Dtum
Login with Facebookk
1917 | Július

Az új gabona kiőrlése

A mult esztendőben julius 20-án jelent meg a magyar királyi kormány rendelete, a mely a buza- és rozsliszt előállítását és forgalomba hozatalát szabályozta. A folyó évben azonban a május-juniusi száraz időjárás következtében a gabona jóval korábban lesz őrölhető, ennélfogva az őrlés arányát tárgyaló kormányrendelet is hamarább fog megjelenni.

Egyik ujság értesülése szerint a szóban forgó rendelet már számol azzal a kedvező körülménnyel, hogy a terméshozam minden tekintetben kielégítő és hogy az eredmény jelentékeny mértékben meg fogja haladni az előző esztendő termését, következésképp a kiőrlésben a fogyasztó lakosság nézőpontjából a mai állapothoz képest könnyítéseket lehet eszközölni.

A legutóbbi, szigorító rendelet szerint a buzát és rozsot 90 százalék erejéig kellett kiőrölni, úgy hogy a korpára és hulladékra mindössze 8, elporlásra pedig 2 százalék esett. Az idei gabona őrlésével kapcsolatosan az arányt 80 százalékokban állapították meg akként, hogy a korpára 18 százalék jut, tehát 10 százalékkal több mint a legutóbbi időszakban, a mi a takarmány-ellátás nézőpontjából rendkívül fontos körülmény. 

Az új rend szerint a főzőliszt minősége változatlan marad, de mennyisége szaporodik, a kenyérliszté ellenben csökken, a mi ez utóbbi minőség tetemes javulását jelenti, figyelemmel arra, hogy korparészeket nem fog többé tartalmazni és így tápláló ereje és emészthetősége is kedvezőbb lesz.

A rozs, ámbár a terméseredmény nem üti meg a várakozásokat, szintén enyhébb arányban kerül kiőrlés alá. A mi végül a tengeri lisztet illeti, meg kell említenünk, hogy ennek a czikknek előállítását már több héttel ezelőtt beszüntették és az új őrlés legkedvezőbb esetben is csak a jövő év elején veszi majd kezdetét.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98