Dtum
Login with Facebookk
1917 | Augusztus

Arany a vérből

Nem arról van szó, hogy valamelyik tudós kémikus találta volna föl annak a módját, hogy mi módon lehet vérből, embervérből aranyat csinálni, hanem arról, hogy az amerikai kereskedők és gyárosok találták ki azt a módot, hogy hogyan lehet az európai emberek véréből maguk számára mérhetetlen aranyat szerezni.

Egészen egyszerűen. Amerika szállit a francia és az angol, az orosz és az olasz hadseregnek municiót, hogy ezek a mi vérünket onthassák. Amerika ma széltében-hosszában ágyut, fegyvert, gránátot és shrappnelt gyárt s most már nemcsak ellenségeinek számára, hanem maga számára is, mert ő is ellenségeinek közé állt: maga is ránk akar támadni.

Ezen már nem változtat semmi, de akkor, mikor ezt a véren szerzett aranycsinálást a mellékelt képen is látható herdezés ismertetésével megállapitjuk, nem mehetünk tovább anélkül, hogy nyomtatott betű formájában az utókor számára ne jegyeznénk föl, hogy Amerika ma élő népe külön-külön és együttesen a történelmi idő megvetésére érdemes. Csak nézzük meg ezt a képen is látható csodálatos rakodóhidat. Száz méter szélessége alatt a vágányok tömege fut el, s ott van még a túlérő nyílása, amely ujabb harminc métert fog át, s huszonöt méter magasságban uralkodik kocsik és rakományok felett, s az egész szerkezet a támasztó tulsó véggel, amely körsinen fut, függőleges tengely körül elfordul.

A leghatalmasabb rakodóhíd a világon, a legnagyobb, minden méretben vezető alkotás. Amikor ezt építették a szabad és független amerikában, az egységes, a közös elszigeteltség nagy birodalmában, ott, ahol sohasem félhettek attól, hogy francia, olasz, német vagy angol hadsereg két át a nagy óceánon, hogy Amerika földjén háborut vezessen, a nagy rakodónak a békés munka alkotásaihoz szabták meg céljait. Száguldjanak az acélszörnyeteg vasúti mozdonyok, vigyék szét a nagy szigetkontinensen az ipari és techikai alkotások mindenféle anyagát, ki a nagy kikötőkbe, hogy a hajók a tulsó földre is elvigyék az amerikai erő és ipar termékeit.

Arra nem gondolhatott a szabad és független Amerika, hogy ezek a berendezések emberek millióinak lemészárolására fognak rémes szolgálatokat teljesiteni. Pedig ugy van. Bridgeport nagy amerikai gyárváros a wauki mintára a középponti telepén ezzel a szétosztó és rakodó hiddal bonyolítja le az egyre fokozódó forgalmat. A képen látható ferde alkotás az elevátor. Ez rekeszes emelőjével fölviszi a rakodó hidra a vasúti kocsikba szétosztandó municiót és fegyvereket, ott belekerül a függő szerkezetű vizszintesen futó szétosztó kocsikba.

Ezek a kocsik lesiklanak a hidpályán egészen odáig, ahol a berakodást váró kocsi áll, ott leereszkednek, s az „áru” a vérből készült aranyanyag belekerül a vasúti kocsi szekrénybe. Az üres függő kocsi körben visszafut a tartó tulsó oldalán, hogy ujra megtelve áruval, folytassa a berakás munkáját. Mitwauk, Bridgeport, Boston, Pittsburg, Cleweland és a többi nagy gyár- és bányaváros így használják föl a békére teremtett alkotásaikat ártatlan embertársaik legyilkolására. Az amerikai munició a legnagyobb és a legborzasztóbb vétke ennek a kornak – vétke és örök szégyene az utókor előtt is.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A földgömb újabb fölmérése
A földgömb újabb fölmérése 30 évi munka után véget ért. A mérés...
Holnap anthologia Holnap anthologia
Nagyvárad legújabban bőven termi és neveli a poétákat: a legifjabb...
Barátságos mérkőzések Barátságos mérkőzések
MTK – Vas és fémmunkások 4:0 (2:0) – Hungária-ut. Bíró:...
Az aranyjáradék szelvénye Az aranyjáradék szelvénye
A hivatalos lap mai száma közli a pénzügyminiszter rendeletét, mely...
Ferencváros – Törekvés 6:0 (5:0) Ferencváros – Törekvés 6:0 (5:0)
Mindössze 2000 nézője volt az Üllői-úti pályán lejátszott bajnoki...
Az autotaxi-üzlet Az autotaxi-üzlet
A budapest autotaxik forgalomban tartásának koncesszióját –...
A húsiparosok a Hangya monopóliuma ellen A húsiparosok a Hangya monopóliuma ellen
Vasárnap viharos gyűlést tartottak a hentesipartestület helyiségében...
Csak 2:1-re verte a Kontinens válogatottja Hollandiát Csak 2:1-re verte a Kontinens válogatottja Hollandiát
Vasárnap játszották a kontinens válogatottjai próbamérkőzésüket az...
A gabona rekvirálása A gabona rekvirálása
A kormány szeptember 7-iki kelettel 2978/1916. M. E. szám alatt...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98