Dtum
Login with Facebookk
1916 | Április

A féltékeny férj rémlátásai

Ez egy pesti történet, specziálisan budapesti, az első betüjétől az utolsóig, viszont éppen olyan joggal megtörténhetett volna a provincziában is, és szó, ami szó, semmi kétségünk felőle, hogy ott is megtörtént már. A férj, a feleség és a harmadik lehetne a czime, de az is, hogy „A féltékeny férj rémlátásai”. Még más czime is lehetne, s éppen ezért nem okos dolog, hogy a sok oldalról megvilágitható tényeket egy czimnek, tehát egy szempontnak rendeljük alá.


Az Andrássy-út közepén, páros, vagy páratlan oldalon, egy háromemeletes ház harmadik emeleten lakott Eisbeer Jacques csokoládé-ügynök a feleségével, Lydiával. A csokoládé-ügynöknek a háború alatt igen jól ment a dolga, keresett rengeteget, mert a cacaonak, a sacharinnak, sőt a homoknak is nagyon felment az ára, de Eisbeer Jacques nem azért volt csokoládé-ügynök, hogy csokoládén kívül semmiről se tudjon a világon; árult ő egyebet is, szappant például, rizst, bőrtalpat és kondenzált habtejszínt. Éppen e széleskörű elfoglaltsága miatt nagyon ritkásan tartózkodott odahaza, inkább vidéken utazgatott, ott vásárolt össze mindent, ami a kezeügyébe került. Felesége, az induló milliomosné, oly elegánsan öltözött, hogy legrejtettebb formái is bizonyos izgalmas fenséggel bontakoztak ki kerekded reliefekké.


Lydia asszonyért azonban senkinek sem érdemes a kezét a tűzbe tennie. Először, mert mit érne vele, hiszen senki sem ismeri Lydia asszonyt (mivelhogy természetesen nem az igazi neve az, amelyen itt szerepel) aztán kezet tűzbe tenni! …


Nem élünk ma már kérem sem a régi rómaiak, sem a spanyol inkvíziczió korában, szentül bizonyos, hogy aki a kezét a tűzbe dugja, úgy megégeti, hogy na.


Lydia asszony szóval bünös nő volt. S Eisbeer Jacques egyszer hazaérkezvén tournéjáról, valamiről értesült. Hogy előző nap délutánján egy katonatiszt volt a feleségénél látogatóban.


- Mi történt tegnap délután családi szentélyünkben? – rivallt az asszonyra Jacques. – Én úgy éljek, semmi, kedves férjem, - szólt pityeregve Lydia. – Ugy? – ordított magánkivül Jacques. – És mi volt közted és a főhadnagy között? – Én úgy éljek semmi, - zokogott az asszony. És csakugyan; közte és a főhadnagy között semmise volt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Egy fillérért Egy fillérért
A kereskedő kinyomatja üzleti reklám-levelezőlapját, ráragasztja az...
A Lusitania pusztulása A Lusitania pusztulása
Angliát nemzeti csapásként súlytotta, hogy az ir partok mellett,...
Tanácsot kérek Tanácsot kérek
Tanácsot kérek Öntől Szerkesztő Úr, sürgős és okos tanácsot, mert...
Baj van a falukutatókkal Baj van a falukutatókkal
A falukutatók munkáját s kiadott műveit bírálja Fodor Ferenc...
Két hajó Két hajó
Az író vagy gyermek, vagy kamasz: írja valahol Neitzsche és ez a...
Ruha-költemények Ruha-költemények
A jelen divatja eltér minden sablontól, minden mesterileg megalkotott...
Megostromolták a Margit kórházat és a villamos elé vetették magukat az őrjöngő óbudai cigányok Megostromolták a Margit kórházat és a villamos elé vetették magukat...
Néhány nappal ezelőtt a Bécsi út külső szakaszán, a Margit-kórház...
Az 1907. év Az 1907. év
Egy oly esztendőtől veszünk bucsut, amely mindvégig következetes...
Roosevelt és Churchill tervezett találkozójáról, valamint az amerikai elnök utazásáról Roosevelt és Churchill tervezett találkozójáról, valamint az amerikai...
A Göleborgs Handels och Sjöfarstidning a Roosevelt és Churchill...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98