Dtum
Login with Facebookk
1916 | Október

A világ legfiatalabb telefonistája

Reis Fülöp, a telefon föltalálója még álmában sem tudta elképzelni azokat az eshetőségeket, amelyeket a telefon fog mozgatni, amelyeknek alkotórésze kizárólag a telefon leend. Ő csak annyit tudott, annyit remélt, hogy a telefonnal a város egyes pontjairól távolabbi pontokra beszédjeleket lehet majd közvetiteni.

 

A távirat stilusra, a gyorsirásjelekhez hasonló beszédjelekre gondolt, de nem lepődött volna meg, ha Graham Bell telefon kopiáján rendes, értelmes beszédet már a föltalálás nehézségén túl ért, a legnagyobb, amit elképzeltek róla: a távoli beszélgetés volt. Mit szólna Reis, a zseniális germán fő, ha látná a négyhónapos telefonistát, amint az a bölcsőjében heverve, telefonutján közli az édes anyjával, hogy éhes, vagy egyébként van szüksége anyai beavatkozásra?

 

Igy, magunk előtt látva az egész berendezést, olyan egyszerü a dolog, hogy a tetszésen kivül más megjegyzésünk alig lehet, pedig a zsenialitást nem lehet elvitatni a bölcsőtelefon első alkalmazójától, az amerikai mérnöktől. Nem is találmány ez a dolog, még szabadalmaztatni sem lehet, nincs is benne semmi uj dolog, csupán csak az ötlet, az alkalmazás, az eszme és a kivitel az, amely a maga kedvességén kivül, a „föltaláló” zsenijét a „Technika csudái” sorába avatja.

Ezt a berendezést a háboru szülte, amint hogy a világ legkisebb telefonistájának első világosság sugara is a háboru borzalmaiból lövelt a szemire. Az apa elektrikus mérnök-ember Long Island-on, a hatalmas világitó toronyban végzi munkáját.

 

Aki ismeri a háborunak legutóbbi hullámait, amelyek átcsapnak a félsemleges északamerikai egyesült államok partjaira, s eszébe jut, hogy ezekből a hullámokból tünt föl egy napon a rejtelmes „Deutschland”, a tengeralattjáró kereskedelmi hajó s emlékszik azokra az eseményekre, amelyek e meglepetés során lejátszódtak, tudni fogja, hogy a Long Islandon lévő világitó torony szolgálat, ma, a háboru forgatagában nem csekélység.

 

A fiatal férj tehát egész nap nem lehet máshol, mint az őrhelyén, a fiatal anya a háztartásnak dolgait kell, hogy ellássa, az uj amerikai polgár tehát magára maradna a lakásban. Ennek azonban levegő és napsütés kell, amelyet a lakástól csak mintegy ötven lépésnyire kaphatna meg a gyermek. Cseléd, ily célra beszerzendő bérszolga részint nincs Amerikában, részint csak milliárdosoknak van módjukban ilyen munkát megfizetni.

 

A mérnök segit magán. A lakásába elhelyez egy nagy grammofon tölcsért a nagyrezgésü mikrofon lap elé. A mikrofont összeköti a bölcső melletti oszlop segélyével egy másik, igen érzékeny mikrofonnal, amelyet egészen egyszerüen egy szivaros dobozba helyez, s az áramot indukálja állandó kapcsolással a vezetékbe. A legkisebb rezgés, vagy zörej, a leghalkabb sirás vagy nyöszörgés, amely a bölcsőből a grammofon tölcsérig eljut elég arra, hogy az anya odaszaladjon a csecsemőhöz és segitsen a bajon.

 

A készülék egyszerü érzékenysége olyan, hogy a lélekzés is meghallható, hogy minden mellékzaj, amely a lélekzést zavarná, még a légyzörgés, darázs, vagy méh dongás is észlelhető. Az anya látja a bölcső helyét, a szemei elől nincs eltakarva a telefonista, csak a hallásnak távola teszi szükségessé a telefont. Az ellenőrzés is tökéletes ennél a pompás ötletnél. A „szivarskatulya mikrofon” mellett egy órát helyezett el a zseniális föltaláló. Ennek az órának a ketyegését a grammofon tölcsér nagyszerü egyformasággal adja vissza. Amig tehát csak ez a ketyegés hallható, biztos, hogy a készülék jól müködik, a bölcső a helyén van, a gyermeknek nincs baja.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Törpe lovacskák Törpe lovacskák
Ezelőtt három esztendővel az amerikai lapokban az a hihetetlenül...
Magyar football-bajnokság
A Magyar Labdarúgók Szövetsége megalakulásakor az angol...
Az amerikai elnökválasztás Az amerikai elnökválasztás
November 7-én nagy napja van az "Unio"-nak. E napon ülnek össze az...
Virginia Woolf Virginia Woolf
Orlando, nagyon előkelő, gazdag és szép ifjú, királynők szerelmese,...
A rádium hatása az ásványvizekben A rádium hatása az ásványvizekben
Alig lett tudvalevő, hogy az ásványvizekben rádium van, a...
Genf válogatottjai ellen is győzött Újpest Genf válogatottjai ellen is győzött Újpest
Újpest szombati győzelme után vasárnap Genfben mérkőzött. Eredetileg...
Tenger csillag az égen távcsővel Tenger csillag az égen távcsővel
Ha szép, derűlt éjszaka, künn a szabadban, hol a városok lámpái nem...
Teleki Mihály a magyar mezőgazdaság új feladatairól és nagy lehetőségeiről Teleki Mihály a magyar mezőgazdaság új feladatairól és nagy...
A soproni nyári egyetem ünnepélyes megnyitására Sopronba érkezett...
Letartóztatták Rommel magyar munkatársát Almássy Lászlót Letartóztatták Rommel magyar munkatársát Almássy Lászlót
A politikai rendészeti osztály befejezte a nyomozást Almássy László,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98