Dtum
Login with Facebookk
1915 | Február

Az ada-kaléi lakosság nyomora

Orsováról írják, hogy a szomszédos Ada-Kaleh török lakosságát a háború megfosztotta keresetétől. Békeidőben a lakosság kereskedéssel, a forgalomnak Orsova és Ada-Kaleh között csónakon való lebonyolításával és napszámbamenéssel kereste meg többé-kevésbé bőségesen kenyerét. A szerb harcztér közvetlen közelsége teljes tétlenségre kényszeríti a lakosság nagyon szegény, máról-holnapra élő zömét.

 

Tetézi a bajt, hogy a szegényeknek sokszor napokon át a nedves, dohos kazamatákban kell tartózkodniok. Ilyen körülmények között már-már az éhinség fenyegette őket. Ebből a siralmas állapotból jó időre kimentette őket Medve Zoltán cs. és kir. kamarás, krassó-szörénymegyei főispán, a ki az ada-kalehi törököknek, mikor inséges helyzetükről tudomást szerzett, saját gazdaságának készleteiből száz kvarter buzalisztet ajándékozott.

 

A főispán neje, született Perczel Marianna pedig a hidegtől óvta meg különösen az ada-kalehi török gyermekeket, a mikor ezeket gazdagon ellátta meleg ruhával. A nemesszívü főispán és neje jótékonyságáért Hairi Hasszan, az ada-kalehi törökök vezetője és egyben a segélykiosztó bizottság elnöke ez uton is hálás köszönetet mond. A lakosság pedig buzgón imádkozik Magyarország, hazája és szövetségesei diadaláért.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98