Dtum
Login with Facebookk
1918 | Május

Iparvállalatok kényszertársulása

Szterényi József kereskedelmi miniszter leiratot intézett az ipartanácshoz, amelyben az ipari organizáció feladatait a nyersanyagbeszerzés, a gazdasági termelés és árszabályozás terén megvalósitandó feladatokról szól. 

A leirat hangsulyozza, hogy gondoskodni kell a nyersanyag-beszerzés és előfeltételének: a nemzetközi fizetési eszközöknek és szállitási eszközöknek biztositásáról, mert a háboru végével ezek lesznek a legsulyosabb gazdasági problémák.

Ezeknek a problémáknak megoldását pedig csak az ipar teljes organizálása biztosithatja, oly módon, hogy egyes üzemek koncentrációjával mások, bizonyos cikkeknek való specialitásával az egész iparban tömegtermelésre alkalmas normáltipusok bevezetésével, a gyártási folyamatnak a munkamegosztás elvének megfelelően több vállalatra való elosztásával, tökéletes gyártási módok bevezetésével a termelés versenyképességét annyira lehessen fokozni, hogy a fogyasztás megdrágitása nélkül lehetők legyenek a szükséges üzemátalakitások és korlátozások kártalanitása.

Az ipari organizációnak a munkáskérdéssel való kapcsolatáról azt mondja a miniszter, hogy ez csak ugy lehetséges, hogy ha a munkaadók, mint a munkások iparáganként zárt és erős szervezetekbe tömörülnek, amelyeknek meg van az erejük, hogy az egyszer megkötött megállapodás megtartását a tagjaikra kényszeritsék.

Az uj ipari organizációnak szükség esetén mélyen be kell nyulni az egyes vállalatok legsajátosabb ügyeibe, pénzügyi vonatkozásu ügyekben kell határozni (nyersanyagfelosztás, közös exportszerződés), foglalkoznia kell a munkáskérdésekkel, az uj ipari organizációnak szakvéleményeket kell adni a hatóságoknak, mert ezeknek a feladatoknak megoldására a háboru közgazdasági szervezetei, bizottságok és központok nem alkalmasak. Az uj ipari organizációnak olyannak kell lenni, amely nemcsak a hatóságoknak, de egész egyesült érdekeltség bizalmasának letéteményese.

Az iparnak állami vezetés és felügyelet alatt müködő önkormányzati szervei az ipari szövetségek lennének, melyek a gazdasági közigazgatásban részint véleményező, részint végrehajtó müködést fejtenének ki és sem áru-, sem pénzügylettel nem foglalkoznának.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Munkások egy csoportja a régi gázgyárból Diósgyőr egyik üzemcsarnoka
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Pozsonyi bírkozóverseny Pozsonyi bírkozóverseny
F. hó 6-án folyt le Pozsonyban az országosnak kiírt bírkozóverseny,...
Ízlések és pofonok a századelőn, avagy: Mivel bántottalak én tégedet, te tiportfejű marha? Ízlések és pofonok a századelőn, avagy: Mivel bántottalak én tégedet,...
Kizárólag az Önök szórakoztatására és okulására a következő két hét a...
A világ legrejtélyesebb embere aki 28 városban született és öt városban van eltemetve 2.rész A világ legrejtélyesebb embere aki 28 városban született és öt...
Hogy Kolumbuss születési helye körül ilyen áldatlan zavar uralkodik,...
Reformok az uszás terén Reformok az uszás terén
A "Fédération Internationale de Natation Amateur" most megjelent...
A masurium és rhenium felfedezése. A masurium és rhenium felfedezése.
Amióta megtudtuk, hogy nem az atómsúly az elemek legfontosabb...
Cukorspárgán ereszkedett le a harmadik emeletről, de lezuhant a főváros legöregebb betörője Cukorspárgán ereszkedett le a harmadik emeletről, de lezuhant a...
A főváros legöregebb betörője került vasárnapra virradó éjjel...
A szines fényképezés feltalálói A szines fényképezés feltalálói
A fényképezés technikája a legutóbbi tiz esztendőben rohamosan...
A primitív ember hajdan és most. A primitív ember hajdan és most.
A primitív ember hajdan és most. Az a nagy érdeklődés, melylyel a...
Bemutatók Bemutatók
A színházak előszezonja produkált néhány oly bemutató-előadást,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98