Dtum
Login with Facebookk
1917 | Június

A mindennapi kenyér

- És add meg nekünk mindennapi lisztjegyünket! – így száll fel ma az aktualizált buzgó fohász a magasságos egekhez, mivelhogy ma csak lisztjegyből születik a kenyér. A közönséges, mázolt szinü cédula előlépett keresett értékpapirrá, melyet ugyan nem jegyeznek a börzén, de azért épp ugy meg van a maga árfolyama, mint bármely tőzsdepapirnak. Mégy csendesen elborulva az utcán s egyszerre suttogó hang zavar fel álmodozásodból:

- Parancsol lisztjegyet! Egy-kettőt adhatok.
Többnyire toprongyos alak áll előtted és első látásra meggyőződhetsz róla, hogy nem emberbaráti érzések inditották az örvendetes ajánlat megtételére.

- Három korona darabja! – egésziti ki ajánlkozását az ismeretlen jóakaród.
Nem messze jársz természetesen az igazságtól, amikor megállapitod, hogy a vásárba bocsájtott lisztjegyek nem éppen korrekt módon juthattak birtokába: sőt ezt a módot enyhén lopásnak, csalásnak is minősitik. Utóbbi időben például nagyon szorgalmasan törnek be a lisztbizottságok hivatalaiba és száz meg ezerre is megy az ellopott liszt-kenyérjegyek száma, melyekből egész csinos kis summákat lehet kiárusitgatni.

A tolvajnépség igy segit magán. De elvégre nem mindenki lehet betörő s mégis megvan benne a liszt-kenyérjegyek szerzése iránti mindenáron való, akár csalárd hajlandóság is. Mit tesz tehát a legtöbb, a háborus rendeletekkel nem túlságosan rokonszenvező polgártárs?! Kicsit és nagyot csal. Igy nagy előszeretettel vetik rá magukat többet között a pótjegyekre. Bejelentenek a tényleges létszámnál több munkást, - néha az egész bejelentés hamisság, miután a tisztelt üzemtulajdonos vagy vállalkozó csak önmagát nevezte ki annak – és a kapott pótjegyekkel vidáman élnek vagy kereskednek. De csalafintáskodik olyan is, aki egyébiránt megfelelő tisztelettel viseltetik a büntetőtörvények és hatósági rendelkezések iránt. Akadtak tisztes uriemberek, akik hónapokon át háztagokként jelentették be valamely rokonukat vagy barátjukat és igy annak a lisztjegyét is odacsatolták a családi vagyonhoz.

Nemrég lelepleztek aztán egy lisztjegycsalót, aki valóságos kultuszt üzött abból, hogy minden lisztbizottságtól szerezzen lisztjegyet. Természetesen nem önzetlenül tette. Mikor a bejelentőhivatal összeállitotta az élelmes úr lakáslistáját kiderült, hogy husz különböző helyen is lakott (?) egyszerre s valamennyi bejelentett lakásról szedegette lisztjegyét. Igazában azonban egyik helyen sem lakott, sőt a bejelentőhivatal szerint egyáltalában nem is lakott.

A rendőrség ugy gátolja meg további lisztjegycsalásait, hogy köriratban figyelmeztette az összes lisztbizottságokat. Természetesen ezzel a lisztjegyharácsolásnak még mindig nem vágták utját, amig azt a rendszert nem léptették életbe, hogy az uj bejelentések és ezek alapján a lisztjegy-kiváltások a házfelügyelő, esetleg maga a háziur ellenőrzése és gondja alá tartoznak.

De hát a megszorult és másrészt a csalafintaságokban utazók ravaszkodása kifogyhatatlan s a lisztjegymanipulálások azért nem szünetelnek. Mert nagyon is sokan vannak, akik még lelkiismeretbeli kérdést sem csinálnak belőle. Egyszerüen ugy veszik, mint: küzdelem a mindennapi kenyérért!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Kislakásos telepek a nyomortanya helyén Kislakásos telepek a nyomortanya helyén
A főváros életének eseménye, hogy eltűnik Budapest egyik...
Holnap dönt Mussolini Holnap dönt Mussolini
Az olasz kormány fontos elhatározások előtt áll. Erre mutat az a...
Marosvásárhelyi református kollégium Marosvásárhelyi református kollégium
Az erdélyi ref. egyházkerület dr. Kenssey Béla erdélyi ref. püspök...
A jóltevő zsebtolvaj A jóltevő zsebtolvaj
Karácsony van! A szeretet ünnepét ünnepli mindenki. Ezekben a...
Az oxigén az élet Az oxigén az élet
Egész szervezetünk működése csupa oxydátió-folyamatokból áll s azért,...
Andrássy jegyzéke Andrássy jegyzéke
Az osztrák-magyar kormány tisztelettel kijelenti, hogy éppen úgy,...
Burián báró Berlinben Burián báró Berlinben
Külügyminiszterünk berlini látogatása, ottani kitüntető és meleg...
Rövidek Rövidek
Történelmi napja volt vasárnap Görögországnak: a görög nép...
A nyomorgó ember vagyona A nyomorgó ember vagyona
Néhány nap előtt temették el Tapolczán Weisz Ignácz sárszegi...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98