Dtum
Login with Facebookk
1914 | December

Az „Emden” pusztulása

Az „Emden” parancsnoka, Müller fregattkapitány a következő hivatalos jelentésben számol be a „Sidney” czirkálóval történt ütközetről s az „Emden” pusztulásáról: A „Sidney” czirkáló teljes gőzzel ép akkor közeledett az egyik Kokosz-szigethez, mikor ott az „Emden” egy partraszállított különítménye a kábelt semmisítette meg.

 

A két czirkáló közt azonnal megindult az ütközet. Eleinte jól lőttünk, de csakhamar az angolok a tüzelésben tulsúlyra tettek szert, a mi ütegeink kiszolgálásában erős veszteséget okozott. Municziónk kifogyott s az ágyútüzet meg kellett szüntetnünk.

 

Megpróbáltuk, hogy torpedólövésnyire megközelítsük a „Sidney”-t, de kürtőink meg voltak rongálva s a kísérlet meghiusult. Hajónk erre teljes menetben a Kokosz-szigetek északi partján sziklára futott. A partraszállott különítmény ezalatt egy shooneren elmenekült a szigetről. Az angol czirkáló üldözte, de délután visszatért s az „Emden” roncsaira kezdett lövöldözni.

 

Hogy a további hasztalan vérontást elkerüljem, hátramaradt legénységemmel megadtam magamat. Az „Emden” vesztesége: meghalt tíz tiszt, huszonhat altiszt és kilenczvenhárom matróz; sulyosan megsebesült egy altiszt és hét matróz.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98