Dtum
Login with Facebookk
1910 | Május

Legyőztük az angol professzionistákat

(FTC. 2:1 győzött Barnsley ellen.)


(H.) Május 16-ika, pünkösd hétfője, nagy ünnepe lett a magyar football sportnak. A magyar amatőrök: a Ferencvárosi Torna Club bajnokcsapata az angol professzinisták: a Barnsley F. C. csapata felett fényes játékkal elért reális győzelemmel lepte meg nemcsak a magyar sportköröket, de bizonyára az egész football-világot.


A leghíresebb angol football szakértő, az angol „Football Star” szombati számában még nyugodt önbizalommal írja, hogy szeretné a kontinensen azt a csapatot látni, mely az Angol Kupa mérkőzésbeli Barnsley ellen meg tudná állani helyét. És hétfőn már csattanós választ kapott a magyaroktól. Az idézett nyilatkozat is bizonyítja, mily kitünő csapat a Barnsley az angolok szemében is. FTC. győzelme tehát annyira étékes a magyar football sportnak, melyhez fogható még nem füződött a nevéhez. Semmi kétség immár, hogy a magyar football sport rövidebb idő alatt nagyobbra nőtt, mint a kontinens bármely más nemzetéé. Hogy mily erős csapatot birunk a FTC. tizenegyében, kiolvashatja mindenki a hétfői számunkban megjelenő abból az interju-ból, melyben a legyőzött angol csapat mondja el róla véleményét.


Tizezer ember lelkesedése tört ki az első magyar goal után, mit Schlosser már a match első perceiben az angolok kapujába lőtt. A meglepett angolok elkeseredése és a magyarok hatalmas ambíciója oly szédületes tempót vitt a további mérkőzésbe, mely e játéknak nálunk soha nem élvezett izgató szépségeit bontogatja ki és magával ragadta a legnyugodtabb nézőt is. Még a riválisok elragadhatatlan irigykedése is szinte elfeledkezett magáról; a magyarok dicsőség érzete lett urrá mindenkin. És ha a magyar back jobban eléri vagy ha egyáltalán nem érinti az angol jobbszélső egyik lövését, még ahhoz az egyetlen goalhoz sem jutnak az angolok, melyet eként a magyar back peckelt be saját kapujába. De ennek a véletlen kiegyenlítésnek se sokáig örülhettek az angolok, mert Borbás és Korody remekül keresztülvitt feltartóztathatlan támadással ujra az angol kapu elé kerülnek a labdával és Borbás mintaszerü önzetlenséggel és precizen leadott labdájával Korody védhetetlenül lövi be a második magyar goalt. Félidő 2:1


A II. félidő a végsőkig fokozza a nézők és játékosok izgalmát. Háromszor is csak hajszálon mulik, hogy Schlosser, Borbás, majd Weisz ujabb goalokat nem lőnek. Ha ezek közül csak egy is sikerül akkor – mint a match után Bródy, a csapat kapitánya mondta – kevesebb erőt fordítottunk volna a további védelemre és az erősebb támadás valószinüleg még értékesebb győzelemhez juttatta volna a magyar csapatot. Így azonban legfőbb igyekezetünk a kiegyenlítés megakadályozása volt és azt el is érték.


Az angolokról már irtunk a két előző match után. Itt legfeljebb annyiban változtak, hogy még jobban akarnak győzni. A magyar csapatról pedig nyilatkozott a napi sajtó szinte egyhangu lelkesedéssel. Kell ennél nagyobb dicséret neki!? Neki, akit pedig oly szivesen gáncsolnak mindig.


A győztes magyar csapat tagjai voltak: Fritz – Rumbold, Manglitz – Wienber. Bródy, Gorszky – Weisz, Kucsera, Korody, Schlosser és dr. Borbás. A bíró Fehéry Ákos volt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98