Dtum
Login with Facebookk
1916 | Március

Az „élezett” búvárhajóharc

Bettmann-Hollweg kancellár azzal a feltétellel járult hozzá a britek elleni tengeralattjáró-harcok felújításához, ha az nem „korlátlan”, hanem „élezett” háborút jelent. Ennek az volt a lényege, hogy figyelmeztetés nélkül elsüllyeszthető minden ellenséges kereskedelmi hajó, ha feltételezhető, hogy fedélzetén fegyverek vannak – ebben különbözött a korábbi,

 

korlátozott búvárhajó-harctól, ahol elvileg meg kellett adni a mentőcsónakba szállás lehetőségét a megtámadott hajónak, mielőtt elsüllyesztették – viszont továbbra is tudatosan kerülni akarták semleges hajók figyelmeztetés nélküli elsüllyesztését – ebben különbözött ez a taktika a korlátlan harcmodortól.

A megfontolás alapja az volt, hogy semleges kereskedelmi hajók nyilván nem viselnek fegyvert, azért felfegyverzett hajó csak ellenséges lehet. Az elképzelésnek az volt a gyenge pontja, hogy a víz alól, periszkóppal nem lehetett száz százalékos biztonsággal eldönteni, van-e fegyverzet a kereskedelmi hajón.

Ha viszont a tengeralattjáró a felszínre emelkedett, hogy erről meggyőződjön, kitette saját magát is az ellenséges ágyúk tüzének. Igaz, a kisebb búvárhajót nehezebb volt eltalálni, mint neki a nagyobb felszíni hajót, de a kockázat így is létezett.

 

Ezért nagy volt a kísértés arra, hogy a búvárhajó parancsnoka a víz alatti támadás (torpedózás) mellett döntsön, ami viszont vétlen hajó elsüllyesztésének kockázatát hordozta.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98