Dtum
Login with Facebookk
1915 | Október

Elzász és Lotaringia

A két kis tartomány a francia hadicélok legfontosabbikát s egyben minimumát testesítette meg. Elzász és Lotaringia az elmúlt 250 évben ötször cserélt gazdát Franciaország és Németország között. A két terület a középkorban és a korai újkorban a Német-Római Császársághoz tartozó önálló hercegség. A vesztfáliai békében kerültek először Franciaországhoz.

Elzász lakóinak háromnegyede, Lotaringia lakóinak fele elzászi. Az elzászi nép nyelvileg nem egységes: lakói között francia, német és elzászi nyelvű egyaránt akad – ez utóbbi azonban korántsem önálló nyelv, inkább a németnek egy sajátos dialektusa.

 

Úgy is fogalmazhatnánk, hogy a terület identitásában és kultúrájában inkább francia, nyelvében inkább német.
Az elzásziak mellett franciák élnek a két tartományban.

Ugyanakkor Elzász a német művelődéstörténetnek is fontos vidéke: itt született a legrégebbi német nyelven írott ismert vers. Itt virágzott ki a német humanizmus, és a német parasztháború vezérei is innen származtak. A történelem és a nosztalgia mellett földhözragadt érvek is szóltak Elzász és Lotaringia birtoklása mellett: vasércmezője, nehézipara.

Az 1870-es francia-porosz háborúban aratott porosz győzelem után, a frankfurti békében a két tartomány – melyeket ettől kezdve oly gyakran összekapcsoltak: Elzász-Lotaringia – Németországhoz került. A német szociáldemokraták tiltakoztak a bekebelezés ellen.

Elzász-Lotaringia visszaszerzése Franciaország nyíltan vallott, létfontosságú hadicélja volt, melyet szövetségeseivel, sőt 1917-től ellenségei egy részével is el tudott fogadtatni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98