Dtum
Login with Facebookk
1917 | Október

A német diadalok titka

A franciák rémülten kiáltottak föl, mikor megtudták, hogy a német sebesültek hetvenöt százaléka teljesen épen alig három hónap alatt ujra a fronton van, s egy-két százalék rokkantat leszámítva, bizonyos idő mulva minden sebesült „fronttauglich”, ahogyan azt katonáék kifejezik.

Semleges ujságok utján tudjuk, hogy e kérdés körül éles vita támadt a francia sajtóban, mert akadt olyan francia író, aki ezt a csudát két okra vezette vissza. Az első, ami elvitázhatatlan az, hogy a német egészségügyi szervezet a világháboru szenzációja, a másik ok azonban nem ilyen ésszerű, s ez volt a vita ütköző pontja. A francia iró ugyanis azt eltiltotta, hogy a sebek gyógyulása nem tisztán orvosi munka, ehhez elengedhetetlen követelmény, hogy a sebesült maga is hozzájáruljon a gyógyuláshoz. Az egyik mód, hogy a vére legyen egészséges, a másik mód, hogy akarjon gyógyulni, hogy szándékosan ne akadályozza meg a gyógyulás természetes folyamatát.

Ebből természetesen hazafisági kérdést csináltak, mert ebben burkoltan is, nyíltan is az foglaltatott, hogy Franciaország hadiegészségügyi szervezete rosszabb, mint a németeké, a francia katona vére beteg, betegebb, mint a németé, végül, hogy a francia katona megelégelte az egyszeri sebet, s nem vágyódott ujra a frontra. Ezt ugy érte el, hogy mechanikusan akadályozta a sebének gyógyulását.

Akárhogyan volt is, van is a dolog, tény az, hogy Németország azért nem fogy ki a tartalékból, mert a sebesültjeiből ugyszólván mindennap meggyógyul egy-egy menetszázad. A német siker tehát alaposan függ a gyógyító tudományok pompás alkalmazásától, amihez hiteles példa az itt ábrázolt két eset. Az egyik a belső sérülések gyógyítása az elektromosság utján, a másik a begyógyult végtagseb utánkezelése elektromossággal a rugalmasság visszaszerzése céljából. Az első esetben az ugynevezett diathermie áramokat vezetik bele a testbe, amely ott meleggé változik át s az egész testnek azt a mesterséges, egyenletes meleget adja, amely mulhatatlanul szükséges a gyógyeredmény elérésére.

Orvosi szavakkal kifejezve lőfrakturák, kontuziók és distorsiók különösen alkalmas anyagok a diathermie kezelésre. A lőfraktura a lövés okozta helyi elváltozások, a kontuziók a belső részek szabálytalan elhelyezkedése, a distorziók pedig az egyes részek formaváltozásait jelentik. Ezek az áramok, amelyek hőfejlesztő szövet segélyével a talpon keresztül jutnak a testbe, gyorsítják a gyógyulást és megakadályozzák az inak, izmok és forgók képződését. Az izzadmányok gyors fölszívódása nem kevésbé sikerül e módon, valamint kizárólag at az eset, hogy idegek akár meglágyuljanak, akár megkeményedjenek.

A második egyenes alkalmazása az elektromosságnak a teljes önműködő, oldott, fájdalmatlan és mindenütt erőteljes hatásu izomműködtetés. Ezt orvosi nyelven bergonizálásnak nevezik. Villamos izgatás utján a testizomzatot a sebesült akaratának teljes kikapcsolása mellett lehetőleg hatásos munkára kényszerítik. Pihenéssel váltakozó munka adja ennek az izomtevékenységnek a physologikus jellegét.

Bergonié és Nagelschmidt német orvostanárok rendszerei szerint végzik a német gyógyító intézetek ezeket a sebesülés kezeléseket, otthon természetesen nagy készülékekkel, de a német technika segélyével olyan kisebb, hordozható készülékek is vannak, amelyek a legkisebb kórházba is elhelyezhetők, ugy, hogy az egész birodalomban egyforma energiával, egyöntetű módon készül a gyógyulás. Eltekintve attól a szükséges, emberséges eljárástól, hogy a sebesült katona testi épségét a nemzeti feladat, épp ugy nemzeti érdek, hogy mindaddig, míg a háboru borzalmas jelenete nem mulik erről a földről, épkézláb katonája legyen az országnak minél előbb.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
1900-1906 Tallózó
POLITIKA: A Balkán; GAZDASÁG: Ipar, sztrájkok; KULTÚRA: Festészet; ...
Weisz Manfréd új részvénytársasága Weisz Manfréd új részvénytársasága
Weisz Manfréd, a magyar Skoda Töltény gyárát részvénytársasággá fogja...
Az FTC junior és ifjusági versenye Az FTC junior és ifjusági versenye
Az FTC junior és ifjusági versenyét március hó 23-án tartotta szép...
Már a nyomor is… Már a nyomor is…
Igen is, hivatalosan jelentik kérem, bármilyen csodálatos, már a...
Három finn és egy japán öldöklő küzdelme tízezer méteren Három finn és egy japán öldöklő küzdelme tízezer méteren
Örökké emlékezetes, izgalmas küzdelem volt, amit tízezer méteren...
A tetováltak A tetováltak
Ugyan, talán Vigyázó Laczi kontárkodott bele a bünügyi krónikába?...
Franciaországban mindenki köteles dolgozni Franciaországban mindenki köteles dolgozni
A munkaerők felhasználására vonatkozó törvény megállapitja, hogy a...
Szent Johanna a Belvárosiban Szent Johanna a Belvárosiban
Mért kellett Johannának máglyán elpusztulni? Szűz volt nemcsak a...
Egy kis démonologia
Van a nőknek egy érdekes fajtája, amelyről azt mondják, hogy...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98