Dtum
Login with Facebookk
1917 | Augusztus

Arany a vérből

Nem arról van szó, hogy valamelyik tudós kémikus találta volna föl annak a módját, hogy mi módon lehet vérből, embervérből aranyat csinálni, hanem arról, hogy az amerikai kereskedők és gyárosok találták ki azt a módot, hogy hogyan lehet az európai emberek véréből maguk számára mérhetetlen aranyat szerezni.

Egészen egyszerűen. Amerika szállit a francia és az angol, az orosz és az olasz hadseregnek municiót, hogy ezek a mi vérünket onthassák. Amerika ma széltében-hosszában ágyut, fegyvert, gránátot és shrappnelt gyárt s most már nemcsak ellenségeinek számára, hanem maga számára is, mert ő is ellenségeinek közé állt: maga is ránk akar támadni.

Ezen már nem változtat semmi, de akkor, mikor ezt a véren szerzett aranycsinálást a mellékelt képen is látható herdezés ismertetésével megállapitjuk, nem mehetünk tovább anélkül, hogy nyomtatott betű formájában az utókor számára ne jegyeznénk föl, hogy Amerika ma élő népe külön-külön és együttesen a történelmi idő megvetésére érdemes. Csak nézzük meg ezt a képen is látható csodálatos rakodóhidat. Száz méter szélessége alatt a vágányok tömege fut el, s ott van még a túlérő nyílása, amely ujabb harminc métert fog át, s huszonöt méter magasságban uralkodik kocsik és rakományok felett, s az egész szerkezet a támasztó tulsó véggel, amely körsinen fut, függőleges tengely körül elfordul.

A leghatalmasabb rakodóhíd a világon, a legnagyobb, minden méretben vezető alkotás. Amikor ezt építették a szabad és független amerikában, az egységes, a közös elszigeteltség nagy birodalmában, ott, ahol sohasem félhettek attól, hogy francia, olasz, német vagy angol hadsereg két át a nagy óceánon, hogy Amerika földjén háborut vezessen, a nagy rakodónak a békés munka alkotásaihoz szabták meg céljait. Száguldjanak az acélszörnyeteg vasúti mozdonyok, vigyék szét a nagy szigetkontinensen az ipari és techikai alkotások mindenféle anyagát, ki a nagy kikötőkbe, hogy a hajók a tulsó földre is elvigyék az amerikai erő és ipar termékeit.

Arra nem gondolhatott a szabad és független Amerika, hogy ezek a berendezések emberek millióinak lemészárolására fognak rémes szolgálatokat teljesiteni. Pedig ugy van. Bridgeport nagy amerikai gyárváros a wauki mintára a középponti telepén ezzel a szétosztó és rakodó hiddal bonyolítja le az egyre fokozódó forgalmat. A képen látható ferde alkotás az elevátor. Ez rekeszes emelőjével fölviszi a rakodó hidra a vasúti kocsikba szétosztandó municiót és fegyvereket, ott belekerül a függő szerkezetű vizszintesen futó szétosztó kocsikba.

Ezek a kocsik lesiklanak a hidpályán egészen odáig, ahol a berakodást váró kocsi áll, ott leereszkednek, s az „áru” a vérből készült aranyanyag belekerül a vasúti kocsi szekrénybe. Az üres függő kocsi körben visszafut a tartó tulsó oldalán, hogy ujra megtelve áruval, folytassa a berakás munkáját. Mitwauk, Bridgeport, Boston, Pittsburg, Cleweland és a többi nagy gyár- és bányaváros így használják föl a békére teremtett alkotásaikat ártatlan embertársaik legyilkolására. Az amerikai munició a legnagyobb és a legborzasztóbb vétke ennek a kornak – vétke és örök szégyene az utókor előtt is.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Magyarország úszóbajnokságai Magyarország úszóbajnokságai
A magyar úszógárda impozáns felvonulást láttuk a MUE kétnapos...
Balra hajts! Balra hajts!
A győri kereskedelmi és iparkamara előterjesztést tett a...
Éhes a hajó Éhes a hajó
Nem kell a cím értelmét az emberi gyomorra magyarázni, s mégis...
Feszty Árpád hármas képe Feszty Árpád hármas képe
A műcsarnokban január 25-ike óta látható Festy Árpádnak sokat...
Uj alapokra kell fektetni a magyar-cseh áruforgalmat Uj alapokra kell fektetni a magyar-cseh áruforgalmat
1930-ban az egész magyar exportnak 16.8 százaléka jutott a cseh...
Hétszeres halálos ítélet Bécsben Hétszeres halálos ítélet Bécsben
Több heti tárgyalás után a napokban befejeződött a bécsi...
MAC csapata biztosan nyerte meg a 4x10 km-es sífutó bajnokságot MAC csapata biztosan nyerte meg a 4x10 km-es sífutó bajnokságot
22 csapat, 88 versenyző részvételével, nehéz, de szemre aránylag elég...
Apróságok Apróságok
Vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzót a budapesti tudományegyetem...
Olcsóbb hitelt kisgazdáinknak! Olcsóbb hitelt kisgazdáinknak!
Az oly nagyon áhitott esemény bekövetkezett: a magyar-osztrák...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98