Dtum
Login with Facebookk
1911 | Március

És most jön a dribli

Tetszik tudni mi az a dribli? A gyepen azt jelenti, hogy a játékos kicselezi az ellenfelét és tovább megy a labdával. Ezt a kifejezést a sportpolitika átvette, nagy szeretettel dédelgette és ráruházta az uj fogalmat, hogy dribler, aki a saját egyesülete érdekében mindenféle ravasz. Sőt meg nem engedett fogásokat alkalmaz.

 

A gyepen a dribli fárasztó és céltalan, tehát elvetett eszköz, csak fault nélkül és csak ritkán jogosult; a politikában ellenben legfőbb faktorrá vált. Boldog az az egylet, amelyik a legügyesebb driblerekkel rendelkezik s a leghatalmasabb faultokat osztogatja a szerencsétlen ellenfélnek. Az ilyen driblereket megbecsülik; talapzatra rakják, ugy imádják és kikürtölik őket utolérhetetelen sporttudósnak.


Ez ellen a dribli rendszer ellen küzdött az utolsó pártalakulás. Kirekesztette a tanácsból a szavazó-gépeket, akik minden jól sikerült egyleti driblinél elájultak a gyönyörűségtől. Alakitott egy uj tanácsot; és az alakulásnál vezérelvül szolgált: Olyan többséget előkésziteni, amely driblimentes. A dolog sikerült, mert az igazság állott az oldalukon.


És most már itt van a dribli.


Azok, akiknek lételem volt a régi megromlott szellem, most összeállottak egy táborba, Mit nekik egyetemes sportérdek! Mit nekik az apró egyletek támogatása! A fő az elveszett hatalom visszaszerzése, mert az igazságos hatalom nem nyújt elegendő előnyöket!


Fegyverük a dribli. Most nem egymás ellen, hanem a szövetség ellen alkalmazzák. Magukat földicsérik, az ellenfelet meggyanusitják. Az övék minden érdem; az ellenfél sohase csinált semmit. Közben igérnek, fenyegetnek és erőszakosan verbuválnak. Szóval dribliznek.


Aki nem tudta eddig, hogy mi az a dribli, most láthatja. Aki nem értette eddig, miért nem jutott a Labdarugók szövetségének Magyarország társadalmából nagy sulyu elnök, az most megértheti. Aki nem sejtette, miért nem bir a szövetség kellő garanciával még csak arra se, hogy megkapja a magyar vasutakra a félaru jegyvásárlásra jogositó igazolványt, amit már minden más komoly szövetség megkapott, az most megsejtheti az okokat. Mert olyan volt a mult football-szellem, hogy nem biztak meg benne az odakint állok. Mert rossz volt a hire és huzódozott tőle mindenki, aki nem volt kénytelen részt venni benne.


Hát most az a kérdés, kiállja-e az uj alakulás az érdekek rohamát.
Az uj pártban van egy csomó olyan ember, akinek nem disz a MLSz-ben piszkálodásokat zsebre vágni; akik áldozatból vállaltak szerepet, hogy megnyessék a footballsport kinövéseit. Kérdés: sikerül-e ezeket a derék embereket félretolni?


Ha igen: akkor diadalmasan elfoglalja régi helyét az egyedül üdvözitő Dribli. És jogosan. Mert akkor kiderül, hogy ez csak neki való terrénum.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98