Dtum
Login with Facebookk
1915 | November

Szocialisták háborúzó kormányaik mellett

Az első világháború kezdeti lendülete, a nacionalista hullám, a háborús lelkesedés a szociáldemokrácia nagyobb részét is magával ragadta. A legtekintélyesebb pártok nemzeti alapon saját kormányaikkal működtek együtt, nem pedig internacionalista alapon a szembenálló országok munkásságával ill. munkáspártjaival.

 

A munkásmozgalomnak ezt a mentalitását a politikai ellenfelek és utóbb a marxista történészek a szociálsoviniszta jelzővel illették.

A német szociáldemokraták megszavazták a hadihiteleket, a francia szocialisták beléptek a háborús kormányba. A német Scheidemann és Ebert, a francia Guesde, az orosz Plehanov és Kropotkin is saját kormányai mellé állt. Nemzeti pozíciót foglalt el a lengyel Pilsudski. A nacionalizmus nagyobb erőnek bizonyult, mint az internacionalizmus.

 

Nem véletlenül beszéltek ekkor és utóbb sokan az Internacionálé csődjéről – hiszen ez a szervezet 1913-ban még nagy hatású békemozgalmat szervezett, s egy leendő háború kitörésének megakadályozására biztatta a munkásságot.

A semleges országok szocialistái pacifisták és internacionalisták maradtak. A hadviselő országok szociáldemokrata pártjaiban is akadtak hívei a pacifizmusnak. Az ún. szociálpacifisták (a szó nem csak a „szociálsovinisztáktól” különböztet meg, hanem a polgári pacifistáktól is) erői csak lassan és fokozatosan szerveződtek meg.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98