Dtum
Login with Facebookk
1918 | Július

A libamáj

Vidám történet az árdrágítási krónikákból. A benne önkéntelenül kikivánkozó humor ugyan kényszeredett kissé, meg keserü is, de hát ezekben a borus, szomoru időkben már ilyennel is meg kell elégedni.
De tárjünk rá a – libamájra! Azelőtt sem volt a szegény ember mindennapi eledele, de ma a hadimilliomosok közül sem pályázhat libamájra mindenki. Ha valamivel vastagabbra duzzad, hát _ száz korona is az ára. Megtörtént! A budapesti vásárcsarnok hiteles feljegyzése tanuskodik erről. Valamikor száz koronáért annyi libát, ludat lehetett vásárolni, hogy azok biztosan – disznót győztek volna, ma csak a liba mája száz korona. Hej, de változtak az idők s milyen kicsi lett a nagy pénz!
Ilyenformán elmélkedhetett az az úr is, aki egyik fővárosi piacon nagyban összevásárolta az ott fellehető összes libamájakat. Elég árt adott értük, s pont csak a libamáj iránt érdeklődött, ugy hogy a rendőr gyanut fogott a libamájkedvelő iránt és kérdőre vonta éppen akkor, mikor egyik bódésnál tekintélyes számu libamájra tette a kezét.
- Igazolja magát! Minek vásárolja össze a piaci libamájakat, micsoda, kicsoda az úr?!
A libamájkedvelő elég simán igazolta magát. Kiderült, hogy a libák iránt már kora ifjusága óta érzett nagy előszeretetet, vette és eladta a kedves, buta de jóhusu állatokat, szóval hivatásos libakereskedő, itt és ott van üzlete is. Jelenleg egy előkelő bankett számára sok libamájra van megrendelése s ezért vásárolja össze a feltalálható libamájakat. Csak az a baj, hogy nagyon nagyra tartják itt az árusok a libamájat, amióta észrevették, hogy nagy a kereslet. Eszerint inkább neki volna panasza, s ő kérné a rendőr hatásos beavatkozását.
A bódés egy ideig közönbösen hallgatta a libamájpástétomos úr mondókáit, de mikor az arra tért rá, hogy drágára tartják ki a libamájat, - nevetni kezdett.
- Mit nevet? – förmedt rá a rendőr.
- Hogyne nevetnék?! – felelte a bódés. – Mikor éppen ez az úr panaszkodik a drágaság miatt. Tetszik tudni én többnyire libabelsőrésszel dolgozom és ezeket mindig ettől az urtól, már mint az ő üzletéből is veszem. De nem ismertem, mert a feleségem jár mindig oda.
És éppen tegnap mondtam az asszonynak, hogy ehhez az uzsoráshoz ne menjen többet….hátha ő drágán adja a portékát, én sem adhatom olcsón, mikor – visszaveszi most. Persze nem tudja, hogy tegnap meg éppen ő adta el nekem mindenestől a libát, benne a májat. Ő az oka, ha drága és még neki is drága.
A rendőr mosolygott s ugy találta, hogy neki nincs tennivalója, intézzék el ketten egymásközött az ügyet. A dolog azonban mégsem egészen csak megmosolyogni való. Miért drága minden ennivaló?! Mert annyi kézen megy át, míg végre a fogyasztóhoz, a teritett asztalra jön. És minden kéz beszedi az árun a maga kicsi és nagy, de inkább nagy hasznát. Néha olyan kacskaringós az a vándorut, melyet minden cikknek meg kell futni, hogy össze-vissza körforgásában az eredetinél négy-ötszörös árban megnőve visszakerül az – első kézbe. Vajjon mi jó vár akkor e láncos kereskedésből a fogyasztóra, aki bizony már csak az utolsó kézből jut az áruhoz?

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Évenként 40.000 új lakást kellene építeni Évenként 40.000 új lakást kellene építeni
„Kevés olyan ága van a statisztikának, amely iránt olyan...
A balti flotta A balti flotta
A balti flotta, mely Port-Artur fölmentésére indult, azon a napon,a...
A Kappel-ház A Kappel-ház
Nevezetes évforduló és nevezetes emberek élményei avatják történelmi...
Milyen területeken kell korlátozni a luxuscikkek fogyasztását? Milyen területeken kell korlátozni a luxuscikkek fogyasztását?
Az új kormány legelső bejelentései közt szerepel az anyaggazdálkodás...
Ki kormányozza a választások után Angliát Ki kormányozza a választások után Angliát
Erre a kérdésre csak egy választ kaphat az idegen, akárkit kérdez is...
Hogyan kezelje a tejet a kisgazda? Hogyan kezelje a tejet a kisgazda?
Az istálló, a tehén, a fejők gondos tisztaságán kivül eldőrendü jó...
Két új szerző a Városi szinházban Két új szerző a Városi szinházban
A Városi Színház igazgatója, Sebestyén Géza pártolja a fiatalokat....
Választási izgalmak a belényesi kerületben Választási izgalmak a belényesi kerületben
A Barta Ferencz lemondásával megürült belényesi kerület függetlenségi...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98