Dtum
Login with Facebookk
1912 | November

Büntetések áradata

A KAOE versenyének hullámai.
Lapunk legutóbbi számainak egyikében már megirtuk, hogy a MASz atletikai szakosztálya vizsgálatot indított a KAOE ellen, mert októberi nemzetközi versenyén olyanokat engedett versenyezni, akik nem voltak nevezve s a versenynek hamis reklámot csinált.

 

A vizsgálat a következőket állapította meg: Faczinek Ferenc a 2 angol mérföldes handicapban a programmon nem is szerepelve jogosulatlanul indult, mert erre a versenyre szabályszerü időben nem nevezte őt a BEAC; a Postások nevezései fel voltak ugyan véve a programmba, de a megfelelő nevezési blanketták szabályszerű időben nem érkeztek be a MASz-hoz; a rendező KAOE összes nevezései szabálytalanok, mert nevezési blankettákat nem állítottak ki a KAOE-atlétákról; A KAOE következetesen reklamirozta Jankovich, Szabó Béla és Lehmann indulását, holott Jankovich és Szabó nem is neveztek a versenyre, Lehmann idejövetele pedig már egy héttel a verseny előtt el volt ejtve. Ezenkivül a versenykommünikékben állandóan a Somodi név szerepelt a keresztnév megjelölése nélkül, nyilván azzal a célzattal, hogy a közönség dr. Somodi István indulására gondoljon, ne pedig a tényleg benevezett dr. Somodi Andrásére.

 

A MASz. atletikai szakosztálya mult csütörtöki ülésén foglalkoztatva az ügygyel, a következő határozatot hozta:
A KAOE a fent ismertetett szabálytalanságok miatt 1913 junius 30-ig nem rendezhet semmiféle nyilvános versenyt s Budapest bajnokságainak rendezési jogától is megfosztatik az 1913. évre. Faczineket jogosulatlan indulása miatt megfosztja a 2 angol mérföldes handicapban elért győzelmétől s az utána beérkező Sebőnek, Wohlariknak és Fischernek itéli oda az első, második, illetve harmadik helyet.


Faczinek a szóban forgó 2 angol mérföldes handicapban elért 9 p. 47 mp.-es rekordját, miután szabálytalan körülmények között érte el, semmisnek tekinti a szakosztály.
A Postások nevezési ügyében vizsgálatot rendelt el a MASz atletikai szakosztálya, amely foglalkozott még Faczineknek Magyarország 15 kilométeres bajnokságában tanusitott sportszerütlen, minden komolyságot nélkülöző magaviseletével is, s őt ezért szigoruan megdorgálta.


A szigoruságot, az erélyt, a melylyel a MASz atlétikai szakosztálya a szabálytalanságokat, sportszerütlenségeket megtorolja, mi mindig indokoltnak és helyesnek tartottuk ezuttal sem kivánhatunk ellene felszólalni, csupán azt kifogásoljuk, hogy Faczinek a 2 angol mérföldes rekordját, a magyar rekord-táblázat legértékesebb gyöngyét, amelyet kiváló atlétánk akár volt nevezve a versenyre, akár nem, de végeredményben mégis csak szabályos pályán, szabályos időmérés mellett, a MASz képviselőjének ellenőrzése mellett tényleg elért – lényegbe nem vágó formahiba maitt annullálta.

 

Ezt reparálnia kell a MASz-nak – a magyar atlétikai érdekében is, mert a rekord törlésével nem is annyira Faczineket, mint a magyar sportot büntet a MASz.
Amint értesültünk, a BEAC elnöksége ilyen irányban a szakosztály határozata ellen a MASz tanácsához felebbez.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98