Dtum
Login with Facebookk
1913 | Október

A táncosnőt előléptették

Hiszen tudják a mamák, meg a leányok, hogy milyen fontos tudnivaló a tánc. A tánc először is a legjobb házasságközvetítő. Bálban, mulatságon akadnak horogra legkönnyebben a fiatalemberek.

 

A táncoló nő nagyon könynyen hódit magának férjet. Hát ez azért van, mert csakugyan nincs szebb látvány, mint egy bájos nő táncközben. Azért is van a táncosnőknek annyi rajongójuk. Azért halmozták el a férfiakat virággal, mindenféle ajándékokkal a szép táncosnőket.

 

Hanem olyan kitüntetésben alig volt még része táncosnőnek, mint Rathner Vilma, a bécsi udvari opera hires táncosnőjének, aki a minap halt meg a Bécs mellett lévő Badenben. Ez a táncosnő formás, hajlóstestü, feketeszemü, gyönyörü nő volt.

 

Mikor ő szinpadon volt s kecses mozdulatokban lejtette táncát, a nézőtéren szivdobogást kaptak a férfiak s a szemük majd kidülledt, ahogy sóvárogva nézték a gyönyörü nőt. „Meg tudnék érte halni”, sóhajtozta magában valamennyi.

 

Na, annyi tény, hogy sok férfiszivet lángra lobbantott. Mégis legjobban az osztrák tiszt urak lelkesedtek a szép táncosnőért. Ha vasvillák hulltak volna az égből, akkor is eljöttek volna a szinházba, hogy lássák és csodálják Rathner Vilmát.

 

Csináltak is olyan tapsorkánokat, hogy csak ugy rengett bele a szinház. A táncosnő ugyanis olyan balettet táncolt, amelyben csupa katonáknak voltak öltözve a hölgyek, akiket ő maga káplárnak öltözve vezetett. Ez tetszett annyira a tiszteknek.

 

Hanem a közönségnek nem igen tetszett a tisztek zajongása, miért is egy este a tisztek – csodálatosan – abbahagyták a tapsolást.

 

No hiszen egyéb se kellett, mindjárt könnyes lett a szeme az érzékeny szinésznőnek. Ejha, méltatlankodtak a tiszt urak. Ezt a brutális hibát jóvá kell tenni. De hogyan? Igen egyszerüen. A művésznőt előléptetjük. Káplárból kinevezzük cugsfürernek. Másnapra más kész is volt a diploma, mely szerint a művésznőt soron kívül sugsfürerré nevezték ki. Nagyobb bizonyosság okáért rögtön mellékeltek is hozzá három ezüst csillagot s a diplomával együtt postára adják.

 

Node olyan tapsorkánt nem hallott még az udvari opera, amilyet legközelebbi estén rendeztek a tiszt urak. Hogyne! A művésznőnek uj uniformisa volt s a gallérján ott csillogott a küldött három ezüst csillag.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98