Dtum
Login with Facebookk
1910 | Május

Négy léghajós halála

Az ujabban erősen kultivált léghajó-sport ismét áldozatokat követelt. Négy bátor léghajós fizette meg életével azt a vakmerőséget, hogy nem törődve a viharosnak mutatkozó időjárással, felszállottak a léghajóval. Graupner, Hecker, Leichsering és Luft: négy léghajós vállalkozott arra, hogy a „Delitzsch” léghajóval, a mely különben már huszonöt ízben szállott fel baj nélkül, elindultak légi utra.

 

A merész léghajósok április 16-án este szállottak fel, de éjfél után a léghajó egy viharfelhőbe jutott, a honnan nem tudott kiszabadulni. A léghajósok mindent elkövettek, hogy valamikép kikerüljenek a borzalmas viharfelhőből, de hiába siettek a homokzsákok kiürítésével, hiába akartak utóbb gázt kibocsátani. Szomoru katasztrófájuk meg volt pecsételve, mert egy hatalmas mennykőcsapás találta a léghajó ballonját, a mely rögtön felrobbant, utána pedig a léghajó kosara irtózatos gyorsasággal zuhant lefelé.

 

A léghajó mintegy ötszáz méter magasságban pusztulhatott el és ilyen magasságból estek le villámgyorsan a léghajósok a kosárral együtt. A léghajósok elébb egy majorházhoz vágódtak, onnan pedig a földre zuhantak, de igen valószínü, hogy már a villámcsapás érte őket a magasban és lezuhanásuk alkalmával már eszméletüket veszítve zuzták magukat agyon.

 

A szerencsétlen áldozatok esése ily borzalmas volt, hogy testük felismerhetetlen hustömeggé zúzódott össze s csak a ruházat után lehetet megtudni, hogy melyik másik holtteste ez vagy az. Luft Károly volt a léghajó vezetője. Ő volt kiszemelve arra, hogy a müncheni Parseval utazó léghajó kormányosa legyen.

 

A borzalmas katasztrófa világszerte nagy részvétet keltett, elsősorban, maga a német császár intézkedett, hogy azonnal tegyenek neki részletes jelentést a szerencsétlenségről.

 

A német császár egyébként csodálkozását fejezte ki a felett, hogy mikép lehettek tapasztalt léghajósok oly meggondolatlanok, hogy nyilvánvaló viharos időben szálljanak fel, holott tudhatták, hogy a viharfelhők ellen a léghajók semmikép sem védekezhetnek.

 

A szomoru eseten okulva, most már a német léghajósok csakis pontos barometikus jóslatok után fognak felszállani a levegő birodalmába. Mindenesetre szomoru, hogy ilyen borzalmas katasztrófák szükségeltessenek az ember tulmerészségének korlátozására.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98