Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1913 | Augusztus

Ládaszögező gép

A közönséges szerszámgépek lassankint teljesen átalakulnak a legbonyolultabb összeállitásu és müködésü gépekké. Mechanikus kalapács, furó és szögezö gépszerkezet mellett nem kis érdeklödést kelthet a képünkön látható ládaszögezö gép. Ez önmagában állva is csudája az összetett szerkezetü szerszámgépeknek, de összeköttetésben állva egy olyan sablón fürészgéppel, amely milliméter pontossággal vágja ki a láda oldalnagyságu deszkadarabokat, amelyeket azután a ládaszegező-gép teljesen automatikusan ládává szögez.

A gép müködése a következő : Van egy lábbal állitó, inditó szerkezet „a”, amely a gépet bekapcsolja a hajtó szerkezetbe. Följebb egy viszintesen fekvő kerék „b” segélyével a „c” asztal, amelyre az összeszögezendő deszkákat helyezzük jobbra és balra elmozditható tetszésszerinti távolságra. A hajtószerkezet egy függöleges rud utján „e” összeköttetésben áll „d” szögszekrénnyel, amelyben öt-tiz milliméter átmérőjü drótszögek tömege van elhelyezve. Az öt és tizmilliméter átmérő a maximum, de ennél vékonyabb szögek természetesen szintén alkalmazásra kerülhetnek.

A szögek az „f” csatornán át az „i” szöghüvelyekbe jutnak, amelyeket azután a „g” kalapácsok sulykolnak bele a deszkába. A gép müködése az elmondottak szerint igen egyszerü. A deszkákat az asztalkára helyezzük, közvetlenül a szöghüvelyk alá. Ha most a lábhajtó, vagy inditóra rálépünk, abban a pillanatban annyi szöget ad be a kalapács, ahány szög hüvelye van a gépnek. A gépet Doig német mérnök szerkesztette s ilyen gépet sokféle nagyságban épitenek. Van három, négy, öt, egészen tiz szögre berendezett gép amelyekkel postaládák, cukordobozok s különösen szivaros skatulyák készithetők bámulatos gyorsasággal.

E gépnek még sok más sajátsága is van. A szögcsatornák és a szöghüvelyek tetszés szerint szükebbre és tágabbra is állithatók, ezáltal a szögezés sürü, vagy ritkább lehet. Ezen kívül a dobozt záró heveder deszkát is rá tudja szögezni a ládára, de ezt ugy teszi, hogy a szögek, mint a fémlapokon szokás, szögecselés módjára erősitik rá a lécet a doboz fedélre. A legkisebb szögezőgéppel szivardobozt 1400 darabot lehet napi tiz órai üzem mellett szögezni, de 5000 darab készitése is könnyen elérhető egy közepes nagyságu szögezőgéppel.

A leggyakorlottabb munkás, kézhez adott anyaggal legföljebb 3-400 darab dobozt tud összegezni. Dohánygyárakban ma már mindenütt vannak ilyen dobozkészitő Doig-féle gépek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Cikk-ajánló
A nemzetgyülés vasárnapi ülése A nemzetgyülés vasárnapi ülése
Vasárnapi ülés: ilyet csak történelmi események produkálnak. Ahogy...
Tünemény és sírógörcs a jégen Tünemény és sírógörcs a jégen
A jövő héten az Engadin csodálatos völgyében St. Moritzban...
UHU cikoria-dobozok UHU cikoria-dobozok
Az amerikai rendszerű csomagoló gépek, melyek önműködően készítik és...
Hét albizottságban dolgozik a Magyar Gazdaságtájékoztató Bizottság Hét albizottságban dolgozik a Magyar Gazdaságtájékoztató...
Néhány héttel ezelőtt félhivatalos közleményből szerzett a...
Csanádmegye a szegények ügyvédi védelméért
A szegények sokszor azért estek el jogaiktól, mert nincs költségök...
Ypres – erőviszonyok csata előtt Ypres – erőviszonyok csata előtt
A belga Ypres városánál, ahol a világháború során már kétszer került...
A földrajzi társaság A földrajzi társaság
A földrajzi társaság április 14-iki ülésén,melyen Havass Rezső...
Győzelemről-győzelemre Győzelemről-győzelemre
Diadal jár az osztrák-magyar és a német seregek nyomában....
Az uj „frankklisék” is Szendey László utján jutottak a franciák kezére Az uj „frankklisék” is Szendey László utján jutottak a...
Más helyen megirtuk, mi a rendőrség és a franciák véleménye arról a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98