Dtum
Login with Facebookk
1915 | November

Orosz hadifogságban levő katonáink átszállitása

Nagyfontosságu és mindnyájunk figyelmére számot tartó hirt közlünk itt. A hir arról szól, hogy Oroszország kiüríti európai fogolytáborait, hasonlóképen azokat a táborhelyeket is, melyek Szibéria nyugati és középső részén vannak s a fogoly katonákat mind keleti Szibériába szállítja át. Az értesítés, melyet kaptunk, így szól:

Hamburgból jelentik: A hamburgi Vörös Kereszt egyesület német hadifoglyokat gyámolító bizotsága tudatja, hogy Oroszországból érkezett hírek szerinti valamennyi német, magyar és osztrák hadifoglyot Kelet-Oroszországból, továbbá nyugati és Közép-Szibériából Kelet-Szibériába. Transbajkáliába és az Amur vidékre szállítanak át. A Wolf-ügynökség értesülése szerint a hadifoglyok helyzete ezzel az áthelyezéssel nem rosszabbodik, sőt valószinűen javul, mert Kelet-Szibériában jobb segítőeszközök, olcsóbb élelmiszerek, az elhelyezés czéljaira számos, részben még teljesen új és üresen álló kaszárnya áll rendelkezésre, másrészt pedig a keleten való konczentrálás folytán a szeretetadományok küldése és az ellenőrzés könnyebbé válik.

Ez a változás fogságba jutott katonáinknak csak egy részét illeti, mert túlnyomó részük tudvalevően már eddig is a kelet-szibériai fogolytáborok lakója. Nyugati Szibériában egyáltalában nem nagy a fogolytáborok száma. Oroszország európai részén pedig túlnyomóan csak átmeneti fogolyállomások vannak, honnan néhány heti ottidőzés után el szokták szállítani a foglyokat keleti Szibériába. Mindenki, a kinek hozzátartozója van az orosz fogságban, maga tudja a legjobban, hogy mennyiben érinti őt és hozzátartozóját ez a változás. – Magunk is azt hisszük, hogy az áthelyezéssel csak javul a fogoly katonák helyzete, mert keleti Szibériában, Oroszországnak a háború izgalmaitól és zavaraitól e mentesebb részén könnyebben és alaposabban gondoskodhatnak az ellátásukról.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98