Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1914 | Július

A begónia, mint szobanövény

A trópikus vidékeken négyszáznál több faja ismeretes a begónia nevü növénycsaládnak, mely kétségtelenül a legszebb és leghálásabb szobanövények egyike. Egyik-másik faját, melyeknek pompás rajzu, szinte festőien szép levelei, különböző, ragyogó szinekben pompáznak, - a királybegóniák ezek. – kivált 50-60 év előtt kedvelték a műkertészek; most azonban kezdik elhanyagolni s inkább a gyönyörü, virágdisszel ékeskedő gumós-begóniákat tenyésztik.


Ausztráliát kivéve a forró égöv minden vidékén honos a begóniának egyik vagy másik válfaja; a legszebbek azonban Amerikának és Afrikának az egyenlitőhöz közel eső, tartományaiban diszlenek, ahol egyesek csodaszép szinárnyaltu leveleket hajtanak. Ezeknek a diszes leveleknek már a formája is szokatlan: többé-kevésbé részaránytalan, széles, ívelt szivalaku vagy ölbefogott, teleszórva élénk, színes foltokkal, melyek sokszor érces fényben tündökölnek, mintha valami tündérkovács igazi ezüstből vagy aranyból kovácsolt volna diszt a gyönyörü levelek haragos-zöld alapszinére.


A begóniák nagyobb része a száraz kórónövényekhez tartozik, bár néhányat a félcserjék közé számitunk, noha fás részük nagyon kevés; ezek az utóbbiak nagyon bokrosan nönek és több évig élnek, de általában valamennyi faj hosszabb életü és nem évelö növény, mely minden évben elhal, mert kiélte korát. A nálunk leginkább kedvelt és ismeretes faj a királybegónia (Begonia rex), mely Kelet-Indiából származott hozzánk; mint valamennyi rokona, ez is szereti a meleget, amelynek azonban nem szabad száraznak lennie, mert otthonában, a nedvesen forró levegöjü dsungelben, hozzászokott a párás, meleg környezethet. Hogy teljes diszét kifejthesse, elsőrendü, ugynevezett erdei földet kiván s azon felül óvni kell a közvetlen napsugaraktól is, mert hazájában a dsungel bokrai vagy a százados faóriások lombkoronája állandó árnyékot tart fölötte.


Ez a királybegónia, megfelelő gondos ápolás mellett, hatalmas diszbokorrá fejlődhetik s akkor igazi büszkesége, királynője a szobakertészetnek. Pompás levelei gyönyörü szinekben játszanak: formájukra a festő palettájához hasonlitanak: de viszont nincs az a festő, aki oly fényes szineket tudnak keverni, mint aminők a királybegónia gyönyörü levelein ragyognak. Leveleit ezüstös sávok szegélyezik s ugyancsak ilyen érces fényü foltok csillognak elszórva a levél lapján is, mely tömörnek látszik, mintha helyenként valóban leöntötték volna megolvadt ezüsttel. Képünkön ennek a csodaszép királybegóniának két levelét mutatjuk be, ahogy Hacekel, a kiváló német természettudós lefényképezte a Kalkutta mellett elterülő őserdőben. Érdekes, hogy nemcsak a teljesen kifejlett nagy levél van teleszórva ezüstös ércfényü foltokkal, hanem a kisebbik is, amely talán még szebb, mert ugyszólván egész felülete érces fényben tündöklik.
Méltó pára a királybegóniának a Begonia metalica, amelynek már latin neve is mutatja, hogy szintén érces fénnyel ragyog; ennek igazán csodaszép rajza van: világoszöld alapja barnán márványozott, tehát a leggyönyörübb bronzfényben ragyog, míg egyik sajátos fajváltozata, - a Begonia imperialis, - az antik bronzszobrok nemes patinájára emlékeztet smaragdzöld csillogásával. Legkivált ez a három gyönyörü faj az, melyet az európai mükertészek tenyésztenek s természeten tömérdek fajváltozatot hoztak már létre ennek a három kiváló fajtának a keresztezésével, ami nagyon könnyen megy s körülbelül ötven év óta sikeresen is üzik.
Mint disznövény, fölötte háladatos és könnyen ápolható a begónia; tenyésztése, teleltetése épen olyan, mint a georgináé és magról is szaporitható, bár inkább dugványozással szaporitják, mert ez sokkal egyszerübb és gyorsabban is megy. A begónia-leveleknek ugyanis van egy igen furcsa, érdekes és ritka tulajdonságuk, melyet a mükertészek is tudnak. Ha lemetszik és nedves iszapra helyezik a leveleket, miután a levélereket több helyen megsebesitették, akkor minden ilyen sebből uj növényke sarjadzik, amelyek aztán leválaszthatók és mint bujtványok elültethetök. A virágos begóniák melyeknek nagy része jókora gumót is termeszt, nem kivánják annyira a meleget, mint a most leirt leveles begóniák; ezek leginkább a Chilében és Boliviában, meg a Braziliában és Mexikóban vadon tenyésző fajtákból származnak, de a mükertészek vagy 30 évig folytatott mesterséges keresztezés utján oly remek példányokat varázsoltak elö az egyszerü formákból, aminökröl a legmerészebb fantázia se mert volna álmodni. Különösen a duplavirágos (teljes) fajváltozatok gyönyörüek s ujabban csaknem teljesen kiszoritották a leveles begóniákat.


Míg nálunk csak mint disznövényeket tenyésztik a begóniákat, addig öshazájukban egyéb hasznukat is veszik a bennszülöttek. A gyöktörzs ugyanis – különösen egyes, délamerikai fajokon – igen keserü, összehuzó izü, azért belső vérzéseknél vagy lázállapot ellen használják s állitólag izzasztó hatása is van; némely fajok hashajtó hatásuak, mások meggyógyitják a skorbutot, egyes ázsiai fajok levelét pedig főzeléknek is megeszik s ez a főzelék állitólag nagyon jó izü. A virágos begóniák egy része kora nyáron virágzik s ezalatt bő öntözést kiván, ig a télen virágzó fajokat megfelelő melegen kell tartani.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Mennyi ágyut vesztettek az oroszok? Mennyi ágyut vesztettek az oroszok?
A drezdai ‹Nachrichten› irja: Hetek óta tudjuk már, hogy...
Egyetemi élet 1848 előtt Egyetemi élet 1848 előtt
Ezelőtt 57 évvel a budapesti egyetem két évig tartó bölcsészeti...
Ski-csapataink a Kárpátokban Ski-csapataink a Kárpátokban
Mostoha hóügyi-viszonyainknál fogva bizony a magyar ember nem igen...
Öreg fák Öreg fák
A kaliforniai faóriásokról sokszor állitották, hogy ötezer évesek...
Victor Hugo egyetlen unokája tiltakozik az ellen, hogy nagyapja a...
Páris társadalmi és irodalmi köreiben egyformán kinos benyomást kelt...
Panaszkodnak a pesti pincérek Panaszkodnak a pesti pincérek
A pesti éjszaka fekete frakkos, villogó plasztromú robotosai, a fürge...
Garami Ernő a jobboldali és baloldali diktaturáról Garami Ernő a jobboldali és baloldali diktaturáról
Garami Ernő, aki a napokban tért vissza Budapestre, a...
Az északi fény kutatása Az északi fény kutatása
Az északi fény kutatásának eredményei. Birkeland kezdte el az északi...
Az alagut Az alagut
Ha ma azt halljuk, hogy itt, vagy ott átfurtak egy hegyet s most több...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98