Dtum
Login with Facebookk
1913 | Május

Mi újság?

A világ legforgalmasabb utcái


A londoni városügyi szaklap szerint gyalogjárók rekordját a londoni Citynek a Mansion House körüli utcái tartják, ahol hétköznaponként átlag félmillió ember fordul meg gyalogszerrel. A kocsiforgalom terén a párisi Opera-téré az elsőség, ahol naponta 63 ezer jármü halad el a Mansion House napi 26 ezer kocsijával szemben. De gyalogosan is 450 ezer ember megy át hétköznaponként a párisi Opera-téren, tehát csak ötvenezerrel kevesebb, mint London legforgalmasabb pontján.

Harmadik helyen a berlini Friderich-strasse áll, naponként átlag 300 ezer gyalogjáróval, azután a bécsi Graben következik napi 275 ezer és a pétervári Vladimirszki-prospekt napi 200 ezer gyalogjárójával. Állitólag 200 ezer gyalogos ember közlekedik naponta a madridi Puerta del Sol-on és ezt a számot valónak és vehetjük, ha tekintetbe vesszük, hogy ide tiz nagy forgalmi út torkollik be. A newyorki Broadway gyalogos forgalmáról nincs adatunk, de annyi bizonyos, hogy 24 óránként 70 ezer ember fordul meg rajta csak motoros és közuti kocsikon.

Az első logaritmuskönyv


Az edinburgi királyi akadémia legutóbbi ülésén elhatározta, hogy 1914-re matematikai világkongresszust fog Edinburgba összehivni. 1914-ben lesz ugyanis háromszáz esztendeje annak, hogy Napier John Edinburgban kiadta "Mirifici Logarithmorum Canonis Constructo" cimü munkáját, az első logaritmuskönyvet. Az évforduló napját nagy kongresszussal ünneplik meg, amelyen a föld minden részéről összesereglett tudósok be fognak számolni uj kutatásaik eredményeiről. A kongresszussal kapcsolatban számológép és számoló-táblakiállitást is rendeznek.

Az orrvérzés csillapitása


Az orrvérzés gyakori ismétlődése abból eres, hogy az orr nyákhártyája rendkivül kitágul és ezáltal érzékennyé válik. Ha az orrvérzés elkerülhetetlen, akkor legalább a gyors csillapitásra kell törekednünk, amit mély lélegzés által érhetünk el, amely a vérnyomást csökkenti; de ez még nem elégséges. A levegő hozzáférhetőségét erősbiteni kell azáltal, hogy a vérző orrlyukat összenyomjuk, hogy a betóduló levegő a vérző nyiláson annál erősebben hatolhasson be. A belélegzést zárt ajkakkal, olyan lassan kell végezni, hogy minden belélegzésre öt, hat másodperc jusson. A fejet egyenesen és felfelé kell tartani.

Rendes esetekben csak kevés ilyen belélegzés szükséges a vérzés megszüntetésére. Természetesen őrizkedni kell attól, hogy az oxigén jótékony hatását csökkentsük és az eljárás után, kellő időben használatba kell venni a zsebkendőket, mert az ezuton elért vérveszteség olyan nagy is lehet, hogy az eljárás hosszabb folytatása előbb szédülést, később pedig ájulást is okozhat.


Halászás géppel


A Kolumbia-folyó, amely az amerikai Egyesült-Államok nyugati partján a Csendes-óceánba torkollik, arról nevezetes, hogy rendkivül gazdag halakban. Amikor pedig a folyón az árral szemben megindul a lazacok óriási tömegü vándorlása: nyár elején olyan sok a hal benne, hogy valósággal lapátolni lehet. A halászoknak ilyenkor gazdag a zsákmányuk, mert a haltömegek sürü özönlése hetekig eltarthat. A gyakorlati érzékü amerikai halászok mint minden tömeges munkára, ezeknek a lazacoknak kihalászására is gépet találtak fel, amelynek segitségével sok ezernyi halat fognak naponta a lazacvonulás idején.

A gép egy forgó kerék, melyre három lapátoló hálót akasztanak. A kereket a víz sodra hajtja és a hálók állandóan belemerülnek a vizbe, hogy alig néhány pillanat alatt dús zsákmányukat kivessék a tutajra, vagy dereglyére, amelyre a halász-gépet reáerősitették. Minden háló, amikor halakkal telten kiemelkedik a vizből, önmagától ki is üriti tartalmát egy bádogcsomóba, ahonnan a halak tömege lecsuszik a géptutaj mellett kikötött csónakba. A folyó erős áramlása könnyen hajtja a gépezetet, a halak szinte egyenesen belerohannak a hálókba, ugy hogy a vizár, meg a halak tömege természetszerüen segiti a gép egyszerü munkáját.

Ujabban már olyan halászó-gépeket is használnak, amelyekben a halcsusztató csatornák a tutajról egyenesen a parti raktárakba szállitják a halak óriási tömegét. Onnan vasuton viszik a lazacot Amerika minden része felé az élelmiszer gyárakba, a feldolgozó telepekre, az árusitó piacokra.

Tetszhalál megállapitása Röntgen-sugarakkal


Valliant francia orvostanár egy új eljárást fedezett fel, amelynek segitségével a Röntgen-sugarak ujtán minden kétséget kizáró bizonyossággal meg lehet állapitani az esetleges tetszhalált. Eddigelé, amint az köztudomásu, nem állott erre nézve rendelkezésre teljesen megbizható módszer. Valliant régóta kisérletezett ez irányban s az utóbbi időben Röntgenezéssel is kisérletezve, arra jött rá, hogy a tetszhalott Röntgen-fényképe, ellentétben a valóságos halott ilyen fényképével, nem tünteti fel élesen elkülönitve a gyomrot és a beleket.

Az igazi halott gyomrában, hasüregében és beleiben ugyanis a feloszlás folyamata közben kénes gázok képződnek, amelyek egy bizonyos idő eltelte után már foszforeszkálni is kezdenek. Ezek a foszforeszkáló sugarak pedig igen nagy erővel hatnak a Röntgen-készülék fényképlemezére és azon olyan képet rajzolnak le, amely elkülönitve élesen mutatja a gyomor, has és belek határvonalait, míg ellenben a tetszhalottnál ez sohasem fordul elő. Valliant orvostanárnak ezt az uj eljárási módszerét most az összes franciaországi kórházak elfogadták és minden olyan esetben alkalmazzák is, amikor a tetszhalálnak esetleges lehetősége forog fenn.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98