Dtum
Login with Facebookk
1919 | December

Hirek a tőzsdéről

E héten kissé csöndesebb volt a tőzsde, a forgalma is nyugodtabbnak mutatkozott, ami főleg arra vezethető vissza, hogy a bécsi tőzsde, amely most a budapesti piac irányitója, a hét közepén kissé ellanyhult. A hét végén azonban jobb volt a hangulat és a forgalom is élénkebb volt.

Nehézséget okozott a lebonyolitásban az a technikai körülmény, hogy a tőzsde telefonja e héten sem müködött. Mint értesülünk, hétfőn végre bekapcsolják a tőzsdei telefonokat és igy mi sem állja többé utját a felekkel való gyors érintkezésnek.

Nehézséget okozott még a forgalom lebonyolitásában a pénz effektiv hiánya. Kékpénz kevés van és ami van, azt a tőzsde igyekszik konzumálni. E héten a devizapiacon csupa vevő volt és a kevés áru következtében az árfolyamok szinte ugrásszerüen emelkedtek. Ami a kulisszpiac forgalmát illeti, a Magyar hitelrészvények áremelkedését Groszmann Adolf idézte elő nagyobbszabásu vételeivel, amelyeket egy nagy bank részére eszközölt.

A Fabank nagy árhullámzása meglehetősen idegessé tette a napi spekulációt, a darabhiány pedig a prolongáció diját 8-10 százalékra drágitotta meg. Uj „tipp”-nek adták ki az Agrárbankot, amelyben Vágó Leó bonyolitott le nagyobb üzletet. A Rimamurányi tőkeemelését kedvezően kommentálták a tőzsdén. A korlátpiac bankértékei közül a Magyar Országos Bank részvényei emelkedtek felötlően 480 koronáról 530 koronáig az Allgemeine Depositenbank révén, olasz tőkével való kapcsolata hirére.

Uj arcok is jelentek meg e héten a tőzsdén.
Hazaérkezett Molnár Herman, a Hazai Bank igazgatója, ki beltagnak lépett be a régi és jóhirnevü Stux Gyula és Hugó banküzletébe. A tömegesen beérkezett tőzsdeügyi sérelmek fölött már a legközelebb dönteni fog a tőzsdetanács. A jegykérők között van Zlinszky István volt országgyülési képviselő is, aki az Alturista banknál igazgató.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98