Dtum
Login with Facebookk
1911 | December

Uj jég-hockey versenyszabályok

Uj versenyszabályok. A „Nemzetközi jég-hockey szövetség” a legutóbbi berlini kongresszuson uj versenyszabályokat teremtett. Az uj szabályok a kanadai szisztemának felelnek meg és az eddigelőktől sok pontban különböznek.

 

Ime a szabályzat:
1. Legénység. A játékban két hetes csapat vehet részt.


2. Játéktér. A terep mindenkor a jégpálya méreteihez alkalmazkodik, de 100 méternél hosszabb és 50 méternél szélesebb nem lehet.


3. Kapuk. A kapuk a szélességi vonal közepén állanak és 1.20 magassággal, valamint 1.85 szélességgel birnak. A kapuvonal és a játéktér széle közt 1.23-2 m. távnak kell lennie.


4. A labda. A játékhoz szükségelt labda (Scheibe) kanadai minta szerint kemény gumiból való, vastagsága 25, átmérője 76 mm. Sulya ne legyen több 175 grammnál.


5. Ütők. Ütő a kanadai hockey-ütő. Hossza 175 cm., vastagsága 7 cm. A hajlított rész maximális 30 cm.


6. A versenyjáték. Egy mérkőzés ideje kétszer 20 perc. Halftime 10 perc. Ujrakezdésnél kapucsere alkalmazandó. A mérkőzést az a csapat nyeri, mely 40 perc alatt több gólt ér el. Eldöntetlen eredmény esetén a játék eléréséig – 10-10 perccel meghosszabitandó. Ha a meghosszabításnak akadálya volna, akkor a kapitányok vagy a bíró uj mérkőzésben állapodhatnak meg.


7. Időmérő. A kapitányok által megjelölt hivatalos időmérő jelzi azokat az időket, amelyek valamilyen zavar folytán utólag lejátszadók. A kiállított játékosok idejét is ez az időmérő jelzi és ő ad jelt a játékba való belépéshez.


8. Bíró. A bíró nem lehet a mérkőző egylet tagja. A bíró ügyel a szabályok betartására, dönt minden kétes esetben és ítélkezései megdöntethetetlenek.


9. Kapubírák. Minden kapu mögött bíró áll, aki a gól szabályosságát jelzi.


10. Eredmény. Gól az, mikor a labda egy a góloszlopok között képzelt vonal alatt a kapuba jut.


11. A kezdés. A játékot a bíró sipjelére a középen az u. n. „bully”-val kezdik. Ha ujból való kezdés vált szükségessé, akkor a bíró a labdát az ellenfelek ütői közé dobja.


12. Lesbenállás. A játékos mindenkor saját kapuja és a labda közt legyen. Lesben áll az a játékos, aki a labda előbb van vagy ha a labdát egy mögötte álló saját játékos üti, érinti vagy vezeti. Nem áll lesben a játékos, ha a labdát ellenfele megütötte vagy ha annak ruháját érintette, vagy ha egy saját játékosa előzi meg. Offside esetén „bully”-t alkalmaz a bíró. A kapu előtt 1 méteren képzelt vonalon belül a védőjátékos nem áll lesben.


13. A labda feltartása. A labdát kézzel stoppolni szabad, ellenben nem szabad megtartani vagy valamely testrészszel továbbítani.


14. Hibák. Az ütőt nem szabad vállmagasságon felül emelni. Tilos a játékost hátulról megrohanni, gáncsot vetni, az ellenfelet nyakánál vagy más testrészeknél fogva tartóztatni és tilos a játékon kívül álló játékost megtámadni. A szabályokat sértő játékost a bíró kiállíthatja.

Kizárható a játékból az a játékos is, aki durváskodik, aki a bírót becsmérli. Az ilykép kiállított játékos nem helyettesíthető mással.


15. Aut labdák. Ha a labda a kapu mögötti vonalon tul esik, akkor a bíró öt méteres távból bullyt ítél. Ha a labda az oldalvonalon megy ki, akkor a buly három méterről történhetik.


16. Kapus. A kapus játék közben nem feküdhet le, nem térdelhet és nem ülhet le a jégre. A kapus kézzel is védhet, de nem szabad a labdát dobnia vagy hajítani.

A kapus védőfelszerelést használhat, de olyan eszközt, ami a védést előmozdítsa, nem használhat. Ez ellen vétő kapust a bíró kiállíthat.


17. Tartalék. A játék megkezdése után nem lehet játékost cserélni. Ha a mérkőzésben közben egy játékos megsérül, ha korcsolyáját töri vagy ha egy baleset folytán kiállani kénytelen, akkor az ellenfél is kiállít egy játékost.
A kiállított játékosok azonban visszatérhetnek a pályára.


18. Megszakítás. Ha a játék valamilyen szabálytalanság folytán megszakadt, akkor a bíró ujrakezdésnél bullyt ítél.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98