Dtum
Login with Facebookk
1909 | Április

Vasutasok helytállása

A vasúti alkalmazottaknak a helyzetük javítása érdekében folytatott gyakori mozgalom annyira jogos volt minég, hogy az illetékes fórumok számolva a helyzettel s igyekeztek, ha csak részben is a vasutasok kivánságainak eleget tenni.

 

Hiszen köztudomásu tény, hogy a vasuti alkalmazottak, különösen a mozdonyvezetők, fütők, váltóőrök terhes, különösen felelősségteljes munkát végeznek. Azoktól függ majdnem minden alkalommal az utasok élete, és a vasuti kincstár százezrekre menő vagyonbiztonsága is.

 

Ha a mozdonyvezető, fütő, váltóőr stb. nem teljesítheti lelkiismeretesen hivatását, beláthatatlan katasztrófák állanának be a vasuti forgalomba.

 

A minap is egy fütő és egy mozdonyvezető lelkiismertes pontosságának köszönhető, hogy egy vasuti szerencsétlenségnél nem történt tömeges haláleset. A vasuti szerencsétlenség szépligeti vasúti állomás bejárója előtt történt.

 

Az Ujvidékről érkező személyvonat lokomotívja felborult s a lokomotív után következő podgyászkocsi és pótkocsi szilánkokra tört. Szerencsére a mozdony fütője Gártner József az utolsó pillanatig fékezett s bár ez a ténykedése életébe került, megmentette vele az utasok testi épségét és életét is.

 

Ugyanilyen önfeláldozással végezte kötelességét Friedmann mozdonyvezető, a ki a legnagyobb veszedelem közepette arra törekedett, hogy megnyissa a gőzcsapot s ez által a mozdony felrobbanását megakadályozta.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98