Dtum
Login with Facebookk
1913 | Május

Uj szélmotor

A Föld engerigaforrásai közül a szén az, amely alkalmazásba vétele óta a legfontosabb a legelterjedtebb s minden más erőforrás fölött ma még a legolcsóbb. Ez az anyag azonban véges. Tudósok számitásai alapján ma már azt is tudjuk megközelitöleg, hogy a szén mikor fogy el a Földröl. Mert hogy elfogy, ahhoz kétség nem fér. Uj szén nem alakul ki, illetve a még éretlen szén is bányászatra kerül, folyton fogyasztjuk a szenet, amely pótlást nem kap, világos, hogy egyszerre csak elfogy.

A mi fejünk nem fog ebbe belefájdulni, s ha hét-nyolcszáz év mulva az emberiségnek nem lesz szene, minket ez nem bánt. A tudósok azonban már most tünödnek és tervezgetnek uj engeriga-forrásokon. Mi már e tárgyról irtunk. Leirtuk a tengerviz erejének uj energiaforrásként való felhasználását, ismertettük a napsugár-motort, irtunk a kontinentális vizierökröl, megemlékeztünk a szélmotorokról is, amelynek legujabb formáját mutatjuk ezuttal be. P. de Castelet dúsgazdag francia mérnök, aki örökölt nagy birtokán csak a maga szórakoztatására használja mérnöki tudományát s inkább a földbirtokának modern technikai formáju müvelésével foglalkozik, szerkesztette egy szélmotort, amelyet a közönséges patakmalom elvére alapitott.

A malom tengelyét vizszintes helyett függölegesen helyezte el, s a kerék bármely irányu szél mozgatására forog, ha arról is történik gondoskodás, hogy a széltöl támadott kerék túlsó oldala a szél hatásától mentes maradjon. A motor áll az A betüvel jelezett keréktengelyen levö kerékböl és a C betüvel jelzett, szárnnyal ellátott, félhengeres védöpalástból. A tengelyek mindenütt golyós csapágyakon futnak, a surlódás csökkentésére. A védköpeny szárnya a szél hatása alatt állandóan ugy áll, hogy a szél a kerék laptájainak csak a felére tud hatni. A leggyengébb szél is mozgásba tudja hozni a kereket, s a golyós csapágyakon át könnyen forog is a kerék. Oly egyszerü és biztos a szerkezet, hogy a lapátok igen nagyra készithetök.

A hatásfoka a motornak legalább is tizszer akkora, mint az eddigi szélmotoroké. Azokon a helyeken, ahol a széljárás állandó, ilyen szerkezetü szélmotorok sora tetszöleges engergiamennyiséget tud elöállitani. Nálunk az Alföldön sok szélmotor van (nem ez a Castelet-féle), s ha a Castelet-féle szélmotorok el fognak terjedni hazánk szeles vidékein, talán épen e szerkezetü motorok szolgáltatják majd az elektromos energiát.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98