Dtum
Login with Facebookk
1915 | November

A szétrombolt legenda

A valóság szétrombolt egy könnyelmü diplomaták és felületes publicisták által szándékosan terjesztett legendát, t. i.  a korhadt, minden komoly erőfeszítésre képtelen Ausztria-Magyarországról szóló legendát, amely Ausztria-Magyarország már az ellenséggel való első összeütközés alkalmával ki van téve a szétesésnek.

 

Az osztrák-magyar hadseregnek helyt kellett állnia azokkal a rengeteg tömegekkel szemben, amelyeket a cár a monarkia keleti határaira rászabaditott és egyidejüleg örködnie kellett a többi határok biztosságán. Szerepe nehéz, de nemes volt. Becsülettel és vitézséggel játszotta végig. A Kárpátokban való harcok a leghősiesebbek voltak e véres háboruban és éppen Ferenc József császár és király ő felsége katonái viselték a legsulyosabb áldozatokat és érték el a legszebb sikereket.

A legnagyobb feszültség pillanatában, amikor a csapatok minden elsöprő galiciai offenzivájának kezdetén állottak, uj ellenség fenyegette a dunai hatalmasságot, oly ellenség, amely teljes nyugodtsággal készülhetett elő és abban a pillanatban léphetett be a küzdelembe, amely neki a legalkalmasabb volt. Ez a támadás siralmasan meghiusult és a tiroli Alpok tanui ama népek hősies bátorságának, amely népek egysége alkotja a monarkia erejét.

Bulgária, amelynek hasonló feladatot kellett teljesitenie, a monarchia természetes szövetségese, Kálnoky, Aehrenthal és Berchtold eszméje, akiknek báró Burián jelentékeny utóda, most megtermékenyitve a szerb harctereken közösen ontott nemes vérrel, ragyogó kivitelre jut. A monarchia és a Bulgária összemüködése által a Balkánon való tartós béke jótékony valósággá fog válni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A tiroli hegyekben Az első német csapatok kiszállnak a Duna szerbiai partján
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98