a közgyülés a meghosszabbitás mellett fog dönteni és ezzel előáll az az előfeltétel, melynek alapján a két kormány megkezdheti ama tárgyalásokat, melynek folytatására a kiegyezésben kötelezettséget vállalt. E tárgyalásokkal ama kérdésnek, vajjon 1910-től az osztrák-magyar monarkiában közös bank vagy pedig két önálló bank müködjék-e, nincs prejudikálva, most ez a döntés éppen a két kormánytól függ. 

Az osztrák-magyar bank természetesen csak a jelenlegi szabadalom megujitását kérheti, ami magában foglalja mai szervezetének és közös jellegének fenntartását. Ami az osztrák kormányt illeti, az körülbelül fedezi a jegybankot, míg ellenben Magyarországon az önálló bank felállítása még mindig előtérben áll.

Wekerle Sándor miniszterelnök legutóbbi beszédében nem titkolta el a nagy nehézségeket, melyeket az önálló bank felállitása előidézne, de ragaszkodott az elégtételhez, melyet a bankformula tartalmaz, hogy Magyarország joga 1910-ben az önálló bankot felállithatni, a bankkérdésre vonatkozó megállapodás által semmivel sincs csorbitva.

Éppen a bankformula, melynek czélja az érték-különbözetek kiegyenlitése, szól amellett, hogy Magyarország az önálló bank felállítására vonatkozó jogával élni szándékozik, mert ha a közös bank továbbra is változatlanul fennállana, az értékkülönbségre vonatkozó előzetes megállapodások feleslegesek lesznek, mert az értékdifferencziák ez esetben be sem következnének.

Lehet, hogy csalódunk, ami a tapasztalatok után nem is volna csodálandó, de a bankformula következtében megdöntéséig a mi nézetünk az, hogy a bankkérdés a jelzett alakban fog megoldást nyerni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Osztrák Magyar Bank Wekerle Sándor, miniszterelnök
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98